Το κλείσιμο του εκάστοτε γηπέδου στον πρώτο πυρσό ή κροτίδα που θα πέσει εντός αγωνιστικού χώρου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της ενημέρωσής του για τα νέα μέτρα της αθλητικής βίας.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τα νέα μέτρα της κατά της αθλητικής βίας με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση.

Οπαδική Βία: Αναλυτικά τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης

1   Από τις 13/2 το γήπεδο θα κλείνει αν πέσει πυρσός ή κροτίδα εντός αγωνιστικού χώρου
 Από τις 6/3 κανένα γήπεδο Super League/Basket League δεν θα ανοίγει στον κόσμο χωρίς κάμερες
3   Από τις 9/4 οι φίλαθλοι θα έχουν πρόσβαση στα γήπεδα μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet

Ένοχος για την σκευωρία κατά του Ολυμπιακού ο Γεωργέας!
Ένοχος για την σκευωρία κατά του Ολυμπιακού ο Γεωργέας!

“Πήγαμε ένα νομοθετικό πλαίσιο τελείως καινούριο μεταρρυθμιστικό στη Βουλή, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουμε την αθλητική βία. Ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εκσυγχρονίζει, αναβαθμίζει, θωρακίζει ως ασπίδα τα γήπεδα κατεξοχήν του ποδοσφαίρου και πολύ σύντομα όλα τα γήπεδα της χώρας. Στη βάση αυτή είχαμε συμφωνήσει με όλους τους παράγοντες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αθλητισμού στη χώρα. Μαζέψαμε στο ΟΑΚΑ όλους τους παράγοντες των ΠΑΕ και κάναμε μια ευρεία συζήτηση πριν πάμε τον νόμο στη Βουλή. Κάναμε μια συμμαχία και μια συναίνεση των προσπαθειών μας και των ενεργειών μας από όλες τις ΠΑΕ”, ανέφερε αρχικά ο κ. Βρούτσης και συνέχισε:

“Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τα θεσμικά όργανα της Super League 1, της Basket League και συνεννοηθήκαμε και με τους δυο αυτούς θεσμικούς φορείς. Διαμορφώσαμε πλαίσιο συμμαχίας και με την ΕΠΟ, αλλά και με κάθε άλλο θεσμικό εκπρόσωπο των αθλημάτων αυτών και έτσι προχωρήσαμε στη νομοθέτηση”.

Ενώ για τη ΔΕΑΒ, ανέφερε: “Το πρώτο και βασικό είναι ότι Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ανοίγουν σε νέο περιβάλλον, στο οποίο υπάρχει μια νέα Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπιση Βίας, η οποία επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις με κατεξοχήν κύρωση το κλείσιμο του γηπέδου από φιλάθλους. Εάν πέσει κροτίδα στο γήπεδο, εάν πέσει πυρσός, εάν πέσει στον αγωνιστικό χώρο επικίνδυνο αντικείμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από φιλάθλους στον επόμενο εντός έδρας αγώνα της ομάδας.

Στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και δεν το επηρεάζουμε. Δεν παρεμβαίνουμε ούτε στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του κάθε αθλήματος. Σεβόμαστε τους κανονισμούς και της UEFA και της FIFA. Δικαίωμα όμως της πολιτείας είναι να προασπίζει αυτό που είναι το πιο σημαντικό από όλα, την ασφάλεια του πολίτη, που μέσα στο γήπεδο είναι η ασφάλεια του φιλάθλου. Για αυτό ακριβώς όταν κρίνουμε ότι είναι ανασφαλείς η διαδικασία αυτή, θα κλείνουμε τα γήπεδα με βάση συγκεκριμένη, διαμέσου της ΔΕΑΒ.

Δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη υπό την έννοια εάν θα κλείσουν ή δεν θα κλείσουν τα γήπεδα. Η νομοθέτηση προβλέπει δέσμια αρμοδιότητα. Δηλαδή η ποινή είναι συγκεκριμένη. Έρχεται στη ΔΕΑΒ η πληροφορία, η έκθεση της αστυνομίας, το φύλλο ελέγχου του διαιτητή ή του παρατηρητή και τότε αμέσως αποφασίζεται το κλείσιμο ή όχι του γηπέδου.

Έχω ευχηθεί πάρα πολλές φορές να μην κλείσουν τα γήπεδα. Εμείς θέλουμε να είναι ανοιχτά τα γήπεδα στους φιλάθλους, να είναι η ομορφιά του γηπέδου και του ποδοσφαίρου, ένα άθλημα που το αγαπάει όλος ο κόσμος και του μπάσκετ φυσικά, να είναι ανοιχτές οι διαδικασίες. Εάν όμως δεν τηρηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που περιγράφονται μέσα στον νόμο, τότε η επόμενη αγωνιστική ή οι επόμενες αγωνιστικές θα γίνονται χωρίς φιλάθλους, διασφαλίζοντας και προασπίζοντας την ασφάλεια του πολίτη και του φιλάθλου, αλλά και των αθλητών”

Από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ με χρονική αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα, όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές οπαδικής βίας όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδο θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κλπ.
Θυμίζουμε επίσης ότι από τις 6 Μαρτίου κανένα γήπεδο δεν θα λειτουργεί χωρίς κάμερες. Συγκεκριμένα, τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.
Από την Τρίτη 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24