Ο Ολυμπιακός βρίσκεται αγκαλιά και μαθηματικά με το 45ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, νικώντας ΚΑΙ την ΑΕΚ με 2-1 μες στο ΟΑΚΑ. «Δράστες» οι Ελ Αραμπί και Καμαρά για τον Θρύλο. Το πιο μάγκικο πρωτάθλημα για την ομάδα μας, που πλέον πανηγυρίζει απέναντι στους «εξυγιαντές» του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκατό συμμετοχές στον πάγκο για Μαρτίνς. Αναλυτικό ρεπορτάζ του Μιχάλη Μαχαίρα...

Οι «ερυθρόλευκοι» πήγαιναν στο ΟΑΚΑ, μετά την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, όπως κι η ΑΕΚ, αφού αμφότεροι απέκλεισαν τον ΠΑΟΚ και τον Άρη. Άλλωστε, είναι οι δύο φιναλίστ για τον θεσμό αυτόν. Όμως, προηγούνταν το ματς των πλέι οφ, για την τέταρτη αγωνιστική αυτών, της Σούπερ Λιγκ 1. Η αναμέτρηση έγινε στο άδειο ΟΑΚΑ, με τον Θρύλο να ήθελε τη νίκη, ώστε να κλειδώσει και μαθηματικά τον 45ο τίτλο του πρωταθλητή. Η ΑΕΚ πάλι «καιγόταν» για θετικό αποτέλεσμα, αφού μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Άρη στο έτερο ματς, έπρεπε να μείνει ζωντανή στην κούρσα της δεύτερης θέσης.

Τα πλάνα των δύο προπονητών:

Για τους γηπεδούχους και τον Μάσιμο Καρέρα τα προβλήματα ήταν αρκετά, αφού εκτός αποστολής έμειναν οι Νέλσον Ολιβέιρα, Μάνταλος, Σιμόες (λόγω τιμωρίας), καθώς και οι Μπακάκης, Λόπες, Γαλανόπουλος και Μπάρκας (λόγω τραυματισμού). Οι παίκτες που ξεκίνησαν για την ομάδα της ΑΕΚ ήταν οι Τσιντώτας στην εστία με τους Παουλίνιο, Σβάρνα, Τσιγκρίνσκι και Χουλτ στην αμυντική γραμμή, ενώ στον άξονα βρέθηκαν οι Σιμάνσκι και Κρίστιτσιτς. Μπροστά τους ακριβώς είναι ο Μάρκο Λιβάγια, με τους Βέρντε και Αλμπάνη στις πτέρυγες. Ο Αραούχο στην κορυφή της επίθεσης.
Αναπληρωματικοί της «Ένωσης» ήταν οι: Αθανασιάδης, Οικονόμου, Λάτσι, Σταμούλης, Σαμπανάτζοβιτς, Σαρδέλης, Μπότος, Χριστόπουλος και Μαχαίρας.

Για τον Πέδρο Μαρτίνς και τον Ολυμπιακό, τα προβλήματα υπήρχαν, όμως ήταν λιγότερα. Ο Πορτογάλος έδωσε φανέλα βασικού στον Κώστα Φορτούνη, ουσιαστικά επιβραβεύοντάς τον για την εξαιρετική του εμφάνιση κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ως προς την ενδεκάδα, στην εστία ξεκίνησε ο Σα, ενώ στην άμυνα βρέθηκαν οι Ομάρ-Τσιμίκας με τους Σεμέδο-Μπα στο κέντρο. Μπροστά τους στον άξονα βρέθηκαν οι Καμαρά, Γκιλιέρμε και Μπουχαλάκης, ενώ στις πτέρυγες οι Φορτούνης και Μασούρας. Μόνος προωθημένος ήταν ο Ελ Αραμπί.

Στον πάγκο για τους “ερυθρολεύκους” ήταν οι: Αλέν, Τοροσίδης, Σισέ, Γκασπάρ, Μπρούνο, Λοβέρα, Καφού, Ραντζέλοβιτς και Χασάν.

Καθάρισε την ΑΕΚ και το… πρωτάθλημα!

Στα πρώτα 15 λεπτά της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός είχε σίγουρη πρωτοβουλία κινήσεων και είχε τις επισκέψεις στην εστία του Τσιντώτα. Έψαχνε το γρήγορο γκολ, απειλώντας αρχικά στο 5’ με μια τρομερή κάθετη πάσα του Φορτούνη στον Μασούρα, με τον τελευταίο να προλαβαίνει να τσιμπάει την μπάλα, με αποδέκτη δίπλα τον Ελ Αραμπί, όμως ο Σβάρνας του πήρε την μπουκιά απ’ το στόμα. Επιπλέον, στο 14’ η ομάδα μας ήταν μια ανάσα από το 0-1, όταν μετά από πανέμορφη συνεργασία του Φορτούνη με τον Μασούρα, ο δεύτερος έκανε τη σέντρα, με αποδέκτη τον ανενόχλητο Ελ Αραμπί, με τον Μαροκινό να πιάνει την κεφαλιά, αλλά η μπάλα να καταλήγει άουτ.

Η κατοχή ήταν σχεδόν 75%-25% υπέρ των Πειραιωτών, ενώ στο 19’ ο Φορτούνης έκανε ένα εκπληκτικό σουτ, ίδιο σαν κι εκείνο που είχε σκοράρει πέρυσι, όμως η μπάλα δεν του έκανε το χατήρι, αφού τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια χτύπησε πάνω στη γραμμή του τέρματος.

