Ποιο είναι το ναρκωτικό «Shisha» που εμφανίστηκε στην Ελλάδα πριν δέκα χρόνια και προκαλεί αμόκ στους χρήστες

Η υπόθεση με την 16χρονη που έπεσε σε κώμα μετά από χρήση του ναρκωτικού «Shisha» έχει προκαλέσει ανησυχία. Η κοπέλα βρέθηκε σε μία μονοκατοικία στον Βύρωνα, όπου παρατηρούνταν εκτεταμένη χρήση του «σίσα» και άλλων ναρκωτικών από ανήλικους.

Τι είναι όμως το Shisha; Η λέξη «Shisha» προέρχεται από την περσική λέξη «shishe» που σημαίνει γυαλί και είναι ο κοινός όρος για τον ναργιλέ στις αραβικές χώρες. Το σίσα πιθαν;oτατα προέρχεται από τις αραβικές χώρες και πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Αγία Βαρβάρα: Σκότωσε τον γαμπρό του γιατί φοβόταν!
Αγία Βαρβάρα: Σκότωσε τον γαμπρό του γιατί φοβόταν!

Βρετανικά κυρίως δημοσιεύματα άρχισαν να μιλάνε πρώτη φορά το 2013 για ένα νέο και περίεργο «ελληνικό» ναρκωτικό που θέριζε τους Έλληνες ή μάλλον τους φτωχούς και εξαθλιωμένους Έλληνες. Διαβάζουμε για παράδειγμα στον guardian ότι «οι Έλληνες τοξικομανείς στρέφονται στο θανατηφόρο ναρκωτικό σίσα καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει. Η αυξανόμενη δημοτικότητα της «κοκαΐνης των φτωχών» στην Αθήνα έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στις αρχές δημόσιας υγείας που βρίσκονται ήδη υπό πίεση… Κανείς δεν ξέρει τι ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση που διαλύει την Ελλάδα ή το Shisha, το ναρκωτικό που είναι πλέον γνωστό ως «κοκαΐνη των φτωχών». Αυτό που όλοι αποδέχονται είναι ότι το σίσα είναι κανονικός δολοφόνος».

Το.. Shisha είχε προβληθεί, αλλά…

Το συγκεκριμένο θέμα είχε αναδείξει τότε με έναν πολύ ωμό και σκληρό τρόπο το ντοκιμαντέρ του Vice, το οποίο εξηγούσε ότι εκείνη την περίοδο δεν ξέρανε ούτε οι επιστήμονες τι ακριβώς περιείχε το Shisha.

«Εκείνη τη περίοδο, το σίσα κόστζε μόλις 2 μόλις ευρώ η δόση και έτσι άρχισε να γίνεται ανάρπαστο. Αυτά τα ναρκωτικά ήταν και είναι φτηνές, DIY λύσεις για μαστούρα, έτσι δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι στην χτυπημένη από την κρίση Αθήνα, το σίσα βρήκε τον φυσικό του βιότοπο» σημείωνε το Vice.

Τότε οι ειδικοί μπορεί να μη γνώριζαν τι είναι αυτό το νέο ναρκωτικό, σήμερα, 10 χρόνια μετά ξέρουν όλοι! Το σίσα παράγεται σε εργαστήρια και περιέχει έναν τύπο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης που παρασκευάζεται με την ανάμειξη διεγερτικών ουσιών με πολύ τοξικές ουσίες όπως οινόπνευμα, χλωρίνη, ακόμη και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων.

«Από τα ναρκωτικά, είναι το χειρότερο. Σου καίει τα σωθικά, σε κάνει επιθετικό και εξασφαλίζει ότι τρελαίνεσαι τελείως», λέει η Μαρία, πρώην εθισμένη στην ηρωίνη. «Αλλά είναι φτηνό και είναι εύκολο να το βρεις, και αυτό κάνουν όλοι». Μετά από αυτά τα λόγια εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τις παρενέργειες αυτού του ναρκωτικού.

Πολύ συνοπτικά το Shisha σε κάνει να μη μπορείς μπορείς να κοιμηθείς. Μένεις άγρυπνος ακόμη και 24 ώρες. Δεν μπορείς να φας και είσαι συνεχώς σε υπερένταση. Το συγκεκριμένο ναρκωτικό διαλύει κανονικά το μυαλό. Βλέπεις χρήστες να βρίζουν χωρίς λόγο. Να έχουν μια ανεξήγητη μανία, να χτυπάνε αντικείμενα, να τρέχουν χωρίς λόγο και να κλαίνε. Επίσης, δημιουργεί ψευδαισθήσεις, προκαλεί απώλεια βάρους, επιθετικότητα, νευρικότητα και διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα.

Πηγή: athensmagazine.gr

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24