Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν απροσπέλαστη στον 3ο τελικό του ΣΕΦ κόντρα στον Παναθηναϊκού, αφού "εξαφάνισε" όλα τα επιθετικά ατού του και ειδικά τον Μάριους Γκριγκόνις.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της ιστορίας της σε ντέρμπι “αιωνίων” και σε σειρά τελικών της Basket League και με 75-52 μαζί με τον κόσμο της έκανε το 2-1, απέχοντας πλέον μία νίκη από την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου Πρωταθλήματος.

Λογικό είναι οι περισσότεροι να σταθούν στους 52 πόντους του “τριφυλλιού” στο ΣΕΦ, αφού η ερυθρόλευκη άμυνα αποδείχθηκε το “κλειδί” για το 2-1 στη σειρά και μάλιστα με εμφατικό τρόπο.

Όμως αν εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στην τακτική και στο πως ο Ολυμπιακός “έπνιξε” τον Παναθηναϊκό στο παρκέ, θα δούμε ότι αυτό έγινε κυρίως, γιατί ο ένας από τους δύο επιθετικούς πόλους της ομάδας του Χρήστου Σερέλη ήταν “εξαφανισμένος”.

Και αυτό όχι γιατί βρέθηκε σε κακή βραδιά, αλλά επειδή τον υποχρέωσε ο αντίπαλος του να παρουσιαστεί κακός. 

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ξέρει καλά, πως δεν μπορεί να “πληγωθεί” ουσιαστικά στην άμυνα πέρα από τους Λι και Γκριγκόνις και ο Αμερικανός γκαρντ επίσης δεν κατάφερε να ξεχωρίσει, αφού τελείωσε το Game 3 με 6 ασίστ κι 6 λάθη.

Όσον αφορά τον Λιθουανό γκαρντ/φόργουορντ, ο οποίος και κόστισε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2022 περισσότερο από 1.000.000 ευρώ, δεν κατάφερε να πάρει “ανάσα” από το μαρκάρισμα των αντιπάλων του.

Αρχικά ήταν το δίδυμο Ουόκαπ – Λούντζη που πίεσε μέχρις εσχάτων τον Γκριγκόνις, ενώ στη second unit ανέλαβαν αυτό τον ρόλο Λαρεντζάκης και ΜακΚίσικ και επίσης ο Μουσταφά Φαλ έκανε εξαιρετική δουλειά μετά τις αλλαγές στα σκριν και στην προσπάθεια του να επιτεθεί στο ερυθρόλευκο καλάθι.

Ο απολογισμός για την άμυνα του Ολυμπιακού στο μαρκάρισμα του γκαρντ των πρασίνων ήταν θριαμβευτικός.

13 πόντοι με 3/9 σουτ και 5/5 βολές που δεν “πόνεσαν” καθόλου την άμυνα των Πειραιωτών, 3 λάθη, 2 ασίστ, 2 ριμπάουντ, 3 φάουλ και 5 κερδισμένα και -34 στο +-, αριθμός ενδεικτικός της “ζημιάς” που έκανε στην… ομάδα του στο παρκέ!

Πρέπει να θυμίσουμε, πως με εξαίρεση το Game 1 στο ΣΕΦ (17 πόντοι) ο Γκριγκόνις, ήταν κακός και στον 2ο τελικό του ΟΑΚΑ, αφού και πάλι η άμυνα του Ολυμπιακού τα κατάφερε, κρατώντας τον στους 8 πόντους με 3/12 σουτ, 4 ασίστ και 2 λάθη.

Αν πάντως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα τα πάει το ίδιο… καλά πάνω του και στον 4ο τελικό (15/6, 21:15), τότε θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα, για να τελειώσει τη σειρά και να κατακτήσει το Πρωτάθλημα.