Ο Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μιλάει και είναι πιο αποκαλυπτικός από ποτέ στην κάμερα του THRYLOS24!

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο Γιάννης Βρούτσης ανοίγει τα χαρτιά του και τοποθετείται με σαφήνεια για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που αφορούν τον ελληνικό αθλητισμό, κυρίως γύρω από τον Ολυμπιακό.

Τι λέει για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), τον αθέμιτο ανταγωνισμό, το «Γεώργιος Καραϊσκάκης», το νέο Κολυμβητήριο, αλλά και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η αξιοποίηση του ΣΕΦ — και όχι μόνο.

Μια συνέντευξη που αξίζει να παρακολουθήσεις, καθώς περιλαμβάνει αποκαλύψεις, τοποθετήσεις με ουσία και πληροφορίες που ρίχνουν φως σε ζητήματα που απασχολούν τον φίλαθλο κόσμο του Θρύλου.

Διαβάστε και δείτε όσα είπε ο Γιάννης Βρούτσης:

Καλησπέρα κύριε Υπουργέ. Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε να σας φιλοξενήσουμε στο THRYLOS24.GR.

-Δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω από μία ερώτηση που αρκετός κόσμος ρωτάει και αφορά το ΣΕΦ. Πώς προχωράει η παραχώρηση του ΣΕΦ στον Ολυμπιακό και εάν έχουμε κάποια νεότερη εξέλιξη, καθώς ανακοινώθηκαν και τα διαρκείας του Ολυμπιακού.

«Είναι θέση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αθλητισμού ότι με τους ίδιους όρους αναλογικότητας και δικαιοσύνης, το ΣΕΦ θα έρθει στον Ολυμπιακό. Είναι θέμα χρόνου καθώς έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες των συζητήσεων. Μπορώ να πω ότι είμαστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Ολυμπιακός, περιμένουμε και νομίζω ότι τα ευχάριστα νέα θα είναι πολύ σύντομα».

-Έχει υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει κάποιο επιπλέον κόλλημα; Γιατί το ακούμε κατά καιρούς, αλλά δεν έχουμε κάποια εξέλιξη.

«Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε μπροστά μας κάποιο εμπόδιο. Ως εμπόδιο σε εισαγωγικά θα χαρακτήριζα μόνο το τελικό προϊόν της συμφωνίας. Η συμφωνία είναι σε εξέλιξη, είμαστε στο τέλος της και νομίζω ότι μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας του διαλόγου και της συμφωνίας κυβέρνησης και Ολυμπιακού, όλα θα εξελιχθούν ομαλά».

-Έχετε θέσει ως στόχο τη μετατροπή του ΣΕΦ σε στολίδι κατά καιρούς, θέλετε να μας πείτε λίγο ποιος φορέας αναλαμβάνει την υλοποίησή του και ποιο είναι το προβλεπόμενο ύψος επένδυσης;

«Πάνω σε αυτό έχω να σας πω ότι θέλω να γίνουν στολίδι όλα τα Εθνική αθλητικά κέντρα. Το ΣΕΦ αποτελεί ένα από τα 17 εθνική αθλητικά κέντρα της χώρας, τα οποία είναι υπό την ομπρέλα και την αρμοδιότητα του Υπουργείου Αθλητισμού. Έχω πει λοιπόν ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Αθλητισμού θα είναι όλο αυτό το διάστημα και στο μέλλον, όλα αυτά τα εθνικά αθλητικά κέντρα να αναβαθμιστούν, να ξαναγίνουν στολίδι όπως ήταν κάποτε, πριν εγκαταλειφθούν. Είμαστε σε μία χρονική στιγμή που μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε. Απόδειξη όλων αυτών αποτελεί η πρωτοφανής αύξηση του προϋπολογισμού όλων των ΕΑΚ  της χώρας με πρωτόγνωρα ποσά μετά από παγιωμένους προϋπολογισμούς δεκαετιών. Το ΣΕΦ για παράδειγμα, αύξησε τον προϋπολογισμό του 70% κάθε χρόνο μόνιμα και σταθερά και κάθε χρόνο μπαίνει 1,5 εκατομμύρια ευρώ και παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι του δίνεται η χρηματοδοτική δυνατότητα να λύσει πολλά χρονίζοντα προβλήματα, να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις για τον εκσυγχρονισμό του σταδίου, όπως είναι η θέρμανση και η ψύξη».

