Ο Ολυμπιακός, σε ένα κακό ποιοτικά ντέρμπι, έφυγε από τη Λεωφόρο με τον βαθμό της ισοπαλίας, συνεχίζοντας αήττητος στην κορυφή. Αναλυτικό ρεπορτάζ του Μιχάλη Μαχαίρα...

Ο Ολυμπιακός φιλοξενήθηκε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας από τον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής για τη φετινή Super League Interwetten.

Η Λεωφόρος δεν ήταν γεμάτη κόσμο, όπως προφανώς θα ήταν χωρίς τα μέτρα κατά της πανδημίας, έχοντας βάσει πρωτοκόλλου μονάχα 1000 άτομα. Η αναμέτρηση του πρώτου γύρου είχε ολοκληρωθεί 0-0, ενώ τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός είχε φιλοξενηθεί στο «σπίτι» του ΠΑΟ, είχε αποδράσει με το 1-4 στα περσινά πλέι οφ. Οι πράσινοι ήθελαν τη νίκη για το γόητρο, όπως φυσικά και ο Θρύλος, αλλά και να κόψουν την αήττητη πορεία των «ερυθρόλευκων». Κάτι που είχε συμβεί πέρυσι, με τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν σαν να πήραν κάποιο… πρωτάθλημα.

Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν, είναι και θα είναι ξεκάθαρη και χαοτική!

Τα πλάνα των δύο προπονητών:

Για τον Παναθηναϊκό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς επιλέχθηκε ο σχηματισμός 4-3-3 με τον Μπρινιόλι στην εστία. Στην άμυνα βρέθηκαν οι Κώτσιρας, Βέλεθ, Σένγκεφελντ και Χουάνκαρ, ενώ μπροστά τους είδαμε τους Ρούμπεν, Μαουρίσιο και Βιγιαφάνες. Στα φτερά βρέθηκαν οι Παλάσιος και Αίτόρ, με τον Μακέντα να αποτελεί τον φορ του ΠΑΟ.
Στον πάγκο βρέθηκαν οι: Διούδης, Αλεξανδρόπουλος, Ιωαννίδης, Καρλίτος, Χατζηθεοδωρίδης, Λούντκβιστ, Ενγκμπαγκοτό, Βιτάλ και Σάρλια.

Έκπληξη από τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς, καθώς πήγε περίπατο το 4-3-3 και επιλέχθηκαν τρεις κεντρικοί αμυντικοί στο βασικό σχήμα της ομάδας μας. Ο Βατσλίκ κάθισε στην εστία του Θρύλου, με τους Λαλά – Ρέαμπτσιουκ να βρίσκονται στα άκρα της άμυνας, ενώ οι τρεις στόπερ ήταν οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος και Μπα. Μπροστά τους στον άξονα είδαμε τους Εμβιλά και Καμαρά, με τους Μασούρα και Ρόνι Λόπες να συνθέτουν τα φτερά της επίθεσης, με τον Τικίνιο να προτιμάται από τον Ελ Αραμπί.
Στον πάγκο βρέθηκαν οι: Κρίστινσον, Λοβέρα, Ελ Αραμπί, Ανδρούτσος, Βρουσάι, Καρμπόβνικ, Βαλμπουενά, Παπαδόπουλος, Σουρλής.

Πρώτο μέρος χωρίς φάσεις, προσπάθεια να «ξεκλειδώσουν» οι δύο ομάδες! 

Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, οι δύο ομάδες προσπάθησαν να ελέγξουν το ρυθμό απέναντι της άλλης. Στο 6ο λεπτό, ο Εμβιλά κέρδισε ένα φάουλ σε καλή θέση, με την μπάλα να κοντράρεται στο τείχος των πρασίνων. Οι Πειραιώτες ξεκίνησαν να πιέζουν τον ΠΑΟ κάθε φορά που εκείνος έχανε την μπάλα. Με αποτέλεσμα να κλέβουν αρκετές μπαλιές από τον «αιώνιο» αντίπαλο. Οι δυνατές μονομαχίες δεν έλειψαν από τα πρώτα λεπτά του ντέρμπι.

