Ως κόουτς της ΤΣΣΚΑ, ο Δημήτρης Ιτούδης συνήθιζε να φεύγει ηττημένος από τον Θρύλο. Τα πράγματα πλέον είναι ακόμα πιο δύσκολα γι'αυτόν.

Όταν κάποιος ακούει το ζευγάρι Ολυμπιακός – Ιτούδης, το μυαλό του κατά πάσα πιθανότητα θα πηγαίνει στους νικηφόρους ημιτελικούς του 2015 και 2017, τα χρόνια δηλαδή όπου ο Ολυμπιακός είχε εδραιώσει την συνέπειά του στο μεγάλο ραντεβού της Ευρωλίγκας (όπως αρχίζει να κάνει σιγά σιγά και στη δεκαετία του 2020), και επικρατούσε της ΤΣΣΚΑ όπου την έβρισκε.

Ο Έλληνας τεχνικός βρισκόταν σε θέση ισχύος με τον ρωσικό πλούτο της ΤΣΣΚΑ και αν μη για άλλο το σπουδαίο υλικό που είχε στην κατοχή του, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που πάντα ήταν αουτσάιντερ και κατάφερνε την υπέρβαση.

Άλλος βρίσκεται σε θέση ισχύος και ξέρει πως ήταν να μη σε υπολογίζουν

Πλέον, τα πράγματα άλλαξαν. Αυτός που βρίσκεται σε θέση ισχύος είναι ο Ολυμπιακός, ενόψει Φενέρμπαχτσε για τα Playoffs. Όχι επειδή έχει ξοδέψει του κόσμου τα λεφτά και αγοράζει όποιον και ό,τι θέλει, αλλά επειδή έχει χτίσει ένα αξιοζήλευτο με πρώτες ύλες και το έχει τελειοποιήσει σεμιναριακά και το οποίο φυσικά καλύπτεται από έναν οργανισμό που λειτουργεί ιδανικά σε όλα τα επίπεδα.

Με αυτά τα στοιχεία ο Ολυμπιακός έχει μπει σε θέση φαβορί, όσο και να μη του αρέσει η λέξη, και έχει κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό και την αναγνώριση της Γηραιάς ηπείρου.

Ο κόουτς Ιτούδης -εκτός από την ομολογουμένως σημαντική μπασκετική και προπονητική του παιδεία και γνώση- είναι γνωστός μεταξύ άλλων και για τη λέγειν και τη διπλωματική του προσέγγιση σε επικοινωνιακό επίπεδο, πιστεύει ότι ξέρει τι να περιμένει από τον Ολυμπιακό, από όλα όσα παρακολουθούσε καθόλη τη διάρκεια της σεζόν.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός εδώ και ένα μήνα παίζει το ρελαντί, ή πιο χαρακτηριστικά έχει επανέλθει στις… εργοστασιακές του ρυθμίσεις προκειμένου να κάνει το… Update που χρειάζεται και να βγάλει και πάλι άσους από το μανίκι του ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ουκ ολίγες φορές, ο σκακιστής το τελευταίο διάστημα μέσα στο 2023 έχει επισημάνει το γεγονός ότι η ομάδα δοκιμάζει πράγματα, το step up μερικών παικτών και τα σταθερά υψηλά στάνταρ κάποιων άλλων, έχουν δώσει έξτρα απήχηση στο ερυθρόλευκο πλάνο.

Ένα πλάνο όπου κανείς δεν έχει μπορέσει να προβλέψει μέχρι στιγμής και το μόνο σίγουρο που πρέπει να ξέρει ο Δημήτρης Ιτούδης και η Φενέρμπαχτσε είναι ότι τον Ολυμπιακό δεν θα τον ξέρουν τόσο καλά όσο νομίζουν ενόψει Playoffs.