Τα όσα είπε ο Βαγγέλης Λιόλιος, κατά τη συνάντηση στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Μια συνάντηση με μεγάλη σημασία και ισχυρούς συμβολισμούς πραγματοποιήθηκε σήμερα (27/12) το μεσημέρι στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία FIBA δια του Γενικού Γραμματέα, Ανδρέα Ζαγκλή, η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη,  και φυσικά η ΕΟΚ δια του Προέδρου της Βαγγέλη Λιόλιου κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για τη διάθεση συμπόρευσης και την άριστη συνεργασία προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ανάπτυξης του ελληνικού μπάσκετ.

Οι τρεις βασικοί τομείς που συμφωνήθηκαν ήταν, η πλήρης εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΟΚ με αυτό της FIBA στην επόμενη γενική συνέλευση, η εδραίωση των Εθνικών ομάδων ως βασικής προτεραιότητας για όλους τους ασχολούμενους με το άθλημα στη χώρα και η ανάληψη σημαντικών διεθνών διοργανώσεων.

Μετά το τέλος της συνομιλίας των τριών, το λόγο πήρε πρώτος ο οικοδεσπότης πρόεδρος της ΕΟΚ:

«Κύριε υπουργέ, κύριε γενικέ γραμματέα της FIBA σας εύχομαι χρόνια πολλά και σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε τα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης το σπίτι του μπάσκετ στην Ελλάδα. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο αυτές τις άγιες ημέρες με το ένα σπίτι μας το ελληνικό, που είναι το υπουργείο Αθλητισμού και με δεύτερο σπίτι μας το παγκόσμιο σπίτι μας που είναι η FIBA.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε και να συζητήσουμε θέματα που έχουν να κάνουν με το παρών και το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Είμαι πολύ χαρούμενος που είδα να υπάρχει τέτοια αγαστή συνεργασία μεταξύ των τριών θεσμών και η διάθεση από όλους μας για να πάει το μπάσκετ σε πολύ γρήγορους σταθερούς ρυθμούς εκεί που του αξίζει το οποίο δεν είναι μόνο οι καλύτερες ημέρες στην Ελλάδα αλλά η κορυφή της Ευρώπης.

Και όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να εκφράσω τις απόψεις μου και στον υπουργό και τον γενικό γραμματέα και είμαι χαρούμενος που έχω να κάνω κάποιες ανακοινώσεις. Συζητήσαμε πολλά θέματα που μας απασχολούν πολύ.

Το ένα έχει να κάνει με τις διοργανώσεις που αιτηθήκαμε στη FIBA για να πάρει η Ελλάδα και έγιναν αποδεκτές. Πέρα από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων που ήδη έχουμε αναλάβει για το 2022. Υπάρχει το U17 3X3 το οποίο θα γίνει στην Αθήνα το 2022 και η δεύτερη είναι το πανευρωπαϊκό U20 των Νέων το 2023 που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη».

Συνέχισε λέγοντας πως: 

«Επειδή το 2022 γιορτάζουμε τα 90 χρόνια της Fiba η Ελλάδα ως μία από οκτώ τα ιδρυτικά μέλη, την ιδρυτική μέρα 18 Ιουνίου 2022 θα υπάρξει μια μεγάλη εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο και θα υπάρξουν και άλλες εκδηλώσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό για την στήριξη που δίνει στο μπάσκετ και στον ελληνικό αθλητισμό. Εχουμε σκοπό να θέσουμε υποψηφιότητα για το Πανευρωπαϊκού Γυναικών του 2025 ώστε αυτό να διεξαχθεί στην Ελλάδα η τελική φάση. Η αίσθησή μας και η ανάγκη το μπάσκετ να ξεδιπλώσει όλες τις δυνατότητές του στην Ελλάδα θα μας δώσει την ευκαιρίες στο μέλλον να διεκδικήσουμε και άλλες διοργανώσεις και είναι καιρός να ξαναγίνουν στην χώρα μας. Θέλω να ευχαριστώ και το υπουργείο Αθλητισμού, τον κ.Αυγενάκη και την Πολιτεία  και τον γενικό γραμματέα της Fiba τον κ. Ζαγκλή, ο οποίος στηρίζει τις προσπάθειές μας και είναι αρωγός σε αυτές.

Το δεύτερο κομμάτι το οποίο συζητήσαμε είναι για το καταστατικό της Ομοσπονδίας το οποίο λειτουργούσε παλιούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει πλήρης αλλαγή του καταστατικού και πλήρης εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΟΚ με αυτό της FIBA. Και στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και ο ρόλος που της αξίζει και που πρέπει να έχει για το ελληνικό μπάσκετ συνολικά».

Ενώ κατέληξε στην Εθνική ομάδα:

Το τρίτο που συζητήσαμε έχει να κάνει με την Εθνική Ομάδα. Πάνω από όλους μας πάνω από συλλόγους,  από προτιμήσεις από ανθρώπους υπάρχει η εθνική ομάδα. Την σεβόμαστε την τιμούμε και αισθανόμαστε υπερήφανοι όταν την υπηρετούμε όλοι μας. Χαίρομαι λοιπόν που σε αυτή την κατεύθυνση τόσο ο υπουργός όσο και η Fiba υπηρετήσουμε τις ίδιες αρχές και αξίες και σε αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία στο προσεχές διάστημα.

Από τη θέση αυτή θέλω να σας ευχαριστήσω που συνυπάρξαμε. Δεν ξέρω αν είναι η πρώτη φορά, αλλά είναι από τις ελάχιστες που στον ίδιο χώρο, την ίδια στιγμή στα γραφεία της ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης συνυπάρχουν τόσο η Πολιτεία όσο και η FIBA οι δύο θεσμοί τα δύο σπίτια στα οποία  ανήκουμε,. Αισθάνομαι τιμή,  υπερηφάνεια και συγκίνηση είμαι ανάμεσα σας».

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24