Η απόφαση του κράτους του Ισραήλ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μαρόκου στη Σαχάρα του, μια νέα νίκη για τη χώρα...

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του βασιλικού Γραφείου, ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’, έλαβε τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, επιστολή από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την οποία τον ενημέρωνε για την απόφαση του κράτους του «να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μαρόκου στο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά ότι αυτή η θέση της χώρας του θα «αντανακλάται σε όλες τις σχετικές πράξεις και έγγραφα της ισραηλινής κυβέρνησης». Τόνισε επίσης ότι η εν λόγω απόφαση θα «διαβιβαστεί στα Ηνωμένα Έθνη, σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, των οποίων το Ισραήλ είναι μέλος, καθώς και σε όλες τις χώρες με τις οποίες διατηρεί διπλωματικές σχέσεις».

Παγιδευμένοι Spoiler: Μια νέα δολοφονία τα αλλάζει όλα
Παγιδευμένοι Spoiler: Μια νέα δολοφονία τα αλλάζει όλα

Με την επιστολή του, ο Νετανιάχου, ενημερώνει τον μαροκινό ηγέτη ότι «το Ισραήλ εξετάζει θετικά το άνοιγμα προξενείου στην πόλη Ντάχλα, στο πλαίσιο εφαρμογής αυτής της κρατικής απόφασης», η οποία, σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, θα εδραιώσει περαιτέρω, τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στην εδαφική ακεραιότητα του Μαρόκου, μετά και την αμερικανική αναγνώριση, τη στήριξη στο σχέδιο αυτονομίας από περισσότερες από 15 ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων η Γερμανία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Αυστρία, καθώς και το άνοιγμα 28 προξενείων αφρικανικών, αραβικών και λατινοαμερικανικών χωρών στις νότιες επαρχίες του Μαρόκου.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότιαυτή η νέα αυτή στήριξη θα ενθαρρύνει ισραηλινούς και ξένους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι περιοχές της μαροκινής Σαχάρας.

Σε επίπεδο διεθνών αντιδράσεων, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Μαρόκο, Ντέιβιντ Φίσερ, χαιρέτισε θερμά την πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μαρόκου στη Σαχάρα του, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη διεθνή υποστήριξη υπέρ των νομίμων δικαιωμάτων του Βασιλείου στις νότιες επαρχίες του.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του γαλλικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, Ερίκ Σιοτί, δήλωσε ικανοποιημένος από την αναγνώριση του μαροκινού χαρακτήρα της Σαχάρας από το Ισραήλ, καλώντας, παράλληλα, τη Γαλλία να συμβάλει στη διευθέτηση αυτού του «στρατηγικού ζητήματος».

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24