Ας θυμηθούμε σήμερα την τρίτη κατά σειρά κατάκτηση Εuroleague του Ολυμπιακού.

Σεζόν 2012-13 , μόλις την προηγούμενη σεζόν ο Ολυμπιακός με έναν “παραμυθένιο” τρόπο κατακτά την Euroleague και στη συνέχεια το πρωτάθλημα Ελλάδος μετά από 15 χρόνια.

Η σεζόν ξεκινά με τον “κορμό” της ομάδας να έχει μείνει ίδιος. Βέβαια, στην άκρη του πάγκου δεν ήταν πια ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά ο Έλληνας φέρελπις προπονητής Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο Ολυμπιακός περνά με σχετική άνεση τη φάση των ομίλων και του Top-16 και προκρίνεται στο final-4 του Λονδίνου, μετά από μια σειρά αγώνων  για “γερά νεύρα” στην προημιτελική φάση του θεσμού.

Στο Final-4 αρχικά θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τη ΤΣΣΚΑ, ένα χρόνο μετά τον αξέχαστο τελικό της Κωνσταντινούπολης, ο Γιώργος Μπαρτζώκας “θα πάρει την ταυτότητα” του Ετόρε Μεσίνα και θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό στον τελικό, επικρατόντας επι της “ρώσικης αρκούδας” με σκορ 69-52.

Στον τελικό θα αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης. Γιούλ, Ρέγιες, Ρούντι Φερνάντες, Μίροτιτς, Μπέγκιτς, Σουάρες, Σέρχιο, Κάρολ  μερικά από τα ονόματα που διέθετε η “βασίλισσα” στο δυναμικό της. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα παρατάξει στο παρκέ του: Είσι Λο, Βασίλη Σπανούλη, Κώστα Παπανικολάου, Γιώργο Πρίντεζη και Τζός Πάουελ. Από την άλλη ο Πάμπλο Λάσο επέλεξε τους: Σέρχιο Γιούλ, Ρούντι Φερνάντες, Κάρλος Σουάρες, Νίκολα Μίροτιτς και Μίρζα Μπέγκιτς.

Ο τελικός θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για τη Ρεάλ η οποία απέκτησε διαφορά 17 πόντων στο πρώτο δεκάλεπτο (10-27). Στο δεύτερο δεκάλεπτο, όμως ο Ολυμπιακός θα παρουσιαστεί διαφορετικός και με όπλο του την καλή άμυνα θα κατεβάσει τη διαφορά στους 4 πόντους (37-41) στη λήξη της α΄περιόδου.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Βασίλης Σπανούλης έκανε την εμφάνισή του. Μέχρι τότε δεν είχε σκοράρει, όμως με τρία συνεχόμενα τρίποντα βάζει τον Ολυμπιακό σε “θέση οδηγού”. Η Ρεάλ καταφέρει να ισοφαρίσει, ο αγωνάς εξελίσσεται πόντο-πόντο στα τελευταία λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου και εν τέλει το τρίτο δεκάλεπτο λήγει 61-61. Ο αγώνας όπως ήταν αναμενόμενο θα κρινόταν στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο. Εκεί ο Ολυμπιακός ανέπτυξε σημαντική διαφορά, ακόμη και 14 πόντων, στα μέσα της περιόδου, η Ρεάλ κατάφερε να ΄μειώσει στους 8 πόντους 1.54 πριν το τέλος, αλλά ο Βασίλης Σπανούλης δήλωσε και πάλι παρόν και με ένα τρίποντο σχεδόν από τη μέση του γηπέδου “τελειώνει” τις όποιες ελπίδες είχε η Ρεάλ για τη κατάκτηση του τροπαίου.

Το τελικό σκορ θα είναι 100-88 υπέρ του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός θα γίνει η πρώτη ομάδα μετά τη Γιουγκοπλάστιγκα (1989,1990) που κάνει back2back, δηλαδή κατακτά δυο συνεχόμενες φορές την ίδια διοργάνωση (επι της ουσίας η πρώτη μετά την καθιέρωση της Euroleague to 2000).

O Γιώργος Μπαρτζώκας θα γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά Euroleague, ο Κώστας Παπανικολάου θα ανακηρυχθεί καλύτερος ανερχόμενος παίκτης, ο Είσι Λο, ο όποιος πραγματοποίησε έναν εξαιρετικό τελικό δίκαια θα ανακηρυχθεί ως  MVP του τελικού, ο Βασίλης Σπανούλης θα αναδειχθεί MVP της διοργάνωσης αλλά και του Final-4, μα πάνω από όλα ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει την τρίτη Εuroleague της ιστορίας του, μετά τη Ρώμη το 1997, την Κωνσταντινούπολη το 2012, το Λονδίνο θα βαφτεί κόκκινο το 2013.

Η σύνθεση του τελικού:

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 12, Λο 20(1), Άντιτς 10(1), Σπανούλης 22(5), Περπέρογλου 10(2), Σερμαντίνι 3, Σλούκας 11, Πάουελ 2, Πρίντεζης 5, Παπανικολάου 5, Κατσίβελης, Γκετσεβίτσιους

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ, Ρούντι Φερνάντεθ 21(3), Σουάρεθ 5, Ρέγιες 4, Μίροτιτς 7(1), Ροντρίγκεθ 17, Μπέγκιτς 6, Κάρολ 5(1), Γιουλ 14(4), Σλότερ 9, Χετσχέιμερ