Breaking news

Θα σας ταράξουμε στην… νομιμότητα!

Ολυμπιακός: Να βρει παίχτες, να κουμπώνουν στον κορμό…

Η σεζόν φέτος μπορεί να πήγε χαμένη αλλά περνάει στα... ψιλά, η δημιουργία - μετά από χρόνια- ενός πολύ αξιόπιστου κορμού για τον Ολυμπιακό. Γράφει ο Διονύσης Σπανομανώλης.

Ολυμπιακός Olympiacos Olympiakos Γιώργος Μπαρτζώκας

Ο Ολυμπιακός ξεκινάει μία διαφορετική χρονιά. Εκεί θα παίξει ρόλο ο Γιώργος Μπαρτζώκας τι επιλογές θα κάνει. Φέτος όμως η χρονιά είναι τελείως διαφορετική.

Η σεζόν φέτος μπορεί να πήγε χαμένη αλλά περνάει στα… ψιλά, η δημιουργία – μετά από χρόνια- ενός πολύ αξιόπιστου κορμού. Το καλοκαίρι λοιπόν, θα ναι σαφώς πιο εύκολο, για τον coach B, “μεταγραφικά”.

Καθώς καλείται αφενός να προσθέσει μικρό αριθμό παιχτών (3-4). Κι αφετέρου θα ψάξει για παίχτες με ξεκάθαρα χαρακτηριστικά, που πρέπει απλά… να κουμπώνουν, στους υπάρχοντες (καλούς) παίχτες.

Γράφει ο Διονύσης Σπανομανώλης

Φέτος η σεζόν στέφθηκε σίγουρα από αποτυχία, αλλά καλό είναι να μην τα βλέπουμε όλα “μαύρα”. Μπορεί η πολυπόθητη πρόκριση στα play offs να μην επιτεύχθηκε, αλλά στην ομάδα έμεινε… παρακαταθήκη για του χρόνου, ένας αξιόπιστος κορμός παιχτών.

Στην περιφέρεια φλέγεται…

Η ομάδα πλέον διαθέτει στις τάξεις της δυο κορυφαίους παίχτες στις θέσεις τους, κι εννοώ σαφώς τους Σλούκα και Βεζένκοφ, ενώ γύρω τους υπάρχουν πολλοί ακόμα αξιόπιστοι αθλητές, όπως οι Έλληνες Παπανικολάου, Λαρεντζάκης, Πρίντεζης και πιθανώς Σπαν (με τους δυο αρχηγούς ξεκάθαρα πλέον σε συμπληρωματικούς ρόλους) και οι αξιόπιστοι ξένοι ΜακΚίσικ, Χασαν Μάρτιν και Ζαν Σαρλ ( ; )

Η σούμα λέει 9 παίχτες κορμός και μεταγραφικά η ομάδα θα ψάξει για τουλάχιστον 3 βασικές κινήσεις και πολύ πιθανόν και κάποιες έξτρα.

Με βάση το υπάρχον ρόστερ λοιπόν αναζητούνται οι νέοι παίχτες. Παίχτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι τρεις δεδομένες μεταγραφές, είναι δυο guard και ένας center. Αυτές είναι οι «αδιαπραγμάτευτες» και δεδομένες κινήσεις.

Ολυμπιακός | Οι δύο Guard

Οι δυο guard θα κουμπώνουν και θα πλαισιώνουν κατά κύριο λόγο τον Σλούκα. Ο combo guard (ο αντί Χάρισον) θα πρέπει αποκλειστικά να έχει επιθετικά χαρακτηριστικά. Αρχικά… να μπορεί να ανοίξει το γήπεδο, όντας καλός σουτέρ. Έτσι ώστε να βοηθήσει και τον Σλούκα να βρει χώρους.

Το μακρινό σουτ αποτελεί απαραίτητο συστατικό επιτυχίας στο σύγχρονο μπάσκετ. Ενώ ο φοβερός πασέρ Σλούκας, θέλει spot πλάγιους στην πεντάδα, ώστε να είναι και αυτός πιο αποδοτικός!

