Η Σάλτσμπουργκ, η Λειψία και η Red Bull δέχθηκαν ένα έλεγχο από την UEFA στο επίπεδο της «υποψίας» ότι είναι πιθανόν κάτι περίεργο να συμβαίνει. ΠΑΟΚ και Ξάνθη καταγγέλθηκαν, ερευνήθηκαν δικάστηκαν και καταδικάστηκαν τελεσίδικα για έλεγχο και κυριαρχική επιρροή.

Η δεδομένη μοναδικότητα του «ελέγχου και της κυριαρχικής επιρροής» της οικογένειας Σαββίδη (στην ευρεία έννοια της) με τον Π.Α.Ο.Κ και την Ξάνθη στα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώμενα, οδηγεί τους εναγωνίως αναζητούντες να ψάχνουν ανάλογα (και συμβατά) γεγονότα με «ευτυχή κατάληξη» εκτός συνόρων.

Λογική η έρευνα και η αναζήτηση ίδιων ή παρόμοιων περιστατικών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για να αντιμετωπιστεί επικοινωνιακά το πρόβλημα. Η ανάδειξη της υπόθεσης Red Bull, Σάλτσμπουργκ, Λειψία προκύπτει ως, σχεδόν, αναγκαστική.

Τι συνέβη ( σε λίγες γραμμές) στην υπόθεση αυτή; Η UEFA, ενόψει της πιθανότητας να προκύψει «έλεγχος και κυριαρχική επιρροή» της εταιρείας στις δύο ομάδες, προκάλεσε, μέσω του Σώματος Οικονομικού Ελέγχου των Ομάδων, έρευνα για το αν όντως η εταιρεία ασκούσε μη νόμιμο έλεγχο.

Μετά από την έρευνα, τα στοιχεία που πραγματικά προέκυψαν καθώς οι εταιρείες είχαν διακόψει άλλη κάθε μορφή επιρροής και διάφορες εσωτερικές διευθετήσεις μεταξύ της Red Bull και των δύο ομάδων αποδείχθηκε ότι δεν προκύπτει «έλεγχος και κυριαρχική επιρροή» της εταιρείας στις δύο ομάδες, η σχέση τους είναι μια απλή σχέση χορηγίας κι η υπόθεση έληξε «μετά πολλών επαίνων».

Ανάλογες περιπτώσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Η χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε. στις μισές και πλέον ελληνικές επαγγελματικές ομάδες της πρώτης κατηγορίας ακόμη και στη φετινή περίοδο, η χορηγική παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς σε περισσότερες από μια ομάδες κ.λ.π. Για την πρώτη εξ αυτών παλιότερα είχαν εγερθεί βάσιμες υποψίες περί ελέγχου και βασικής επιρροής που δεν αποδείχθηκαν ποτέ κι έτσι το θέμα έληξε εν τη γενέσει του.

Αν ψάχνετε για ανάλογο με αυτόν της UEFA έλεγχο της Ε.Π.Ο. ή της Super League 1 στην υπόθεση απλώς ονειροβατείτε, δηλαδή ζείτε σε άλλη διάσταση!!!

Τι σχέση έχουν όλες οι παραπάνω περιπτώσεις με μια, όχι απλώς αποδεδειγμένη, αλλά ολοκληρωμένη δικαστικά με καταδικαστικές αποφάσεις, περίπτωση «ελέγχου και κυριαρχικής επιρροής» της οικογένειας Σαββίδη ( δια του «εθνικού ανιψιού κ. Καλπαζίδη) στον Π.Α.Ο.Κ. και στην Ξάνθη; Όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Απολύτως καμία.

Στην υπόθεση Π.Α.Ο.Κ. – Ξάνθη δεν υπάρχει απλή υποψία ελέγχου και κυριαρχικής επιρροής. Υπάρχει ολοκληρωμένη και στο επίπεδο της έρευνας και σε αυτό της εκδίκασης, άρα απολύτως πραγματική, υπόθεση πολυιδιοκτησίας.

Στην υπόθεση Π.Α.Ο.Κ. – Ξάνθης δεν υπάρχει απλή υποψία για το ρόλο μιας τρίτης εταιρείας με χορηγική σχέση με τις ομάδες, από την οποία είναι πιθανόν να προκύπτει η δυνατότητα ελέγχου. Υπάρχει αποδεδειγμένη εξαγορά εταιρείας – βασικού μετόχου Π.Α.Ε., ταύτιση διοικητικών συμβουλίων κ.λ.π.

