Υπάρχει κίνδυνος να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ ή να μπουν οι γιοι του Σαββίδη στη φυλακή; Πολλοί θολώνουν σκόπιμα την υπόθεση των υιών Σαββίδη και ο κόσμος μπερδεύεται... Δυστυχώς για κάποιους, η Αθλητική διαπλοκή είναι εδώ για να ξεδιαλύνει τα όσα συμβαίνουν...

ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ – ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΟΙ ΥΙΟΙ ΣΑΒΒΙΔΗ

Όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.), οι γιοί του Ιβάν Σαββίδη, Γιώργος και ο Νίκος Σαββίδης είναι ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ (ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης) και θα δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Το βούλευμα με βάση το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη, εκδόθηκε τον Ιούνιο από το Συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποκαλούσε διαρκώς τον Μαρινάκη υπόδικο για την υπόθεση στην οποία τελικά αθωώθηκε… Τώρα υπόδικα είναι τα παιδιά του Ιβάν.

Βάσει του αθλητικού νόμου, ο Γιώργος Σαββίδης που ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όφειλε να παραιτηθεί από τη θέση του από τη στιγμή που το βούλευμα κατέστη αμετάκλητο, γιατί υπάρχει ασυμβίβαστο να είναι κάποιος μέλος Δ.Σ. ΠΑΕ και υπόδικος για κακούργημα. Το βούλευμα εκδόθηκε 24/06 και βάσει νόμου καθίσταται αμετάκλητο ένα μήνα μετά. Ο Γιώργος Σαββίδης υπέγραψε στις 24/07 υπεύθυνη δήλωση ότι πληροί της προϋποθέσεις του νόμου για να είναι μέλος του Δ.Σ.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, έγινε γκάφα από τις νομικές διάνοιες που στελεχώνουν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τώρα παίζουν με τις λέξεις και τις ημερομηνίες ισχυριζόμενοι ότι ο ένας μήνας πέρασε στις 25/07 και όχι στις 24/07 που υπέγραψε ο Γιώργος Σαββίδης την υπεύθυνη δήλωση. Ελάχιστη σημασία έχει, γιατί ακόμα και αν το βούλευμα κατέστη αμετάκλητο στις 25/07, το ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ όφειλε να εκδώσει διαπιστωτική πράξη και να παύσει τον Γιώργο Σαββίδη από μέλος του. Θυμίζουμε ότι ο Μαρινάκης παραπέμφθηκε σε δίκη, ήταν τυπικότατος και παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ στη θέση του τοποθετήθηκε ο Γιάννης Μώραλης. Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης αθωώθηκε, επανήλθε κανονικά στη θέση του.

Πριν από λίγες μέρες, ο Γιώργος Σαββίδης έσπευσε να παραιτηθεί, αλλά ήταν αργά και πλέον κατηγορείται στην Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού για ψευδή δήλωση, με κίνδυνο να ανακληθεί το πιστοποιητικό συμμετοχής του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΟΚ;

Η παραπομπή από την Ε.Ε.Α. έγινε και για παραβίαση του άρθρου 3 παρ. 2 του αθλητικού νόμου που προβλέπει κύρωση ανάκλησης πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Συνεπώς, περίπτωση υποβιβασμού του ΠΑΟΚ υπάρχει.

Ο γνωστός δικηγόρος αθλητικού δικαίου Νίκος Λαγαρίας, που υπήρξε υπερασπιστής του ΠΑΟΚ στην υπόθεση της καταγγελλόμενης πολυιδιοκτησίας με την Ξάνθη, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Metropolis radio και είπε ότι υπάρχει κίνδυνος αποβολής του ΠΑΟΚ από το πρωτάθλημα.

Αν φυσικά δεν γίνει κάποια τροπολογία πάλι από τον Γεραπετρίτη…

Η ΒΑΡΙΑ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Πέραν του αθλητικού νόμου και των κυρώσεων στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού, υπάρχει και κάτι με το οποίο δεν ασχολείται κανείς! Η ποινική διάσταση. Όπως είπαμε, οι δύο γιοι του Ιβάν Σαββίδη κατηγορούνται στα ποινικά δικαστήρια για ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος. Το ότι αυτό γέννησε την υπόθεση της ΕΕΑ είναι το λιγότερο. Το πιο σημαντικό είναι για ποια υπόθεση κατηγορούνται!

Η κατηγορία έχει ως εξής:

«Ηθική αυτουργία σε βαθμό κακουργήματος από κοινού, σε απόπειρα τελεσθείσα με βία και απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος και ζωής, καθώς και με βία και απειλή βλάβης της επιχείρησης και του επαγγέλματος του παθόντος κατ’ επάγγελμα».

