Ο Παναγιώτης Τσάμης του Ολυμπιακού που αγωνίζονταν στον Τρίτωνα με διπλό δελτίο, έκανε θραύση στην Elite League.

Τη λίστα με τους 46 “μικρούς” της Elite League (Α2) παρουσίασε η ΕΟΚ τη Δευτέρα (15/5), με τους παίκτες δηλαδή που έχουν γεννηθεί από το 2000 κι έπειτα. Αρκετοί είχαν σημαντικό ρόλο στις ομάδες τους, με τον Παναγιώτη Τσάμη του Ολυμπιακού (διπλό δελτίο σε ερυθρόλευκους και Τρίτωνα) να ξεχωρίζει και να είναι σύμφωνα με την αξιολόγηση ο κορυφαίος του πρωταθλήματος κάνοντας θραύση στο πρωτάθλημα.

Η λίστα της ΕΟΚ με τους 46 "μικρούς" της Elite League κι ο παίκτης του Ολυμπιακού που έκανε θραύση

Αναλυτικά το κείμενο της ΕΟΚ με την υπογραφή του Αργύρη Παγαρτάνη:

Ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα που έβαλε με τον εαυτό της η Elite League στον πρώτο χρόνο ζωής της με το νέο της όνομα ήταν να αναδείξει νέους πρωταγωνιστές. Μαζί με τους ξένους και τους κοινοτικούς παίκτες, που συνέβαλαν πολύ στο να διεξαχθεί μια άκρως ανταγωνιστική κανονική περίοδος, οι ομάδες που συμμετείχαν στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα της χώρας αποφάσισαν να στηριχθούν ιδιαίτερα σε νέα παιδιά και να τους δώσουν σημαντικούς ρόλους κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Παίκτες γεννημένοι από το 2000 και πιο μετά έγιναν πρωταγωνιστές, πήραν δύσκολες αποφάσεις την ώρα που η μπάλα έκαιγε, έμειναν στο γήπεδο για πολλά λεπτά, είχαν ρόλο και δεν συμπλήρωναν απλά την δωδεκάδα, ώστε να τηρηθούν οι κανονισμοί και να μειώνεται «τεχνητά» ο μέσος όρος ηλικίας των ομάδων.

Κι όλο αυτό σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον κι όχι προστατευμένο, όπως γινόταν τα περασμένα χρόνια. Το δικαίωμα που δόθηκε στις ομάδες να χρησιμοποιήσουν Αμερικανούς παίκτες αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό στην αρχή από τον μπασκετικό κόσμο. Όχι άδικα, με βάση τα όσα βλέπουμε στη Basket League των έξι και επτά ξένων παικτών. Αποδείχτηκε, όμως, ότι ακόμα και οι προπονητές που κλήθηκαν να δουλέψουν με Αμερικανούς, οι οποίοι λογικά πήραν τις περισσότερες φορές τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, άλλο τόσο έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά της μπασκετικής Generation Z να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Το πρώτο αριθμητικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών της κανονικής περιόδου περιέχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Οι 16 ομάδες χρησιμοποίησαν 106 Έλληνες παίκτες γεννημένους ως το 1999 και 108 παίκτες γεννημένους από το 2000 και μετά! Όσο κι αν κάποια από αυτά τα νέα παιδιά είχαν τυπική συμμετοχή (οι 23, άλλωστε, είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην εφηβική ομάδα του συλλόγου), το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Σ’ ένα μπάσκετ εθνικών κατηγοριών που, κακά τα ψέματα, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πρωταγωνιστές παίκτες, οι οποίοι βαδίζουν στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, η Elite League αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση.

Ο πίνακας που συμπληρώνει το κείμενο αποτελεί και την καλύτερη απόδειξη αυτών των ισχυρισμών. Περιέχει όχι έναν και δύο και δέκα, αλλά συνολικά 46 Ελληνόπουλα γεννημένα από το 2000 και μετά. Οι συγκεκριμένοι παίκτες αγωνίστηκαν κατά μέσο όρο πάνω από δέκα λεπτά σε κάθε παιχνίδι που πάτησαν παρκέ (εκ των πραγμάτων, δηλαδή, είχαν ρόλο στο ματς και δεν έμπαιναν όταν όλα είχαν κριθεί).

Το όριο αυτό των 10 λεπτών είναι προφανώς υποκειμενικό και ενδεχομένως αδικεί κάποια παιδιά, που για λίγο δεν είχαν διψήφιο αριθμό λεπτών κατά μέσο όρο (π.χ. ο Ηλίας Καλημέρης του Ερμή Σχηματαρίου, ο Θανάσης Αμβράζης του Ψυχικού ή ο Νίκος Γιοβάνης του Παπάγου). Κάποιο όριο έπρεπε να μπει, όμως, ώστε να αναδειχτεί περισσότερο η συμμετοχή των νεαρών στο πρωτάθλημα. Οι 46 παίκτες δίνουν έναν μέσο όρο σχεδόν τριών ανά ομάδα.

Απαραίτητη σημείωση: οι παίκτες κατατάσσονται με βάση την τελευταία στατιστική κατηγορία (efficiency), μια προσπάθεια καταγραφής της συνολικής τους απόδοσης.

Αν ρίξετε μια ματιά στον πίνακα, θα διαπιστώσετε ότι περιέχει παίκτες που τους περιμέναμε και άλλους που αποτελεί έκπληξη η παρουσία τους. Κάποια παιδιά δεν συνέχισαν, άλλα μπήκαν στην κατηγορία από τον Ιανουάριο και μετά και ένας, ο Σπύρος Καψαλός, μετακινήθηκε από την ΝΕ Μεγαρίδας στο Μαρούσι (στον πίνακα αναφέρονται τα στατιστικά της ομάδας που αγωνίζεται τώρα). Προφανώς ο πίνακας περιέχει απ’ όλα, ψηλούς και περιφερειακούς. Μπορεί να αποτελέσει κι έναν μπούσουλα για το ταλέντο που υπάρχει στην κατηγορία και (γιατί όχι;) μπορεί να χτυπήσει και την πόρτα της Basket League, ή ακόμα και να κοιτάξει προς το εξωτερικό.

Η ευχή αποτελεί κλισέ, αλλά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε: Μακάρι του χρόνου τέτοια εποχή, όταν θα κάνουμε τον απολογισμό της Elite League για τη σεζόν 2023-24, να δούμε περισσότερα νέα παιδιά να πρωταγωνιστούν. Επειδή το αξίζουν κι όχι διότι κάποιοι φρόντισαν να τους στρώσουν χαλί στο δρόμο προς το παρκέ“.

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24