Ο Κωνσταντίνος Τζολάκης όχι μόνο έχει καθιερωθεί κάτω από τα «ερυθρόλευκα» γκολπόστ και στη «γαλανόλευκη», αλλά θεωρείται πλέον ένας από τους κορυφαίους γκολκίπερ της Ευρώπης!

Ηταν 14 Μαρτίου του 2024 όταν ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε στη σέντρα της TSC Arena με στόχο να ανατρέψει κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ το 4-1 που έχασε από εκείνη μερικές ημέρες πριν στο Φάληρο. Κάτω από τα γκολπόστ του επανεμφανίστηκε τότε ο Κωνσταντίνος Τζολάκης και από εκείνο το βράδυ στη Σερβία, τίποτα δεν είναι ίδιο.

Ο 23χρονος τερματοφύλακας ήταν σταθερότατος, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στο εντυπωσιακό 6-1 που άνοιξε τον δρόμο για την μετέπειτα κατάκτηση του Conference League και ο Έλληνας γκολκίπερ καθιερώθηκε ως το «Νο1» στο λιμάνι.

Έκτοτε, υπερασπίστηκε την εστία του club σε 54 αγώνες εντός και εκτός συνόρων, το κοντέρ του «γράφει» 25 clean sheet – δηλαδή ποσοστό 46,2% – και ο Τζολάκης βλέπει τις ποδοσφαιρικές του «μετοχές» να… εκτοξεύονται καθημερινά όλο και περισσότερο.

Ο Τζολάκης από το Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός 1-6 και έκτοτε

Αγώνες: 54
Clean sheet: 25
Τίτλοι: 1 Conference League, 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος

Σε αυτές τις 412 ημέρες που μεσολάβησαν από τη νύχτα στη Μπάτσκα Τόπολα ξέχωρα από starter σε συλλογικό επίπεδο έγινε κάτι ανάλογο και την Εθνική μας ομάδα, ενώ παράλληλα υπέγραψε νέο συμβόλαιο με το club (σ.σ. μέχρι το 2027) και ξέχωρα από το ευρωπαϊκό τρόπαιο προσέθεσε στο προσωπικό του παλμαρέ ακόμη ένα πρωτάθλημα Ελλάδος (4ο συνολικά). Συν τοις άλλοις δε βρίσκεται ένα ματς μακριά και από το Κύπελλο, αφού στις 17 Μαϊου ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ στον τελικό του θεσμού.

Το κυριότερο όμως για τον ίδιο σε ατομικό επίπεδο είναι πως έχει πια «χτίσει» σε ευρωπαϊκό επίπεδο το όνομά του και με γνώμονα το νεαρό της ηλικίας του, αυτή τη στιγμή λογίζεται ως ένας από τους πλέον hot πορτιέρε της «Γηραιάς Ηπείρου».

Αλλωστε δύναται να θεωρηθεί ως ένας εκ των πλέον βελτιωμένων παικτών εντός και εκτός συνόρων για το τελευταίο ημερολογιακό (και κάτι) έτος, σε μία τρόπο τινά απόδειξη πως τα όνειρά του δεν έχουν… ταβάνι.

Οι 11+1 φορές που «νίκησε» κατά κράτος (και) τα «Expected Conceded Goals» που του αναλογούσαν

Ας το προχωρήσουμε τώρα ένα βήμα παραπάνω. Στο σύγχρονο football μεγάλο ρόλο παίζουν οι αριθμοί, που ναι μεν στην μπάλα δεν «λένε» πάντα την αλήθεια αλλά είναι ενδεικτικοί και μας προσφέρουν έναν «μπούσουλα».

Σε ότι αφορά τους γκολκίπερ σημαντικό ρόλο έχει να υπάρχει «ισορροπία» στα γκολ που δέχονται με τα «Expected Conceded Goals» (σ.σ. xCG) που τους αναλογούν, δηλαδή πόσες φορές παραβιάζετε η εστία τους με γνώμονα τις φάσεις που τους γίνονται (σ.σ συνυπολογίζονται από πιο σημείο ήταν η τελική που δέχθηκαν, το πόσο καλό ήταν το τελείωμα του αντιπάλου τους, πού κατέληξε η μπάλα κτλ).

Οσο μικρότερο είναι το πρώτο νούμερο σε σχέση με το δεύτερο, τόσο μεγαλώνει θετικά το «πρόσημο» για τον εκάστοτε πορτιέρε, ενώ ας έχουμε κατά νου πως καμία ευκαιρία δεν υπολογίζεται ως «σίγουρο τέρμα».

