Γιατί υποχωρούν με αργούς ρυθμούς τα κρούσματα – Μάχη 14 ημερών για να ανασάνουν οι ΜΕΘ!

Με πολλές αρνητικές, όμως και κάποιες θετικές εξελίξεις ολοκληρώνεται ο Νοέμβριος όσον αφορά στη μάχη της χώρας μας με τον κορωνοϊό. Ο προτελευταίος μήνας του χρόνου, που διανύει τα τελευταία του 24ωρα, έφερε στη ζωή μας το δεύτερο lockdown, ενώ έχει αποδειχτεί ο πιο φονικός -μέχρι στιγμής- μήνας για την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας...


Με πολλές αρνητικές, όμως και κάποιες θετικές εξελίξεις ολοκληρώνεται ο Νοέμβριος όσον αφορά στη μάχη της χώρας μας με τον κορωνοϊό. Ο προτελευταίος μήνας του χρόνου, που διανύει τα τελευταία του 24ωρα, έφερε στη ζωή μας το δεύτερο lockdown, ενώ έχει αποδειχτεί ο πιο φονικός -μέχρι στιγμής- μήνας για την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, μέχρι χθες, δηλαδή μέσα σε 27 ημέρες, είχαν καταγραφεί 1.476 θάνατοι από κοροναϊό από τους συνολικά 2.102 που μετρά η χώρα από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα. Την ίδια στιγμή, μέσα στον Νοέμβριο ο κοροναϊός χτύπησε «κόκκινο» αφού σημειώθηκαν τα αρνητικά ρεκόρ τόσο σε κρούσματα, όσο και σε θανάτους και διασωληνωμένους.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, είναι σαφής και η μείωση των κρουσμάτων, όπως επισήμαναν οι ειδικοί χθες, Παρασκευή, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον φονικό ιό. Τα κρούσματα έχουν φτάσει στα 2.000 ημερησίως, με τη μείωση όμως αυτή να μην κρίνεται ως αρκετή ώστε να μας επιτρέπει να μπούμε σε συζητήσεις για άρση του lockdown. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος της παράτασής του για τουλάχιστον μια εβδομάδα, τη στιγμή που όλα δείχνουν νέα παράταση.

Επιπλέον, παρά τη μείωση κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική και αυτή δεν είναι μια κατάσταση που αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ακόμα και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, αναμένεται να συνεχιστεί η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας.

Την ίδια στιγμή, ακόμα ένα… θλιβερό ορόσημο σημειώθηκε χθες, με τα συνολικά κρούσματα να σπάνε το «φράγμα» των 100.000.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε περίπτωση άρσης κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων, επικρατούν σκέψεις και προβληματισμός αναφορικά με το πως αυτό θα συμβεί.

Ένας από τους λόγους που είναι η αργή μείωση των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στην 4η εβδομάδα του lockdown.

Γιατί υποχωρούν με αργούς ρυθμούς τα κρούσματα

Ερμηνεύοντας το γιατί προχωρά αργά η αποκλιμάκωση της μετάδοσης του ιού, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε πως «το κύριο που φταίει είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού και αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι αυτό το πράγμα να αρχίσει να συρρικνώνεται».

«Φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία ανθρώπων απ’ ό,τι την άνοιξη, αν αυτό οφείλεται σε ελέγχους ή στο ότι έχουν κάποιες λίγες δραστηριότητες συγκριτικά με τον Μάρτιο ανοικτές, αυτό πρέπει να το δει κανείς με πολύ μεγάλη προσοχή, κι αν χρειαστεί να αυστηροποιηθούν τα μέτρα για να πιάσουν τόπο, να φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα, γιατί θα είναι κρίμα να ταλαιπωρούμαστε επί μακρότερον του αναγκαίου με αυτά τα περιοριστικά μέτρα. Πάντως, σίγουρα αυτήν τη στιγμή είμαστε σε σημείο πάρα πολύ επικίνδυνο, βαριάς άσχημης υποτροπής αν κάνουμε βιαστικά βήματα ως προς το άνοιγμα» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Η αλήθεια είναι ότι τα νούμερα δεν δείχνουν να τείνουν ώστε την 7η να πάμε με πολύ μεγάλη άνεση στο άνοιγμα, αυτό μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες γιατί όπως τα νούμερα ξαφνικά ανεβαίνουν προς τα πάνω, έτσι και μπορεί ξαφνικά να μπουν σε κάμψη. Αλλά θα πρέπει σίγουρα να δούμε τους ανθρώπους στις εντατικές να μειώνονται πάρα πολύ, και αυτό θα σημαίνει ότι και οι θάνατοι θα μειώνονται, αλλά οι άνθρωποι στις Εντατικές θα πρέπει να μειωθούν πολύ, όπως και οι νοσηλευόμενοι θα πρέπει να μειωθούν. Θα έπρεπε να δούμε διψήφιο αριθμό στους διασωληνωμένους για να χαλαρώσουμε κάπως τα μέτρα. Αν ανατρέξουμε πίσω και δούμε πού ήμασταν έναν μήνα πίσω σε αριθμό διασωληνωμένων διψήφιος ήταν ο αριθμός στις 25 Οκτωβρίου» κατέληξε.

Πηγή: in.gr

Διάβασε επίσης