Ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την ΑΕΚ στο πρώτο ντέρμπι του 2021 στο «Γ. Καραϊσκάκης» και πήρε άνετη νίκη με 3-0. Τρομερός ο «φονιάς» Ελ Αραμπί, πέτυχε δύο γκολ στο 13' και στο 68', με τα οποία «κλείδωσε» τη νίκη η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Ο Βαλμπουενά διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 90' με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος και έκανε επάνοδο στα γήπεδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ρεπορτάζ του Αντώνη Κόκκινου!

Τα πλάνα των δύο προπονητών:

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με 4-2-3-1 με διάθεση να παίξει επιθετικά και όχι με τριάδα στα χαφ. Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Σα, δεξιά στην άμυνα ο Ραφίνια, αριστερά ο Χολέμπας και τα δύο στόπερ ήταν ο Μπα με τον Σεμέδο. Το δίδυμο στα χαφ αποτέλεσαν οι Εμβιλά και Καμαρά. Ο Κώστας Φορτούνης που είναι σε τρομερή κατάσταση, ήταν ο οργανωτής των «ερυθρολεύκων», από τη στιγμή που ο Βαλμπουενά δεν ήταν απόλυτα έτοιμος. Στο ένα άκρο της επίθεσης ήταν ο Μπρούμα, σε μια επιλογή έκπληξη και στο άλλο ο Βρουσάι. Στην κορυφή της επίθεσης ξεκίνησε ο Ελ Αραμπί.

Ο Χιμένεθ παρέταξε την ΑΕΚ με 4-2-3-1 και τον Παναγιώτη Τσιντώτα κάτω από τα δοκάρια. Δεξιά ήταν ο Μπακάκης, στο κέντρο της άμυνας οι Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου και αριστερά ο Λόπες. Στα χαφ οι Κρίστιτσιτς και Σιμόες. Για την κορυφή της επίθεσης ο Ισπανός τεχνικός επέλεξε τον Ανσαριφάρντ, ενώ πίσω του ξεκίνησαν οι Λιβάι Γκαρσία (δεξιά), Μάνταλος, Λιβάγια (αριστερά).

Κατοχή, πίεση και πρώτη μεγάλη ευκαιρία

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ καλύτερα στο ματς, με όρεξη να επιτεθεί, είχε την κατοχή της μπάλας και έψαχνε τους διαδρόμους προς την εστία της ΑΕΚ. Ο Χιμένεθ είχε δώσει ξεκάθαρη εντολή να περιμένουν τον Ολυμπιακό οι παίκτες του και η πρώτη καλή στιγμή δεν άργησε να έρθει για τους «ερυθρολεύκους». Ο Χολέμπας βγήκε από τα αριστερά, έκανε το γύρισμα μέσα στην περιοχή, αλλά ο Ελ Αραμπί δεν έπιασε το πλασέ όπως θα ήθελε και πέρασε άουτ η μπάλα.