Πριν το πρώτο τέταρτο, ο Βιγιαφάνες έκανε μια καλή διείσδυση στην περιοχή του Θρύλου, κερδίζοντας το κόρνερ. Στο 17’ ο Μπα πήρε μια κίτρινη κάρτα, στο μαρκάρισμα που φαίνεται περίτρανα πως ο παίκτης μας βρίσκει μπάλα! Στο πρώτο 20λεπτο δεν υπήρχε η μεγάλη φάση για τις δύο ομάδες, με τον Πολωνό να έχει χαριστεί στους πράσινους, για μαρκάρισμα όπως του Μαουρίσιο.

Οι πράσινοι είχαν την πρωτοβουλία κινήσεων, εκμεταλλευόμενοι τα αρκετά λάθη των Πειραιωτών, στο πρώτο μισάωρο. Σε αυτό το χρονικό σημείο, ο Μαρτίνς έδωσε εντολή να αλλάξουν πλευρά οι Μασούρας και Λόπες, με τον Έλληνα παίκτη να περνά δεξιά.

Στο 40’ ο Μακέντα έκανε μια κεφαλιά, μετά από ενέργεια του Αϊτόρ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια καλή εξέλιξη για την ομάδα του Γιοβάνοβιτς. Ο Ρόνι Λόπες δοκίμασε να απειλήσει την εστία του Παναθηναϊκού στο 44’, με μακρινό σουτ από τα αριστερά, δίχως να ανησυχήσει τον Μπρινιόλι. Οι καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ήταν 1’, με το 0-0 να είναι το σκορ που πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Ισόπαλος σε ένα «κακό» ντέρμπι! 

Με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, οι δύο ομάδες έκαναν από μία αλλαγή. Ο Ελ Αραμπί πέρασε αντί του Ρόνι Λόπες, κι ο Ιωαννίδης αντί του Μακέντα. Κατά τη διάρκεια του Β’ μέρους, δεν άλλαζε κάτι στην αναμέτρηση, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν τρόπους να ξεκλειδώσουν η μία την άλλη. Στο 57’ ο Μασούρας έδωσε τη θέση του στον Ματιέ Βαλμπουενά.

Η 3η αλλαγή για τους «ερυθρόλευκους» ήταν ο Καρμπόβνικ, αντί του Λαλά, ενώ κι ο Γιοβάνοβιτς πέρασε τον Βιτάλ αντί του Αϊτόρ, δίχως να αλλάζει τη διάταξη της ομάδας του.

Όσο περνούσαν τα λεπτά, κλείδωνε το ότι η αναμέτρηση θα κρινόταν στο ένα γκολ, όμως οι δύο ομάδες δεν έφταναν την αντίπαλη περιοχή, ώστε να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για κάποιο τέρμα. Στο 72’ ο Θρύλος κράτησε την μπάλα, καταφέρνοντας να σπάσει την κατοχή του ΠΑΟ.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Αλεξανδρόπουλος πέρασε αντί του Μαουρίσιο, ενώ λίγο πιο πριν ο Παλάσιος είχε κάνει ένα μακρινό σουτ, δίχως στόχο. Ο Βρουσάι πέρασε αντί του Τικίνιο, στο 85’, με τους Πειραιώτες να προσπαθούν στα τελευταία λεπτά να πάρει τη νίκη. Τα λεπτά των καθυστερήσεων ήταν 4′. Εν τέλει, οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν το ντέρμπι αιωνίων με το σκορ στο 0-0, με τον Ολυμπιακό να συνεχίζει στην κορυφή, αήττητος, τις προσπάθειές του για το 47ο πρωτάθλημα, περνώντας αλώβητος από το γήπεδο της Λεωφόρου.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Πάβελ Ρατσκόφσκι, Πολωνία/ VAR: Μπαρτόζ Φρανκόφσκ, Πολωνία

ΒΟΗΘΟΙ

Ράντοσλαβ Σιέκα, Πολωνία

Άνταμ Κούπσικ, Πολωνία

ΤΕΤΑΡΤΟΣ

Κουμπαράκης

Παναθηναϊκός (Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Βέλεθ, Σένγκεφελντ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Μαουρίσιο, Βιγιαφάνες, Παλάσιος, Αϊτόρ, Μακέντα.

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Καμαρά, Μασούρας, Ρόνι Λόπες, Τικίνιο.