Ο Θρύλος προετοίμαζε το γκολ… ενώ η ΑΕΚ στο 31’ έκανε μια διορθωτική κατά τον Καρέρα, αλλαγή, βγάζοντας τον Αλμπάνη και περνώντας τον Οικονόμου, κάνοντας το σχήμα της ομάδας του 3-5-2. Λίγο πριν, στο 28’ ο Μασούρας απείλησε ξανά με ένα πλασέ, μετά από σέντρα του Ομάρ.

Η ΑΕΚ άρχιζε να κινείται, κάνοντας μια καλή επίσκεψη στην εστία του Σα, με τον Μπα όμως να πέφτει σωστά και να κλέβει από τον Λιβάγια.

Όμως, στο 38’ ο «δολοφόνος» Γιουσέφ Ελ Αραμπί, μετά από τρομερή σέντρα του Μασούρα, έκανε ένα τρομερό σουτ και έκανε το 0-1.

Οι Πειραιώτες έψαξαν το δεύτερο γκολ, με την ΑΕΚ να μην μπορεί να βγάλει τελική ευκαιρία. Κάτι που έγινε στο 45ο λεπτό, με τον Μαντί Καμαρά. Ο Μπουχαλάκης έκλεψε την μπάλα στο κέντρο από τον Λιβάγια, πασάροντας στον Φορτούνη, ο οποίος γύρισε στο ύψος του πέναλτι και τον Αφρικανό μέσο να κάνει το 0-2 με εξαιρετικό πλασέ.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε μετά τα 4′ καθυστερήσεων, με τον Θρύλο να έχει παίξει εξαιρετικό ποδόσφαιρο στο ΟΑΚΑ.

Συντήρηση, αλλά και πάλι δεν «λαβώθηκε»… 

Στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός είχε και πάλι τον έλεγχο του αγώνα, αφού και στο πρώτο πεντάλεπτο της επανάληψης, ο Ελ Αραμπί έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ, αφού ήταν πίσω από την άμυνα της ΑΕΚ.

Στο 58’ της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός είχε και νέα ευκαιρία, όταν ο Καμαρά έκλεψε απ’ τον Τσιγκρίνσκι, δίνοντας στον Φορτούνη, όμως το σουτ κατέληξε στην αγκαλιά του Τσιντώτα.

Μετά την μία ώρα παιχνιδιού, η ΑΕΚ «ξεθάρρεψε», με αποτέλεσμα στο 64′ να κάνει ουσιαστικά την πρώτη της ευκαιρία, χάρη σε διαγώνιο σουτ του Χουλτ, ύστερα από όμορφη κάθετη του Λιβάγια, ο Σα απομάκρυνε και στη συνέχεια ο Μπα παραχώρησε κόρνερ. Όμως, στο επόμενο λεπτό, η ΑΕΚ μείωσε σε 1-2, όταν μετά από διπλή προσπάθεια του Αραούχο, ο Σα αρχικά έβγαλε την μπάλα, αλλά στην δεύτερη προσπάθεια ο Αργεντινός έκανε το 1-2. 

Στο 72’ ο Μαρτίνς πέρασε τον Ραντζέλοβιτς αντί του θετικότατου Φορτούνη, αποτελώντας την πρώτη κίνηση από πλευράς Ολυμπιακού. Επιπλέον, λίγα λεπτά αργότερα, ο Μαρτίνς πέρασε και τους Καφού, Χασάν, αντί των Μασούρα και Ελ Αραμπί και τον Καμαρά να παίζει στην πτέρυγα αριστερά.

Οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να καταφέρουν κάτι, διεκδικώντας το ματς, με τον Καρέρα να βάζει στο 83’ τον Μαχαίρα αντί του Βέρντε, με τον κόουτς της ΑΕΚ να δίνει ευκαιρία στον νεαρό παίκτη. Ο Χριστόπουλος πέρασε κι εκείνος αντί του Σβάρνα, με το σχήμα να γίνεται 4-3-3 από εκείνο το σημείο. Η ΑΕΚ προσπαθούσε να είναι όσο κινητική μπορούσε, απέναντι στον ανώτερο Ολυμπιακό.

Τα λεπτά των καθυστερήσεων ήταν 4′. Οι Πειραιώτες διαχειρίστηκαν το αποτέλεσμα έως το τέλος. Ο Λοβέρα πήρε τη θέση του Καμαρά, στις καθυστερήσεις, ώστε να πάρει χρόνο και ο Λατίνος παίκτης. Το ματς ολοκληρώθηκε, με τους «ερυθρόλευκους» να κατακτά και μαθηματικά τον τίτλο. Έναν τίτλο ΕΞΥΓΙΑΝΤΙΚΟ, ΜΑΓΚΙΚΟ, ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΟ!

Διαιτητής της αναμέτρησης: Κλεμέν Τουρπέν.

Βοηθοί: Νικολά Ντανός (Γαλλία), Κιρίλ Γριγκόρε (Γαλλία)

4ος: Βαγγέλης Μανούχος (Αργολίδας)

VAR: Ζερόμ Μπρισάρ (Γαλλία)

AVAR: Γουίλι Ντελαζό (Γαλλία)

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Παουλίνιο, Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Κρίστισιτς, Σιμάνσκι, Αλμπάνης, Βέρντερ, Λιβάγια, Αραούχο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ομάρ, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Φορτούνης, Μασούρας, Αραμπί.