Επιπλέον καθώς για την συγκεκριμένη θέση θα δοθεί ίσως το μεγαλύτερο ποσό από το διαθέσιμο budget, ο SG θα πρέπει να έχει αρκετές ακόμη, αρετές.

Δεδομένα θα πρέπει να μπορεί να απειλήσει με παιχνίδι απομόνωσης (το isolation επίσης είναι απαραίτητο στο μοντέρνο μπάσκετ, δείτε πχ τι κάνει η Εφες με τους Λαρκιν – Μίσιτς εδώ και μια διετία).

Ενώ ιδανικά θα πρέπει να έχει και την πάσα στο ρεπερτόριο του (όχι σαν 1η επιλογή μεν, αλλά να μπορεί να δημιουργήσει και για τους συμπαίκτες του). Γενικά το βασικό δυάρι πρέπει να είναι μια πολύ προσεχτική επιλογή…

Ολυμπιακός | Στα Back Up η λύση…

Από εκεί και πέρα ο back up guard του Σλουκα (ο αντί Τζένκινς), το πρώτο και πιο βασικό προσόν του, πρέπει να είναι η δημιουργία. Έτσι ώστε να μην πέφτει ΞΑΝΑ όλο το βάρος στον Έλληνα floor general (αλλά και τον Kill Bill ο οποίος πλέον έχει το εύκολο λάθος).

Καλός δημιουργός, καλός χειριστής, να μην είναι ανύπαρκτος επιθετικά (όπως ο προκάτοχός του) και αν είναι εφικτό να είναι και καλός αμυντικός.

Βλέπετε στους stopper της περιφέρειας η ομάδα θα πορευτεί με τον Παπ, διαθέτει τον εξαιρετικό στην πίεση στη μπάλα Λάρι, ενώ πολύ καλός είναι ΚΑΙ ο ΜακΚίσικ (φοβερός κλέφτης).

Σίγουρα πάντως ο Μπαρτζώκας θα ήθελε ο νέος pg να μπορεί να παίξει καλή άμυνα (ή τέλος πάντων να έχει το μπόι και την αθλητικότητα να αμυνθεί), καθώς ναι μεν stopper υπάρχουν αλλά οι Σλούκας και Σπανούλης, είναι κακοί αμυντικοί δε.

Το πακέτο του PG είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό και αυτό, όπως του SG… Πολύ κομβικές και οι δυο κινήσεις…

Ολυμπιακός | Ο center

Εδώ η κατάσταση είναι πιο εύκολη. Στην ερυθρόλευκη frontline υπάρχει πληρότητα στο “4” με τους Σάσα, Πριντ και Σαρλ. Ενώ στο “5” υπάρχει και ο εξαιρετικός επιθετικά Μάρτιν.

Η ομάδα ψάχνει έναν ψηλό να πλαισιώσει τον Μάρτιν, ο οποίος θα έχει μεγαλύτερο όγκο, δύναμη και αθλητικότητα από τον Αμερικανό “combo ψηλό”.  Αθλητικότητα, ενέργεια, ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ (πολύ πολύ βασικό) και καλή άμυνα σε ζωγραφιστό (κόντρα σε ογκώδης ψηλούς) και αλλαγές (γρήγορα πόδια) είναι βασικά χαρακτηριστικά που αναζητούνται.

Ενώ επιθετικά αρκεί να… μπορεί να απειλήσει από το low post. (Εκεί η ομάδα την τρέχουσα σεζόν είχε ξεκάθαρο πρόβλημα καθώς πλην του Πρίντεζη, δεν υπήρχε άλλος να επιτεθεί από χαμηλά).

Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λοιπόν αναζητούνται και εδώ. Η ομάδα διαθέτει έναν mobile ψηλό ήδη και ψάχνει για έναν πιο δυνατό στο low post (και στις δύο πλευρές) αλλά και στο ριμπάουντ.

