Δείτε τα όσα είπε ο Τσους Μπουένο για την πιθανότητα να συνεργαστεί η EuroLeague με το NBA Europe.

Ο νέος επικεφαλής της EuroLeague είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Αθήνα, όπου παρακολούθησε από κοντά το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ο Τσους Μπουένο, μιλώντας στη Mundo Deportivo, αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πρότζεκτ του NBA Europe και στις προοπτικές εξέλιξης της διοργάνωσης.

Αρχικά είπε: «Έχω άριστες σχέσεις με το NBA και αρκετά από τα στελέχη του, συμπεριλαμβανομένων των Άνταμ Σίλβερ και Μαρκ Τέιτουμ. Έχουν ανοίξει ένα “δωμάτιο δεδομένων”, ένα σύνολο εγγράφων όπου παρουσιάζουν το έργο στα αρμόδια μέρη.

Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε: «Λαβωμένος», αλλά θα παλέψει για νίκη
Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε: «Λαβωμένος», αλλά θα παλέψει για νίκη

Αυτό θα ολοκληρωθεί στις 26 ή 27, μετά την οποία θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο διοικητικό τους συμβούλιο. Προς το παρόν, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να παρατηρήσουμε την αντίδραση της αγοράς στις προθέσεις τους και την αξία του έργου τους.

Συμφωνήσαμε με το NBA να περιμένουμε. Μόλις ολοκληρωθεί διαδικασία, θα συναντηθούμε. Και εκείνοι δήλωσαν πως θα χαρούν να το συζητήσουν αυτό με την EuroLeague για να βρουν κοινό έδαφος και να καταλήξουν σε συμφωνία».

Στη συνέχεια τόνισε: «Υπάρχουν δύο σενάρια. Το NBA συγκεντρώνει τα χρήματα και στοχεύει σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως λένε ή όπως αναφέρθηκε στον Τύπο. Λοιπόν, αυτά θα ήταν πολύ καλά νέα για το μπάσκετ. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν είχε ποτέ 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να επενδύσει στο οικοσύστημά του. Οπότε θα έπρεπε να καθίσουμε μαζί τους και να τους πούμε: ‘Πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία μαζί;’ Και πρέπει να είμαστε σε καλή θέση για να έχουμε έναν σωστό διάλογο, ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε μαζί”.

Για το ότι αν το NBA αυξήσει τα χρήματα, δεν σημαίνει ότι θα το πράξει από μόνο του“Όχι, φυσικά και όχι. Νομίζω ότι γνωρίζουν επίσης ότι είναι πιο εύκολο να το κάνουμε μαζί. Ένα από τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει το μπάσκετ είναι ότι δεν έχει αποφέρει κέρδη, και γι’ αυτό το NBA βλέπει μια ευκαιρία να το κάνει.

Το είδα αυτό όταν ήμουν στο NBA. Όταν κατακερματίζεις την αγορά, αραιώνεις την αξία, και τότε είναι πολύ πιο δύσκολο να αποφέρεις κέρδη από τους οπαδούς επειδή είναι διχασμένοι, δεν βρίσκονται σε ένα μέρος. Είναι πιο δύσκολο να αποφέρεις κέρδη από συμφωνίες χορηγιών, να αποφέρεις κέρδη από τηλεοπτικές συμφωνίες επειδή όλα είναι τόσο κατακερματισμένα.

Αν το NBA κάνει πράγματα μόνο του, θεωρούμε πως θα κατακερματίσει ακόμη περισσότερο την αγορά και θα διαιρέσει την αξία. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι αν μπορούμε να εργαστούμε σε ένα ενωμένο οικοσύστημα, θα γίνει πιο κερδοφόρο.

Γι’ αυτό εργαζόμαστε. Και αν το NBA δεν έρθει επειδή στο τέλος δεν συγκεντρώσει το κεφάλαιο που ήθελαν και αποφασίσουν να κάνουν μια παύση, να περιμένουν λίγο ακόμα, ως Euroleague πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο παρουσιάσαμε πριν από μιάμιση ή δύο εβδομάδες, ένα τριετές σχέδιο».

Για το πιο εφικτό σενάριο: «Αν συγκεντρώσουν τα χρήματα, το πιο λογικό θα ήταν μία κοινή διοργάνωση. Η διεξαγωγή δύο διοργανώσεων υψηλού επιπέδου θα χώριζε την αγορά και θα μείωνε το μέσο επίπεδο. Δεν θα βοηθούσε κανέναν. Το καλύτερο είναι να το κάνουμε μαζί, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές».

Γιώργος Παπαδόπουλος

Ονομάζομαι Γιώργος Παπαδόπουλος και έχω πολυετή εμπειρία στον χώρο των αθλητικών ΜΜΕ, έχοντας συνεργαστεί με γνωστά μέσα ενημέρωσης. Η αγάπη μου για τον αθλητισμό και ιδιαίτερα για τον Ολυμπιακό με κρατά πάντα ενεργό και παθιασμένο. Πλέον, θα βρίσκομαι εδώ, στο THRYLOS24, για να μεταφέρουμε μαζί τον παλμό της ομάδας μας. Τα καλύτερα έρχονται!