Σκληρή στάση διαμηνύει ότι θα κρατήσει η κυβέρνηση, μεταφέροντας το πρωί τους πρώτους 500 μετανάστες που ήρθαν από το Τομπρούκ με δουλεμπορικά, στο Λαύριο και στη συνέχεια σε δομές στην ενδοχώρα.

Στη Βουλή, όπου συζητείται η ρύθμιση για την αναστολή των αιτημάτων ασύλου, οι τόνοι ανέβηκαν, με τον υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει η χώρα να δεχθεί εισβολή.

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

Οι δηλώσεις Πλεύρη ότι θα επανεξεταστεί το μενού των προσφύγων και μεταναστών στις δομές, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.

Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία, ενώ κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα για να προετοιμαστούμε ως χώρα για τη νέα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Απέτυχε παταγωδώς να χτίσει διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη και τώρα που η Κρήτη δέχεται μεγάλη πίεση, επιχειρεί επικίνδυνες κινήσεις αποπροσανατολισμού», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Είναι ντροπιαστική και αυθαίρετη η αναστολή αίτησης χορήγησης ασύλου σε ξεριζωμένους ανθρώπους», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

«Πρέπει, εκμεταλλευόμενη το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, να βουλιάξει όλα τα σκάφη τα δουλεμπορικά μέσα στη Λιβύη», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Έχουμε μία μετάπτωση σε αντιδημοκρατική, ρατσιστική λειτουργία του κράτους», σχολίασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε με την επίκληση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ, στην αιτιολογική σκέψη της τροπολογίας.

«Το λιγότερο που πρέπει να γίνει αμέσως είναι η ανάκληση αυτής της αιτιολογικής σκέψης – δήλωσης από την τροπολογία, πέραν προφανώς των άλλων νομικών προβλημάτων που αυτή θέτει».

Στο περιθώριο της διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Μάλτας, όπου και αποφασίστηκε ότι θα γίνει εκ νέου η επίσκεψη στη Λιβύη.