Στην υπόθεση Π.Α.Ο.Κ. – Ξάνθης δεν υπάρχει η μια μικρή, ελάχιστη πιθανότητα οι δύο ομάδες ( Σάλτσμπουργκ και Λειψία), οι οποίες μετέχουν σε δύο διαφορετικά εθνικά πρωταθλήματα και ίσως ελέγχονται κυριαρχικά από μια χορηγό εταιρεία, να εμπλακούν αγωνιστικά σε κάποια διοργάνωση, αν αυτό προκύψει από μια κλήρωση. Ο Π.Α.Ο.Κ. και η Ξάνθη αγωνίζονται στις ίδιες, ακριβώς, διοργανώσεις ( πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας και Κύπελλο) και η μεταξύ τους αγωνιστική διασύνδεση είναι συνεχής και πραγματική.

Δύο, τουλάχιστον, φορές σε κάθε αγωνιστική περίοδο οι δύο ομάδες διαγωνίζονται στο πρωτάθλημα και (πολύ πιθανόν) μια ή δύο στο Κύπελλο (αν κληρωθούν μεταξύ τους). Στην ουσία πρόκειται για μια «αναγκαστική και μόνιμη συγκατοίκηση», όπως από την ιδιότητα τους ως μελών της Super League 1 προκύπτει, άρα βάσιμα και πραγματικά θα βρεθούν αντιμέτωπες στη μία, τουλάχιστον, διοργάνωση ( πρωτάθλημα).

Π.Α.Ο.Κ. και Ξάνθη μετέχουν, επίσης, και διαμορφώνουν τη λειτουργία και τις αποφάσεις της επαγγελματικής Λίγκας στην οποία αμφότερες ανήκουν, άρα καθοδηγούν τις αποφάσεις της και τους σχεδιασμούς της και επηρεάζουν σημαντικά κρίσιμες ψηφοφορίες (Πρόεδρος, εκλογή εκπροσώπων της Λίγκας στην Ε.Π.Ο., χορηγικές συμφωνίες, προκηρύξεις πρωταθλημάτων κ.λ.π.)

Στην ουσία μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, που δεν συνδέονται μεταξύ τους, ούτε καν συναντώνται στη φαντασία ορισμένων και συνεπώς δεν μπορούν να παράξουν τα ίδια αποτελέσματα όταν βρεθούν (και θα βρεθούν) ενώπιον των αρμόδιων διαιτητικών οργάνων του ποδοσφαίρου (CAS).

Η Σάλτσμπουργκ, η Λειψία και η Red Bull δέχθηκαν ένα έλεγχο από την UEFA στο επίπεδο της «υποψίας» ότι είναι πιθανόν κάτι περίεργο να συμβαίνει. Μόνο και μόνο για την υποψία αυτή μεταξύ των τριών εμπλεκομένων εξελίχθηκαν εσωτερικές διευθετήσεις σημαντικές, που έλυσαν κάθε απορία.

ΠΑΟΚ και Ξάνθη καταγγέλθηκαν, ερευνήθηκαν δικάστηκαν ( σε τρεις βαθμούς παρακαλώ) και καταδικάστηκαν τελεσίδικα για έλεγχο και κυριαρχική επιρροή. Οι όποιες εσωτερικές μεταξύ τους και με τον κ. Καλπαζίδη διευθετήσεις επιχειρήθηκαν εξελίχθηκαν μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση, άρα είναι άνευ πρακτικής σημασίας.

Τη σκληρή αυτή πραγματικότητα καμία επικοινωνιακή αναζήτηση δεν μπορεί να την αλλάξει ή να την τροποποιήσει.

Στο C.A.S. θα δικαστεί όχι απλώς μια «υποψία», αλλά μια βεβαιότητα που προήλθε από την κυριαρχική εφαρμογή των διατάξεων του ελληνικού αθλητικού νόμου, την αποκλειστική εξουσία του οποίου (άρα και της Ε.Ε.Α.) σε ανάλογα ζητήματα πολυιδιοκτησίας δέχθηκε και η ίδια η Ε.Π.Ο. στις 31 Ιουλίου 2019.

Τελεία και παύλα (αυτή τη φορά).

πηγή:10.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24