-Στο πλαίσιο της παραχώρησης του ΣΕΦ διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουνε κάποιο πρόβλημα απομάκρυνσης από το στάδιο;

«Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο, καμία διασφάλιση. Διασφαλίζονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο καλύπτει, στηρίζει και θωρακίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Κανένα δικαίωμα, εργασιακό ή ασφαλιστικό, δεν πρόκειται να αρθεί μέσα από την παραχώρηση του ΣΕΦ. Άλλωστε, σε επανειλημμένες συναντήσεις που έχω κάνει με τους εργαζόμενους και με ανακοινώσεις τύπου που έχω κάνει, έρχομαι να επικαλύψω αυτή την αγωνία με δέσμευση επιπλέον του Υπουργείου Αθλητισμού».

-Θα ήθελα να μου πείτε και τη δική σας οπτική στο ποια είναι η αξιολόγηση ως προς τη διοίκηση του ΣΕΦ και στο έργο που έχει παράξει τα τελευταία χρόνια.

«Θα κάνω μία τοποθέτηση ευρύτερη. Είμαι υπουργός Αθλητισμού, θα κλείσω σε λίγο δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό, τις περισσότερες διοικήσεις τις έχω τοποθετήσει εγώ με δική μου υπογραφή στα ΕΑΚ. Τη διοίκηση του ΣΕΦ την κληρονόμησα, δεν είχε κλείσει ο χρόνος ολοκλήρωσης της θητείας της. Τώρα που ολοκληρώνεται, έχω μπροστά μου τον νέο διορισμό της διοίκησης. Πρέπει να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από τη διοίκηση του ΣΕΦ, όπως και από τις περισσότερες διοικήσεις όλων των ΕΑΚ. Αυτό σημαίνει ότι η σχέση συνεργασίας θέλουμε να συνεχιστεί».

-Από το κομμάτι του Ολυμπιακού φεύγουμε, πιστεύουμε ότι ο κόσμος έχει καλυφθεί από όσα είπατε μέχρι τώρα. Θα ήθελα να μας πείτε εάν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό δημιουργία πολιτιστικών ή εμπορικών χώρων εντός του ΣΕΦ, όπως μουσεία και πολυχώροι. Έχουν τεθεί επί τάπητος αυτά;

«Αυτή τη στιγμή που συζητάμε, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στο τραπέζι. Η μόνη συζήτηση η οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή είναι μόνο η παραχώρηση του ΣΕΦ. Στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, όπως είχαμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση και το κάναμε πράξη, και δυστυχώς δεν το γνωρίζει ο κόσμος του αθλητισμού ούτε ο κόσμος του Ολυμπιακού, οι πισίνες που έχουμε πει για τον Ολυμπιακό και τον υγρό στίβο έχει ήδη δρομολογηθεί, έχουν παραχωρηθεί οι χώροι, έχει βρεθεί ο ανάδοχος και είμαστε στη χρονική στιγμή της υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου υπέρ του Ολυμπιακού. Μάλλον υπέρ του υγρού στίβου, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όλα τα άλλα θα διαμορφωθούν μετά την παραχώρηση του ΣΕΦ στον Ολυμπιακό».

-Πώς έχει στηθεί η δομή να φτιαχτούν τα δυο κολυμβητήρια του Ολυμπιακού, το ένα το ανοιχτό κολυμβητήριο και το κλειστό, δεν υπάρχει κάποια άλλη διαμόρφωση. Παραμένει όπως το έχετε βάλει στο τραπέζι. Και το δεύτερο, εάν υπάρχει πρόθεση, στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ να γίνει και γήπεδο βόλεϊ για τον Ολυμπιακό.

«Δεν υπάρχει τίποτα αυτή τη στιγμή στη συζήτηση. Ούτε έχει απασχολήσει το Υπουργείο Αθλητισμού μία τέτοια αντιμετώπιση ενός τέτοιου αιτήματος. Αυτό που κάναμε πράξη και ήταν δέσμευσή μας, να κάνουμε τις πισίνες για τον Ολυμπιακό που το αξίζει, για να δώσουμε και σε αυτή τη μεγάλη ομάδα και το δικαίωμα να έχει ένα υγρό στίβο πραγματικά αντάξιο του ονόματός του και των ομάδων του».

-Υπάρχει συντονισμένη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής ή ακόμα και με τον Δήμο Πειραιά, σε όλα αυτά που μας έχετε αναφέρει;

«Η συνεργασία μεταξύ κάθε περιφέρειας και κάθε  Δήμου υπάρχει πάντα. Προσωπικά με εμένα διατηρούνται άρρηκτες οι σχέσεις με όλους τους Δημάρχους της χώρας και με όλους τους περιφερειάρχες, όπου εντοπιστεί θέμα να υπάρχει συνεργασία. Αυτό σημαίνει ότι και με τον κύριο Μώραλη και με τον κύριο Χαρδαλιά έχουμε εξαιρετική συνεργασία και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αν βρούμε κάποιο πρόβλημα να μην το αντιμετωπίσουμε από κοινού.