Προειδοποίησε μια, εκτέλεσε την δεύτερη
Ο «φονιάς» προειδοποίησε στο 9ο λεπτό και δεύτερη φορά δεν θα αστοχούσε. Στο 13′ ο Εμβιλά τον βρήκε με ωραία σέντρα μέσα στην περιοχή και ο Μαροκινός με πολύ δύσκολη γυριστή κεφαλιά από το πέναλτι περίπου, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τσιτώντα. Πραγματικά πολύ δύσκολο γκολ, αλλά ο Ελ Αραμπί έχει αποδείξει ότι μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο. Αυτό ήταν και το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού για το 2021.
Καλύτερος και στη συνέχεια, απείλησε για το 2-0
Ο Ολυμπιακός πίεσε για να «καθαρίσει» το παιχνίδι, πατούσε περιοχή συνεχώς, καθώς είχε την κατοχή, με την ΑΕΚ να μην μπορεί να κυκλοφορήσει την μπάλα, ενώ ο Τσιτώντας δεν είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό του ξεκάθαρα. Στο 30′ ο Ελ Αραμπί δεν πρόλαβε την μπάλα για να πλασάρει, με τον Τσιτώντα να τον προλαβαίνει τελευταία στιγμή. Στο 33′ ο Φορτούνης μπήκε από τα δεξιά, έκανε το δυνατό διαγώνιο σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή στο πρώτο μέρος, που έκλεισε με 1-0 και τον Ολυμπιακό κυρίαρχο, δίχως να απειληθεί καθόλου.
Παραλίγο το 1-1 από το πουθενά
Η ΑΕΚ ξεκίνησε με αλλαγές το δεύτερο μέρος και άλλαξε η εικόνα της στο γήπεδο. Στο 50′ παραλίγο να κάνει το 1-1 από το πουθενά όμως, μιας και καθαρή ευκαιρία δεν είχε. Έπειτα από διαδοχικές καραμπόλες στην άμυνα του Ολυμπιακού, η μπάλα στρώθηκε στον Σιμόες στο ύψος του πέναλτι περίπου, αλλά πλάσαρε απελπιστικά άουτ, παρότι ήταν φάτσα με το τέρμα.
Η επιστροφή του Ματιέ Βαλμπουενά και κοντά στο 2-0
Στο 61′ ο Βαλμπουενά επέστρεψε στην αγωνιστική δράση έπειτα από περίπου δύο μήνες, καθώς πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του Μπρούμα. Στο 63′ έκανε την σέντρα από τα δεξιά, ο Ελ Αραμπί πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας, αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει στο δεύτερο γκολ. Στο 66′ η ΑΕΚ είχε μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση, όταν ο Μάνταλος βγήκε τετ α τετ, αλλά ο Σα τον σταμάτησε,  ξανασουτάρε έπειτα από λάθος διώξιμο του Μπα και η μπάλα πήγε στο δοκάρι. Γλίτωσε ο Ολυμπιακός το 1-1 σε αυτή τη φάση.
Αφού γλίτωσε το «καθάρισε»
Ο Ολυμπιακός γλίτωσε στην μεγάλη ευκαιρία της ΑΕΚ και στην αμέσως επόμενη φάση έκανε το 2-0 με τον «φονιά» ξανά. Στο 69′ η άμυνα της ΑΕΚ τα έκανε όλα λάθος μετά το γέμισμα του Βαλμπουενά, ο Τσιντώτας βγήκε προ του Σεμέδο και έδιωξε πάνω στον Ελ Αραμπί που σκόραρε με δυνατό σουτ και «καθάρισε» το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό.
Το «κλείδωσε» με τις αλλαγές
Ο Μαρτίνς αμέσως μετά το 2-0 έκανε δύο αλλαγές άμεσα, με τον Μπουχαλάκη και τον Ραντζέλοβιτς να παίρνουν τις θέσεις των Φορτούνη και Βρουσάι. Ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε καθόλου στη συνέχεια, υπήρχαν πολλά νεύρα και καθόλου ρυθμός, αλλά αυτό δεν στέρησε το τρίτο γκολ από τον Ολυμπιακό στο φινάλε.
Επέστρεψε με γκολ ο Βαλμπουενά
Στο 90′ ο Βαλμπουενά στριφογύρισε μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ, ο Σιμόες τον κράτησε από την φανέλα, τον ανέτρεψε και κέρδισε το πέναλτι. Ο Γάλλος ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, για να δώσει διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση των «ερυθρολεύκων» επί της ΑΕΚ. Πήρε ψυχολογία ο Ματιέ με αυτό το γκολ και επέστρεψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αγωνιστική δράση.
Σχόλιο: Πέρα για πέρα δίκαιη η επικράτηση του Ολυμπιακού, κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο από την αρχή, εκτός από ένα τέταρτο περίπου στο δεύτερο μέρος. Μια φάση έκανε ουσιαστικά η ΑΕΚ, δεν ισοφάρισε και ο Ολυμπιακός το «καθάρισε». Μεγάλη νίκη, που επέτρεψε στην ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς να κάνει βήμα τίτλου, έπειτα και από την γκέλα του ΠΑΟΚ.
  • Διαιτητής: Ντάνι Μακέλι (Ολλανδία)
  • Βοηθοί: Τσαρλς Σάαπ, Γιάν Ντε Βρις
  • Τέταρτος:  Αριστείδης Βάτσιος (Δυτ. Αττικής)
  • Τα γκολ: (13′, 68′) Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά (90′ πεν.)

Οι ενδεκάδες:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: (Πέδρο Μαρτίνς): Σα – Ραφίνια, Σεμέδο, Μπα, Χολέμπας – Εμβιλά, Καμαρά – Βρουσάι, Φορτούνης, Μπρούμα – Ελ Αραμπί.

ΑΕΚ: (Χιμένεθ): Τσιντώτας, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου, Λόπες, Σιμόες, Γκαρσία, Μάνταλος, Κρίστιτσιτς, Ανσαριφάρντ, Λιβάγια.