Οσο πιο «καθαρή» είναι, με αποκορύφωμα τις εκτελέσεις πέναλτι, τόσο μεγαλώνει το σχετικό ποσοστό όπου σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. τα πέναλτι) το xCG αγγίζει ή και ξεπερνά το 0,8, κάτι που σημαίνει πως 8 στις 10 ανάλογες φάσεις η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα.

Ο Τζολάκης πολλές φορές από την καθιέρωσή του και έκτοτε πήγε… κόντρα στη «λογική του ποδοσφαίρου» και με τη βοήθεια του Wyscout που διατηρεί σχετικά ευρήματα, συγκεντρώσαμε με χρονική σειρά τις 11 πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που… τρέλανε και τα μηχανήματα.

Ηταν τότε που σε ελεύθερη μετάφραση έπιασε το… άπιαστα και προχώρησε σε επεμβάσεις που μας έκαναν να απορούμε για το πώς τα κατάφερε. Παράλληλα στη σχετική λίστα προσθέσαμε και μία επιπλέον «στιγμή» του ως bonus.

Πάντως ας έχουμε κατά νου πως στην πολυπλοκότητα και συνάμα απλότητα του ποδοσφαίρου δεν είναι όλα στατιστικά.

Για παράδειγμα η «ασφάλεια» που προσφέρει ένας γκολκίπερ στις εξόδους του, η καθοδήγηση στην άμυνά του και φυσικά η «σιγουριά» που εμπνέει στους συμπαίκτες του – όπως δηλαδή ισχύει στην περίπτωση Τζολάκη – είναι κάτι που δεν αποτυπώνεται στα χαρτιά. Ας μην λησμονούμε μάλιστα πως από εκείνον ξεκινούσε η κορυφαία ανασταλτική γραμμή της φετινής League Phase του Europa League.

1) Στις 2 Μαϊου του περασμένου έτους ο Ολυμπιακός πέρασε σαν… σίφουνας από το Μπέρμιγχαμ, όπου και νίκησε 4-2 την Αστον Βίλα στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό του Conference League. Ετσι μπήκαν οι βάσεις για το… έπος της μετέπειτα κατάκτησης του τροπαίου. Η ιστορία πάντως ίσως και να «γράφονταν» διαφορετικά αν δεν απέκρουσε το «σκαστό» σουτ του Ρότζερς, μόλις στο 6′ της αναμέτρησης (0,22 xCG).

2) Στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία, καθώς νίκησε τη Φιορεντίνα με 1-0 στην παράταση και πήρε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της χώρας μας σε συλλογικό επίπεδο. Στα 133′ που κράτησε ο final ο Ελληνας πορτιέρε διατήρησε το μηδέν παθητικό κόντρα στους «βιόλα» που τον απείλησαν με 0,61 xCG και έτσι «υπέγραψε» – και εκείνος – την τεράστια επιτυχία του club.

3) Το ντέρμπι «αιωνίων» της 6ης Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου στο ΟΑΚΑ έληξε χωρίς σκορ και ο Τζολάκης ήταν ίσως ο βασικός λόγος που συνέβη αυτό. Δέχθηκε πέντε on target τελικές, τα xCG του ήταν 1,59 αλλά διατήρησε ανέπαφη την εστία του.

4) Στις 7 Νοεμβρίου και στο 1-1 με τη Ρέιντζερς για τη League Phase του Europa League, ο Ντέσερς μάλλον ακόμη θα προσπαθεί να καταλάβει πως δεν του επέτρεψε να σκοράρει στο 17′, όταν και απέκρουσε με τα πόδια το εξ’ επαφής πλασέ του. Είναι μία φάση που υπολογίζεται στα xCG στα επίπεδα 0,70! Δηλαδή από το συγκεκριμένο σημείο και με γνώμονα το πώς «τελείωσε» ο 31χρονος επιθετικός τη φάση, στις 7 από τις 10 φορές έχουμε γκολ. Οχι όμως στη… βάρδια του Τζολάκη.

5) Στο 4-1 επί της ΑΕΚ στις 24 Νοεμβρίου έκανε μία από τις κορυφαίες του επεμβάσεις ever. Στο 54′ του ντέρμπι και με το σκορ στα επίπεδα του 3-1 ο Γκαρσία βρέθηκε μόνος στο δεύτερο δοκάρι και πλάσαρε, όμως εκείνος…. πετάχτηκε από το πουθενά και με τα πόδια (βοηθούμενος και από το δεξί του κάθετο δοκάρι), αποσόβησε ένα γκολ που έμοιαζε «βέβαιο». Μάλιστα ως xCG δίνεται 0,84, αλλά ο νεαρός πορτιέρε το έβγαλε.

