Ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στα μέτρα του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τη καταπολέμηση της οπαδικής βίας στα ελληνικά γήπεδα.

Ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στα μέτρα του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τη καταπολέμηση της οπαδικής βίας στα ελληνικά γήπεδα και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όποια ομάδα δεν τα ακολουθήσει, θα αγωνίζεται κεκλεισμένων των θυρών αλλά δε θα υπάρχει διακοπή ούτε θα τιμωρείται περαιτέρω.

Αναλυτικά όσα είπε ο αναπληρωτής Υπουργός: «Δεν ερχόμαστε να γκρεμίσουμε αλλά να χτίσουμε σε αυτά που βρήκαμε προκειμένου να αντιμετωπιστούν κενά και παραλείψεις που επέτρεπαν εκδηλώσεις φαινομένων αθλητικής βίας.

Έχουμε κοινή αγωνία να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που υποβόσκει και δηλητηριάζει το σύνολο του αθλητισμού της χώρας. Ο αθλητισμός έχει άλλα χαρακτηριστικά αντίθετα από τη βία που βλέπουμε.

Μετά και τα τελευταία απαράδεκτα φαινόμενα αθλητικής εγκληματικής βίας, διαπιστώσαμε ως αδυναμίες ότι στο θέμα των καμερών στα γήπεδα υπήρχαν κενά καθώς ο νόμος δεν έλεγε πώς θα παρακολουθούνται αυτές οι κάμερες, το ποιος και με ποιες διαδικασίες θα τις παρακολουθεί και πού θα αποστέλλει το υλικό τους εάν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η Κάρτα Φιλάθλου και θα επέφερε την ταυτοπροσωπία ήταν μια προσπάθεια ατελέσφορη και δεν μπόρεσε να γίνει πράξη. Με την αυστηροποίηση των ποινών, με το Νόμο Αυγενάκη έχουμε φτάσει στο ζενίθ ως χώρα. το έχουμε καλύψει και αυτό το θέμα για αυτό και στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχουν εδώ νέες ποινικές κυρώσεις.

Αυτό που κάνουμε είναι να καλύψουμε κενές περιοχές του αθλητικού οικοδομήματος και την λειτουργία της περιφρούρησης και θωράκισης των αθλητικών δραστηριοτήτων, κατ’ εξοχήν μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Στο νομοσχέδιο περιγράφουμε βήμα-βήμα το πώς θα λειτουργούν οι κάμερες, σε ποιες περιοχές του γηπέδου θα εστιάζουν, την ακρίβεια των καταγραφών αλλά και το πού θα αποστέλλεται το υλικό αυτό. Αποκτούμε δηλαδή κάτι που ήδη υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για πρώτη φορά η σχετική Υπουργική Απόφαση που περιγράφει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τοποθέτησης και της επεξεργασίας του υλικού των καμερών είναι ήδη έτοιμη. Επειδή θέλουμε συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια και τις ΠΑΕ που αναλαμβάνουν πολύ σημαντικές ευθύνες από εδώ και πέρα, ήδη τεχνικά κλιμάκια από τρία υπουργεία έχουν επισκεφτεί και τα 14 γήπεδα της Super League δείχνοντας την καλή πρόθεση που έχουμε και δεν αιφνιδιάζουμε κανένα, ενώ θα υπάρξει και δεύτερος γύρος συναντήσεων.

Στόχος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε την ομάδα, αλλά να γίνει ο αγώνας, αλλά χωρίς φιλάθλους γιατί αυτό θα πονέσει την τσέπη εκείνου που έχει την ευθύνη της ΠΑΕ, αλλά δεν συνεισφέρει με όσα πρέπει στην κοινή προσπάθεια.

Σήμερα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη βοήθεια της τεχνολογίας, ερχόμαστε και φτιάχνουμε μια εφαρμογή μέσω του κινητού τηλεφώνου που θα έχει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα της διακρίβωσης της ταυτοπροσωπίας μέσω της αστυνομικής ταυτότητας. Έτσι θα γνωρίζουμε τον καθέναν και την καθεμιά που εισέρχεται στο γήπεδο. Ένα από τα σημεία που εκκολάπτει την παραβατικότητα είναι η ανωνυμία. Το μέτρο αυτό υπάρχει και σε άλλες χώρες. Για την είσοδο των ανηλίκων έως 15 ετών θα μπαίνουν μαζί με κάποιο γονέα ή συνοδό ο οποίος θα έχει και τα δύο εισιτήρια και θα γίνεται η ταυτοποίησή του. Σχετικά με τους φιλάθλους από το εξωτερικό για αυτούς θα υπάρχει ειδική σχετική πρόβλεψη και τα διοικητικά αυτά μέτρα είναι εθνικό μέτρα που μπορούμε να λάβουμε. Μπαίνει τέλος στις «μπούκες» φιλάθλων και των υπεράριθμων φιλάθλων.

Η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, ένα υφιστάμενο όργανο που όμως αποκτά επιτελική μορφή πάνω στο ζήτημα των παραβατικών συμπεριφορών. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ΔΕΑΒ για αυτό και την αναβαθμίζουμε, μειώνουμε τον αριθμό για να είναι ευέλικτο και αποφασιστικό όργανο και από εδώ και πέρα θα διαδραματίσει ρόλο στην παρακολούθηση παρατατικών συμπεριφορών αλλά και των διοικητικών προστίμων. Οι ποινές που θα επιβάλει η ΔΕΑΒ αφορούν δέσμη ποινών αρμοδιότητας και όχι με στοιχεία υποκειμενικότητας. Ήδη όλες οι ΠΑΕ έχουν ενημερωθεί για όλη την δέσμη μέτρων, τα έχουν ζυγίσει και έχουν καταλάβει ότι δεν παίζουμε.

Θα μάθουμε για πρώτη φορά, θα καταγράψουμε και θα μετρήσουμε τον αθλητισμό σε όλη την χώρα. Είναι μια μεγάλη δομική αλλαγή στο οικοσύστημα του αθλητισμού στη χώρα μας, ένα σημαντικό εργαλείο χαρτογράφησης για όλους και για όλα τα αθλήματα.

Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η αθλητική βία αλλά μπορούμε να την αναχαιτίσουμε και να την περιορίσουμε, θωρακίζοντας την ασφάλεια των φιλάθλων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μαγικά δεν υπάρχουν αλλά το νομοσχέδιο δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης».

Redman

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24