Σε λιγότερο από 12 ώρες, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Κρασνοντάρ για τα play-offs του UEFA Champions League και πέρα από την μη επίτευξη του sold out, ακούω ατάκες του τύπου "και τι έγινε αν δεν περάσουμε; Θα πάμε Γιουρόπα". Γιατί, αγαπητέ φίλαθλε, δεν είναι απλά μία πρόκριση όμως;

Μετά από δύο προκριματικούς, ο Ολυμπιακός βρίσκεται μόλις δύο 90λεπτα μακριά από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με αντίπαλο την δύσκολη αλλά όχι απροσπέλαστη Κρασνοντάρ της Ρωσίας. Οι “ερυθρόλευκοι” γνωρίζουν ότι εάν αποκλειστούν, έχουν σίγουρη θέση στο Γιουρόπα Λίγκ στο οποίο, θα μπορούν να κοιτάνε με βάσιμες ελπίδες το πρόγραμμα του Φλεβάρη με Ευρωπαϊκούς αγώνες. Αυτή η “φιλοσοφία” έχει μπει για τα καλά σε μερικούς “φίλους” της ομάδας και οι ατάκες περί αδιαφορία τους αν προκριθεί η ομάδα ή όχι, πάνε και έρχονται με ένα “σιγά” στο τέλος. Που βρίσκεται το λάθος;

Αρχικά, ότι δεν είναι μία απλή πρόκριση για αρκετούς παράγοντες που μπορεί να παίξουν τον ρόλο τους για αυτή αλλά και για τις επόμενες σεζόν. Πρώτα από όλα, η βαθμολογία της Ελλάδας και οι θέσεις που θα “κλειδώσουν” οι Ελληνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός, με πρόκριση στους ομίλους, παίρνει το μπόνους πρόκρισης, το οποίο θα αποφέρει στην Ελλάδα τόσους βαθμούς όσο 4 νίκες (!) με αποτέλεσμα να προσπερνάει την Κύπρο και να ανεβαίνει 15η (σε περίπτωση πρόκρισης στο Γιουρόπα Λιγκ δεν υπάρχει τέτοιο μπόνους). Ταυτόχρονα, επιστρέφει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά την σεζόν 2017/18 και δη, ως μη πρωταθλητής, δηλαδή περνώντας τον δύσκολο δρόμο των προκριματικών.

Βροντερό παρών της Θύρας 7…στην Ηλιούπολη, που δίνει απαντήσεις! (pic)
Βροντερό παρών της Θύρας 7…στην Ηλιούπολη, που δίνει απαντήσεις! (pic)

Επιπρόσθετα, ο Ολυμπιακός, λόγω και του αποκλεισμού του ΠΑΟΚ, θα είναι η μόνη Ελληνική ομάδα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, που σημαίνει αυτόματα, 30 εκ. ευρώ στα ταμεία των “ερυθρολεύκων”. Ένα ποσό αρκετά σημαντικό για την ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη που θα μπορέσει να φέρει σε μία ισορροπία τα οικονομικά του Πειραϊκού συλλόγου αφού έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα την φετινή και την περσινή περίοδο (βλέπε Σεμέδο, Σα, Γκιλιέρμε κλπ.). Αυτά τα λεφτά θα βοηθήσουν και στην απόκτηση ενός ποιοτικού χαφ ως αντί-Φορτούνης αφού θα υπάρχει μία μεγαλύτερη άνεση στα οικονομικά του συλλόγου. Ταυτόχρονα, στο θέμα μεταγραφής, υπάρχει και το δεδομένο της Ευρωπαϊκής συμμετοχής, κάτι που θα ήθελε ο κάθε ποδοσφαιριστής, οπότε ο Ολυμπιακός μπορεί να “χτυπήσει” έναν παίχτη με μεγαλύτερη ευκολία έχοντας από πίσω του έναν όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ακόμα, όπως ανέφερα και πριν, ο Ολυμπιακός είναι σε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ ως δευτεραθλητής, με αποτέλεσμα να έχει να περάσει 3 προκριματικούς γύρους με ομάδες από κορυφαία πρωταθλήματα (αφού οι πρωταθλητές είναι ήδη στους ομίλους, ο πρωταθλητής δεν έχει τον ίδιο βαθμό δυσκολίας στις κληρώσεις). Ο Ολυμπιακός κατάφερε να αποκλείσει την Τσέχικη Βικτόρια Πλζεν με 4-0 στο σύνολο και την Τουρκική Μπασακσεχίρ με 3-0 στο σύνολο ενώ τώρα θα βρει απέναντι της, την Ρώσικη Κρασνοντάρ, η οποία είναι η νέα δύναμη της τελευταίας πενταετίας στην Ρωσία μπαίνοντας ανάμεσα στις ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ, Σπαρτάκ Μόσχας και Ρουμπίν Καζάν. Όπως καταλαβαίνεται, δεν είναι λίγο να περάσει ο Ολυμπιακός από τρεις προκριματικούς γύρους με τέτοιες αντιπάλους.

Μαζεύοντας λίγο όλα τα παραπάνω, καταφέρνω να αιτιολογήσω, από την μία το παράπονο μου για το μη sold out και από την άλλη, το ρημάδι το “σιγά” του Έλληνα φιλάθλου. Μπορεί να γίνομαι υπερβολικός και “γκρινιάρης” αλλά πρέπει να τα βλέπουμε όλα όπως είναι. Έτσι έκανα μετά την Μπασακσεχίρ, έτσι κάνω και τώρα πριν την Κρασνοντάρ. Πάμε για την πρόκριση.

Υ.Γ.: Ο Λεονάρντο Κούτρης θα είναι ο επόμενος Έλληνας που θα αγωνιστεί στο εξωτερικό (;).

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24