6) Ήταν 12 Δεκεμβρίου όταν ο Ολυμπιακός παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στην Τβέντε, στο πλαίσιο της League Stage του Europa League. Η ολλανδική ομάδα έβγαλε μόνο δύο τελικές, παρόλα αυτά τα xCG του Τζολάκη ανέρχονταν στα 1,01 επειδή η μία εξ’ αυτών ήταν από το σημείο του πέναλτι. Εκείνος όμως «νίκησε» τον Φαν Βολφσβίνκελ από τα 11 βήματα.

7) Στις 21 του ίδιου μήνα οι Πειραιώτες «ζορίστηκαν» από τη Λαμία στο Φάληρο, την οποία τελικά κέρδισαν 1-0. Μέχρι όμως να βρουν το γκολ με τον Μάρτινς οι φιλοξενούμενοι έβγαλαν τρεις on target τελικές, που μάλιστα ήταν «καθαρές» φάσεις και τα xCG του νεαρού πορτιέρε ανήλθαν στα 1,1. Σε όλες όμως ήταν «κέρβερος», με πλέον χαρακτηριστική εκείνη του Ενρίκεζ στο 15’ που αντιστοιχεί σε 0,63 xCG (σ.σ. ήταν τετ α τετ και το έβγαλε με το αριστερό του πόδι).

8) Αρχές του χρόνου (19/1) το club πήρε μία σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη στο Περιστέρι, όπου και νίκησε 2-1 τον Ατρόμητο. Στο 90’+7′ οι γηπεδούχοι βρέθηκαν φάτσα με το 2-2, όταν ο Φαν Βέερτ εκτέλεσε το πέναλτι που καταλογίστηκε υπέρ τους. Το χτύπημα του Ολλανδού φορ αντιστοιχούσε σε 0,81 xCG για τον Τζολάκη, όμως εκείνος έπεσε σωστά στην αριστερή του γωνία και του είπε «όχι».

9) Λίγες ημέρες μετά (23/1) οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μία τεράστια νίκη στο Dragão, όπου και επικράτησαν 1-0 της Πόρτο. Ο διεθνής πορτιέρε… κατέβασε (ξανά) ρολά και παρότι τα xCG του ανέρχονταν σε 1,67, εκείνος διατήρησε ανέπαφη την εστία του. Η απόκρουσή του στο 89′ όπου ο Βιεϊρά τον απείλησε εξ’ επαφής, είναι για highlight.

10) Στο 1-0 επί του ΟΦΗ στις 9 Μαρτίου οι Κρητικοί απείλησαν μόνο δύο φορές, αλλά αμφότερες ήταν πολύ καλές ευκαιρίες και στον Τζολάκη πιστώθηκαν 0,7 xCG. Ηταν εκ νέου ήταν αλάνθαστος και «μένει» κυρίως η φάση του Σαλσέδο στο 30′ που ήταν μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο που το ματς δεν είχε σκορ.

11) Πρόσφατα, στις 27 Απριλίου, ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε ένα ματς κράτησε το μηδέν παρότι του αντιστοιχούσαν 1,11 xCG (σ.σ. δέχθηκε επτά on target τελικές). Ωστόσο εκείνος προχώρησε σε ισάριθμες επεμβάσεις και δύο εξ’ αυτών (σ.σ. σε προσπάθειες των ΛαμέλαΜάνταλου) ήταν πάρα πολύ δύσκολες και συνάμα εντυπωσιακές.

10+1) Ποια είναι το bonus; Μα φυσικά τα όσα είδαμε το βράδυ της 18ης Απριλίου του 2024 στο Şükrü Saracoğlu. Η σειρά του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε για τα προημιτελικά του Confernece League οδηγήθηκε τότε στη «ρώσικη ρουλέτα» και εκεί ο διεθνής πορτιέρε… ύψωσε τείχος. Πιο συγκεκριμένα «νίκησε» από την άσπρη βούλα τους ΤάντιτςΟυντέρΜπονούτσι και ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην πρόκριση των «ερυθρολεύκων». Χάρις στις δικές του επεμβάσεις το όνειρο της κατάκτησης ενός ευρωπαϊκού τροπαίου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και τα όσα επακολούθησαν μέχρι τον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας και το ιστορικό 1-0 επί της Φιορεντίνα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη τότε του εμφάνιση. Σε επίπεδο xCG δεν μπορεί να αποτυπωθεί επακριβώς τι συνέβη, αλλά μπορούμε να το δούμε με γνώμονα πως κάθε εσχάτη των ποινών υπολογίζεται σε 0,76 xG και συνήθως ανεβαίνει στα επίπεδα του 0,81 ως xCG. Αθροιστικά λοιπόν του έγιναν τέσσερις εκτελέσεις και μόνο μία κατέληξε στα δίχτυα του, άρα αντί για περισσότερα από τρία τέρματα (σ.σ. 3,24 για την ακρίβεια) εκείνος δέχθηκε μόνο ένα!