Χιλιάδες στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική πορεία κατά ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (vid)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μαζικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα: Πορεία διαμαρτυρίας στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικές επιχειρήσεις και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν. Το αντιπολεμικό συλλαλητήριο ξεκίνησε από το Σύνταγμα και κατέληξε με πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, υπό την αιγίδα του ΠΑΜΕ και τη στήριξη μαζικών φορέων και εργατικών σωματείων.
Στην κινητοποίηση κυριάρχησαν συνθήματα όπως:
- «Έξω η Ελλάδα από τις πολεμικές επιχειρήσεις»
- «Σπέρνουνε τον όλεθρο στη Μέση Ανατολή – Έξω η Ελλάδα από τη σφαγή»
- «Καμία εμπλοκή – Καμιά συνεργασία, πίσω οι φρεγάτες κι η πυροβολαρχία»
Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.
Καταγγελίες διατυπώθηκαν ενάντια στην κυβέρνηση για την ενεργή συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο, μέσω στρατιωτικών αποστολών, βάσεων και διευκολύνσεων προς τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε “ορμητήριο πολέμου και στόχο αντιποίνων”.
Η Ελπίδα Παντελάκη, γ.γ. της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σημείωσε: «Η ειρήνη δεν θα έρθει από τις βόμβες του ΝΑΤΟ, αλλά από τη λαϊκή πάλη και την αλληλεγγύη των λαών», καλώντας σε ένταση της αντιπολεμικής δράσης.
Σημαντική ήταν και η παρουσία στρατευμένων νέων στη διαμαρτυρία. Ο στρατιώτης Γιώργος Κερεκάδης, που υπηρετεί στην ΕΛΔΥΚ, κάλεσε σε μαζική απόρριψη κάθε συμμετοχής του ελληνικού στρατού σε αποστολές εκτός συνόρων: «Δεν θα γίνουμε σφαγείς άλλων λαών – να επιστρέψουν τώρα όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από το εξωτερικό».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, υπογράμμισε ότι το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε ένα “αεροπλανοφόρο” πολεμικών επιχειρήσεων, καταγγέλλοντας τις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ελληνική επικράτεια ως “βάσεις θανάτου”.
Η πορεία εξελίχθηκε ειρηνικά, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, με τους διαδηλωτές να δίνουν το μήνυμα πως ο ελληνικός λαός δεν θέλει να γίνει συμμέτοχος σε πολεμικά σχέδια και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
πηγή: gazzetta.gr