Βάσει των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πρόκειται για πολύ σοβαρή ποινική υπόθεση, πλήρως σχετιζόμενη με το ποδόσφαιρο και αφορά τον εμπρησμό του αυτοκινήτου της συζύγου του μάνατζερ ποδοσφαιριστών Γιάννη Ευαγγελόπουλου το οποίο χρησιμοποιούσε ο ίδιος. Το γεγονός συνέβη στις 14/10/2015. Ο συγκεκριμένος μάνατζερ είχε πελάτες παίκτες του ΠΑΟΚ (Τζανδάρης, Κάτσε). Στην περίπτωση Τζανδάρη, ο παίκτης έφυγε από τον ΠΑΟΚ και πήγε στον Ολυμπιακό, ενώ στην περίπτωση Κάτσε, υπήρχε δυσκολία στην ανανέωση του συμβολαίου του. Μετά τον εμπρησμό, ο μάνατζερ διέκοψε τη συνεργασία του με τον Κάτσε.

Οι κατηγορούμενοι για τους εμπρησμούς, συνελήφθησαν αντιμετωπίζοντας κατηγορίες ως μέλη επικίνδυνης εγκληματικής οργάνωσης και σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το τιμολόγιο της διαμονής τους στην Αθήνα τις μέρες του εμπρησμού, πληρώθηκε από την offshore εταιρεία «Dimera», συμφερόντων Σαββίδη. Μέτοχοι της εταιρείας ήταν οι δύο γιοι του Ιβάν Σαββίδη, Γιώργος και Νίκος Σαββίδης.

Στη δικογραφία περιγράφεται και ο ρόλος του παράγοντα του ΠΑΟΚ Σπύρου Μηλιωρίδη στις επαφές του με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πριν τους εμπρησμούς.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ ΑΝ ΚΡΙΘΟΥΝ ΕΝΟΧΟΙ;

Η υπόθεση είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Οι κατηγορούμενοι έχουν φυσικά το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά εφόσον κριθούν ένοχοι από τη Δικαιοσύνη, υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούν στις φυλακές.

Σύμφωνα με το άρθρο 385 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα, στην περίπτωση της κακουργηματικής εκβίασης, επιβάλλονται οι ίδιες ποινές που επιβάλλονται στην ληστεία (380 ΠΚ) και το πλαίσιο ποινής είναι κάθειρξη 5 έως 15 ετών.

Ωστόσο, επειδή στην παρούσα περίπτωση η κατηγορία αφορά απόπειρα εκβίασης και όχι τελεσμένη εκβίαση, το πλαίσιο ποινής είναι μειωμένο και επιβάλλεται είτε φυλάκιση 1-5 έτη, είτε κάθειρξη 5-8 έτη. Αν επιβληθεί φυλάκιση, η ποινή κατά 90% θα ανασταλεί επί τριετία, αλλά αν επιβληθεί κάθειρξη τότε είναι πολύ πιθανό ο κατηγορούμενος να οδηγηθεί στη φυλακή εκτός αν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση η οποία δίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μέχρι να γίνει το δικαστήριο στο Εφετείο.

Όλα αυτά φυσικά, σε περίπτωση καταδίκης.

Πρόκειται δηλαδή για πολύ πιο βαριά περίπτωση από την καταδίκη του ίδιου του Ιβάν Σαββίδη τον Φεβρουάριο για την υπόθεση με την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας με όπλο το 2018 στον αγώνα με την ΑΕΚ. Θυμίζουμε ότι ο Ιβάν Σαββίδης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 25 μηνών με αναστολή, καθώς η κατηγορία ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ Ο ΘΩΜΑΙΔΗΣ – ΤΩΡΑ ΣΙΩΠΑ

Την υπόθεση την είχε αναδείξει πρώτος ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης. Βέβαια η εκπομπή του δεν ήταν τότε στο Open του Σαββίδη όπως τώρα, αλλά στον ΣΚΑΙ του Αλαφούζου σε περίοδο που υπήρχε μεγάλη κόντρα ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού λόγω της διαιτησίας Κύζα στον ημιτελικό κυπέλλου ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού στην Τούμπα και της «χάρτινης» νίκης του ΠΑΟΚ στα play offs στη Λεωφόρο με το κουτάκι μπύρας που χτύπησε τον προπονητή του Βλάνταν Ίβιτς.