*Στο σημείο αυτό να τονίσω πως ο ψηλός που θα αποκτηθεί θεωρώ δεν θα είναι 7footer-έστω κ αν έλειψε αφάνταστα φέτος ένας τέτοιος. Δεινόσαυρος θα υπάρχει στο ρόστερ και θα έχει το ρόλο του 3ου ψηλού (μπορεί να είναι κ ο Κουφός, προσωπικά δεν τον ξεγράφω).

Ολυμπιακός | Συνοψίζοντας…

Με βάση τους υπάρχοντες παίχτες που θα παραμείνουν στην ομάδα, θα πορευτεί στις νέες μεταγραφές ο coach B. Γεγονός που κάνει τις επιλογές όχι πιο εύκολες (η αγορά είναι πολύ περίεργη άλλωστε). Αλλά τουλάχιστον πιο ξεκάθαρες.

Αναζητούνται δύο δημιουργικοί και “επιθετικοί” guard οι οποίοι θα αποσυμφορίσουν και θα ανοίξουν το γήπεδο για τον Σλούκα, Ενώ θα δώσουν και… “άνεση ρόλου” στον Σπανούλη, ο οποίος στα 39 του δεν μπορεί να υποστηρίξει ρόλους με μεγάλη δημιουργία.

Παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία θα αποκτήσει έτσι και ο Σακιλ ΜακΚίσικ. Ο οποίος δεν θα έχει καθόλου δημιουργικό ρόλο (ο οποίος δεν του πάει ξεκάθαρα) αλλά μόνο εκτελεστικό (με drives και transition).

Και βεβαίως αμυντικό (μαζί με Παπ ΚΟΜΒΙΚΟΙ στα αμυντικά σχήματα του coach). Στη δε ρακέτα, τον “center τσέπης” Μάρτιν θα πλαισιώσει ένας πιο δυνατός low post ψηλός και υποχρεωτικά καλός ριμπάουντερ.

Τόσο απλά στην… θεωρία είναι τα πράγματα. Στην πράξη με την αγορά λόγω covid άνω κάτω, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε.

Ολυμπιακός | Οι υπόλοιπες κινήσεις

Από κει και πέρα, υπό προϋποθέσεις, θα γίνουν και κάποιες άλλες κινήσεις. Αρχικά στην ομάδα, 3ος center (ή 6ος ψηλός) θα υπάρχει δεδομένα και θα είναι 7footer. Αν μείνει ο Κουφός (μην τα ξαναλέω, τελειωμένη υπόθεση δεν είναι ο έμπειρος Έλληνας ψηλός) οκ.

Αλλιώς θα αποκτηθεί άλλος (Έλληνας πιθανόν), στην θέση του. Ο Βασίλης Καββαδας, ναι μεν δεν ξεπερνά τα… 210 cm (2.06 είναι για την ακρίβεια), αλλά είναι ένας ψηλός-μαχητής. Είναι γεννημένος για να τα βάζει με τα θηρία.

Προφανώς, αν έρθει το τονίζω, θα είναι για 6ος ψηλός και όχι για να έχει σημαντικό ρόλο. Από κει και πέρα, σε μια ενδεχόμενη μεταγραφή του Έλληνα Ντόρσεϊ, θα μένει μια κενή θέση ξένου.

Οπότε ίσως η ομάδα να κοιτάξει για έναν κλασικό Small Forward ΣΟΥΤΕΡ και μόνο (καθώς στους Παπ και ΜακΚίσικ, το μόνο που λείπει είναι το μακρινό σουτ).

Τέλος, αν η ομάδα παίξει του χρόνου τελικά στη Basket League (προφανώς ακόμα τπτ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο), υπάρχει το ενδεχόμενο να χωρέσουν στο ρόστερ και αξιόλογοι νεαροί Έλληνες (τύπου Χουγκάζ, Ρογκαβόπουλου κτλ).

Οι οποίοι θα μεγαλώσουν το ρόστερ. Και βέβαια θα υπολογίζονται κυρίως για τις εν Ελλάδι υποχρεώσεις.

Google News Ακολουθήστε στο Google News - Thrylos24.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις γύρω από τον Ολυμπιακό.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Διάβασε επίσης