Η «μεγάλη παραίτηση» που ξεκίνησε το 2022 όχι μόνο δεν ανακόπηκε, αλλά απέκτησε δυναμικά χαρακτηριστικά και εκτοξεύτηκε το 2024.

Κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικές αναταραχές, τεχνητή νοημοσύνη… Οι αλλαγές που γεννούν είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με πτυχές της ζωής μας και φυσικά με το εργασιακό μας περιβάλλον. Στο νέο εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται οι εργαζόμενοι αισθάνονται την αλλαγή και το κύμα της «μεγάλης παραίτησης» αποκτά δυναμικά χαρακτηριστικά.

Αυτό φανερώνουν και παγκόσμιες έρευνες που εξετάζουν τις ελπίδες και τους φόβους του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Όπως αυτή της PwC που πραγματοποιήθηκε το 2024 και μπορεί να εξάγει κανείς ενδιαφέροντα συμπεράσματα όπως ότι οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους αισθάνονται ότι συμβαίνουν πάρα πολλές αλλαγές στη δουλειά τους ενώ ένα 44% δεν καταλαβαίνει γιατί.

Η προπαγάνδα έπεσε: Αθώος ο Μώραλης!
Η προπαγάνδα έπεσε: Αθώος ο Μώραλης!

Αυξημένο φόρτο εργασίας, αβεβαιότητα, οικονομικές δυσκολίες, προβληματίζουν το εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων

Το αυξημένο φόρτο εργασίας, η αβεβαιότητα σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον και οι διάχυτες οικονομικές δυσκολίες προβληματίζουν τους εργαζομένους που σε μεγάλο ποσοστό «καβαλούν» το κύμα της «μεγάλης παραίτησης» σε αναζήτηση ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος.

28% είναι πολύ ή εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν εργοδότη

Στην έρευνα της πολυεθνικής εταιρείας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών συμμετείχαν περισσότεροι από 56.000 εργαζόμενοι από 50 χώρες και περιοχές. Το πλέον σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι πως περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (28%) δήλωσαν ότι είναι πολύ ή εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν εργοδότη τους επόμενους 12 μήνες.

Το ποσοστό είναι σοκαριστικό υψηλό. Υψηλότερο σε σύγκριση με το 2022 περίοδο κατά την οποία εμφανίστηκε το φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης» με σχεδόν δύο στους δέκα να δηλώνουν πρόθυμοι να αλλάξουν εργοδότη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η εικόνα δεν είναι όσο ζοφερή φαίνεται. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι να προσαρμοστούν σε νέους τρόπους εργασίας. Πολλοί είναι πρόθυμοι να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους και βλέπουν δυνατότητες στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αύξηση της αποδοτικότητάς τους. Περισσότεροι από τους μισούς συμφωνούν ότι οι πρόσφατες αλλαγές που βίωσαν τους κάνουν να αισθάνονται αισιόδοξοι για το μέλλον της εταιρείας τους.

Ο φόρτος εργασίας  έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους 12 μήνες

Αλλά ακόμη και η θετική αλλαγή μπορεί να είναι αγχωτική, ειδικά όταν ο ρυθμός της ανανέωσης είναι έντονος. Σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων δηλώνουν ότι έχουν βιώσει περισσότερες αλλαγές στην εργασία τους τον τελευταίο χρόνο απ’ ό,τι τους 12 μήνες που προηγήθηκαν και το ένα τρίτο των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει βιώσει τέσσερις ή περισσότερες σημαντικές αλλαγές στην εργασία τους τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων και των καθημερινών εργασιακών τους αρμοδιοτήτων.

O κίνδυνος κόπωσης του εργατικού δυναμικού από τις συχνές αλλαγές είναι υψηλός αυτή τη στιγμή. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι ο φόρτος εργασίας τους έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους 12 μήνες και ότι χρειάστηκε να ανατρέξουν σε εντατικά μαθήματα για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις σχετικά με τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να ανταποκριθούν στα εργασιακά τους καθήκοντα.

Επιπλέον, βιώνουν άγχος από άλλες πηγές που σχετίζονται με την εργασία. Αν και οι ερωτηθέντες αναφέρουν κάπως υψηλότερα επίπεδα οικονομικής ασφάλειας από ό,τι πέρυσι, η πλειοψηφία εξακολουθεί να είναι οικονομικά αγχωμένοι. Και παρόλο που το 60% των εργαζομένων αισθάνεται εξαιρετικά ή πολύ σίγουρο για την ασφάλεια της εργασίας τους συνολικά, ένας σημαντικός αριθμός δηλώνει ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο εργασιακό τους περιβάλλον τους κάνουν να ανησυχούν. Συνολικά, είναι πιθανό πολλοί εργαζόμενοι να μην είναι σε θέση να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην εργασία λόγω αυξημένου στρες και άγχους, φόβου ανάληψης κινδύνων ή μειωμένου ηθικού.

Η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)

Καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση στον εργασιακό χώρο, στρέφονται σε νέες, αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την AI καθημερινά, το 82% αναμένει ότι θα καταστήσει τον χρόνο τους στην εργασία τους πιο αποδοτικό μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Οι εργαζόμενοι είναι επίσης αισιόδοξοι σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει για την εξέλιξή τους. Οι μισοί (49%) από εκείνους που την αξιοποιούν, εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς -προσδοκία που εμφανίζεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη (76%) μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή καθημερινά. Πάνω από το 70% των χρηστών συμφωνούν ότι τα εργαλεία AI θα τους δώσουν την ευκαιρία να είναι πιο δημιουργικοί (73%) και να βελτιώσουν την ποιότητα της δουλειάς τους (72%).

Να σημειώσουμε πως το πρόσφατα δημοσιευμένο Βαρόμετρο Θέσεων Εργασίας AI της PwC υπολογίζει ότι οι δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες αλλάζουν με 25% υψηλότερο ρυθμό στα επαγγέλματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο την AI.

Η μετεκπαίδευση… μετράει

Στο μεταξύ, η μετεκπαίδευση έχει γίνει πολύτιμη για τους εργαζόμενους που τη θεωρούν κρίσιμο παράγοντα διαφοροποίησης μιας εταιρείας. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι δηλώνουν ότι η παροχή ευκαιριών για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων αποτελεί βασικό κριτήριο για την απόφασή τους να παραμείνουν στον εργοδότη τους ή να φύγουν για άλλη εργασία.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι εργαζόμενοι που δηλώνουν ότι είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη μέσα στους επόμενους 12 μήνες είναι σχεδόν διπλάσιοι από αυτούς που θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ευκαιρίες εκμάθησης νέων δεξιοτήτων.

Πηγή: in.gr

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24