Τώρα ο Κυριάκος Θωμαΐδης είναι στο Open του Σαββίδη και σιωπά. Καταγγέλει την Ε.Ε.Α. ότι παραβίασε τα προσωπικά δεδομένα των υιών Σαββίδη, επειδή ανακοίνωσε ότι είναι υπόδικοι. Στην υπόθεση αυτή κάποτε ο Θωμαΐδης έδινε στοιχεία από τη δικογραφία και τους κοριούς της ΕΥΠ, αλλά τώρα συγκινείται για τα προσωπικά δεδομένα, επειδή μάθαμε… ότι θα γίνει δίκη!

ΤΑ… ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Στην παρούσα φάση, η σπέκουλα που γίνεται είναι αδιανόητη, καθώς τα μέσα ενημέρωσης της εξυγίανσης, δεν ασχολούνται με την ουσία της υπόθεσης για την οποία θα δικαστούν οι γιοι του Σαββίδη και η οποία σχετίζεται ευθέως με το ποδόσφαιρο, αλλά ασχολούνται με το ότι η Ε.Ε.Α. ανακοίνωσε ότι έχουν δικαστήριο και παραβίασε τα προσωπικά τους δεδομένα.

Όταν φυσικά η Ε.Ε.Α. καλούσε σε απολογία τον Μαρινάκη, αναφέροντας τους περιοριστικούς όρους που του είχε επιβάλλει ο ανακριτής σε δική του ποινική υπόθεση, δεν υπήρχε πρόβλημα…

Είναι οι ίδιοι που ανέβαζαν και κατέβαζαν «υπόδικο» τον Μαρινάκη, όταν ήταν κατηγορούμενος για τα στημένα. Είναι οι ίδιοι που λίγα δευτερόλεπτα μετά την έκδοση το βουλεύματος με το οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη ο Μαρινάκης, το δημοσιοποίησαν αμέσως, αλλά τώρα τους ενοχλεί ότι 3 μήνες μετά την έκδοση του βουλεύματος για την παραπομπή σε δίκη των υιών Σαββίδη, μας πληροφόρησε η Ε.Ε.Α. για την εξέλιξη!

Φυσικά, οι γιοι του Σαββίδη μπορεί να αθωωθούν. Κανένας δεν είπε ότι είναι σίγουρα ένοχοι. Όμως μία τόσο σοβαρή υπόθεση πλήρως σχετιζόμενη με το ποδόσφαιρο δεν αξίζει να γίνει κάποια δημοσιογραφική έρευνα; Γιατί δεν λένε το παραμικρό και μιλάνε για προσωπική υπόθεση των υιών του Σαββίδη;
Τα κακουργήματα προκαλούν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Είτε αποδειχθεί αθώος κάποιος είτε ένοχος, δεν πρέπει να υπάρξει μία δημοσιογραφική παρουσίαση της κατηγορίας; Ειδικά από το site της αλήθειας;
Όταν ο Μαρινάκης ήταν υπόδικος για κακούργημα (ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΘΩΩΘΗΚΕ), καυχιόντουσαν για τα δεκάδες άρθρα που αφιέρωσαν για την υπόθεση. Τώρα;

Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Χθες βρέθηκε και το νέο αφήγημα. Η ΕΕΑ στηρίχθηκε σε ανώνυμη καταγγελία και ξεσάλωσαν ξανά. Λησμονούν φυσικά ότι οι διώξεις που κυνήγησαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον οργανισμό του Ολυμπιακού για επτά ολόκληρα χρόνια, στηρίχθηκαν σε δύο ανώνυμες επιστολές…

Τότε δεν τους πείραζαν τα προσωπικά δεδομένα και οι ανώνυμες επιστολές. Τότε ερευνούσαν την ουσία των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός. Τώρα όμως ξέχασαν την ερευνητική δημοσιογραφία και το μόνο που λένε για την ταμπακιέρα είναι ότι «πρόκειται για προσωπική υπόθεση των υιών Σαββίδη»!

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του…

Update: Σήμερα το πρωί έγινε γνωστή μία δυσάρεστη είδηση, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, ο δικηγόρος της οικογένειας Σαββίδη που είχε αναλάβει και τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο καθηγητής νομικής και συγγραφέας νομικών βιβλίων Λάμπρος Μαργαρίτης, ένας από τους κορυφαίους ποινικολόγους της χώρας, ο οποίος υπήρξε και επικεφαλής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής για τον νέο ποινικό κώδικα.

Η Αθλητική διαπλοκή και το Thrylos24 αναγνωρίζουντο τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων και δεν θεωρούν κανέναν ένοχο, αν αυτό δεν αναγνωριστεί από αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Αθλητική Διαπλοκή

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24