-Σε περίπτωση που υλοποιηθεί το έργο του Βοτανικού, που όλο ακούγεται και περισσότερο, εξετάζεται η αναβάθμιση για το «Γ. Καραϊσκάκης»;

«Δεν υπάρχει κάτι ως προς αυτό ούτε υπάρχει αίτημα του Ολυμπιακού στο Υπουργείο Αθλητισμού για να εξετάσουμε κάτι τέτοιο. Πολλά πράγματα γίνονται κατόπιν αιτήματος. Το «Γ. Καραϊσκάκης» είναι ένα κόσμημα αθλητικό, μία πανέμορφη και πολύ σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, αλλά κάτι καινούριο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή που να μπαίνει ως θέμα συζήτησης».

-Όπως γνωρίζετε, το «Γ. Καραϊσκάκης» παραχωρήθηκε στον Ολυμπιακό το 2003. Με δεδομένες τις νομικές και επιχειρηματικές εμπλοκές, όπως του Καραϊσκάκης ΑΕ και του κύριου Λαυρεντιάδη, υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο για επανεξέταση ή να διευκολυνθεί η λειτουργία και επενδυτική αξιοποίηση του γηπέδου, προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή του Νέου Φαλήρου;

«Για να απαντήσουμε σε ένα τέτοιο μεγάλο ερώτημα, άκρως εξειδικευμένο, θα πρέπει να υπάρχει μία πρόταση η οποία να μας θέτει το θέμα. Ακόμα δεν έχει έρθει κάτι τέτοιο στο Υπουργείο Αθλητισμού για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ζήτημα. Γενικά όμως τοποθετούμενος, πρέπει να σας πω ότι τόσο το Υπουργείο Αθλητισμού όσο και προσωπικά εγώ, είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε διαμορφώνει τη δυνατότητα ανάπτυξης και βελτίωσης μίας αθλητικής εγκατάστασης και με ιδιωτικούς πόρους. Άρα λοιπόν είμαστε ανοιχτοί εάν και εφόσον υπάρξει κάποια πρόταση, να την αποδεχτούμε να τη συζητήσουμε και να την προχωρήσουμε».

-Πολλές ΠΑΕ εμφανίζουν μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Πώς αιτιολογείται ή ορίζεται την κατανομή των εσόδων από το στοίχημα χωρίς κριτήρια οικονομικής συνέπειας; Δεν δημιουργείται έτσι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός;

«Ο Αθέμιτος ανταγωνισμός και η αξιολόγησή του είναι θέμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το εάν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ασφαλιστικές η φορολογικές, είναι αντίστοιχα θέματα του Υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχω θητεύσει πέντε χρόνια, καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών. Εκεί αναζητούνται και οι αντίστοιχες οφειλές. Το Υπουργείο Αθλητισμού δεν έρχεται να αντιμετωπίσει και να λύσει τέτοια ζητήματα, που είναι χαρτοφυλάκιο και ζήτημα άλλων Υπουργείων. Εμείς ερχόμαστε να στηρίξουμε τον Αθλητισμό. Θυμίζω ότι η χρηματοδότηση μέσω του στοιχήματος, που είναι 66 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από την πρωτοφανή απόφαση του 2022, έχει δώσει συνολικά στον ελληνικό -επαγγελματικό και ερασιτεχνικό- αθλητισμό πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν περνάνε μέσα από ένα φίλτρο αξιολόγησης. Δίνονται ατόφια, όπως προϋπολογίζονται μέσα από θεσμικές διαδικασίες κριτηρίων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό των ομάδων, στα 6.000 περίπου σωματεία σε όον τον επαγγελματικό αθλητισμό, στις ομάδες των Basket League, της Super League 1. Οι ομάδες ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής παίρνουν 1,5 εκατομμύρια ευρώ στην τσέπη τους κάθε μία. Δεν μπαίνουμε δηλαδή στην αξιολόγηση ποια ομάδα και με ποιες διαδικασίες, τα δίνουμε καθαρά στην κάθε ομάδα για να ενισχύσουμε την αθλητική της δραστηριότητα. Το Υπουργείο Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών έχει την ευθύνη να αξιολογήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, να τις απαιτήσει και να τις πάρει».

Περισσότερα σε λίγο…