Καρκίνος του Προστάτη: 10 πράγματα που κάθε άνδρας οφείλει να γνωρίζει
Ο καρκίνος του προστάτη είναι συχνός αλλά αντιμετωπίσιμος. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας και πότε πρέπει να κάνει προληπτικό έλεγχο.
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας με σχήμα καρυδιού, που εντοπίζεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την αρχή της ουρήθρας. Παρότι έχει κρίσιμο ρόλο στο αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα, συχνά γίνεται εστία ανάπτυξης κακοήθειας.
Ο Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος με Ιατρείο στην Αθήνα, εξηγεί τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας για τον καρκίνο του προστάτη – μια ασθένεια που μπορεί να εξελιχθεί ύπουλα, αλλά είναι πλήρως αντιμετωπίσιμη όταν εντοπίζεται έγκαιρα.
1. Είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες
Ο καρκίνος του προστάτη ακολουθεί τον καρκίνο του πνεύμονα σε συχνότητα εμφάνισης στους άνδρες και αποτελεί την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο.
2. Ένας στους επτά άνδρες θα τον εμφανίσει
Οι στατιστικές της American Cancer Society δείχνουν ότι 1 στους 7 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ 1 στους 39 θα χάσει τη ζωή του εξαιτίας του.
3. Περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια περιστατικά ετησίως
Μόνο στην Ευρώπη εντοπίζονται πάνω από 417.000 νέες διαγνώσεις ετησίως, ενώ στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 3.500. Οι περισσότερες περιπτώσεις προέρχονται από ανεπτυγμένες χώρες, λόγω καλύτερης πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις.
4. Σπάνια πριν τα 40, συχνότερα μετά τα 65
Η διάγνωση στις νεότερες ηλικίες είναι εξαιρετικά σπάνια. Το 60% των περιπτώσεων αφορά άνδρες άνω των 65 ετών, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 66 έτη.
5. Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο
Άνδρες με στενούς συγγενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη έχουν έως και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. Παρόμοια αύξηση κινδύνου παρατηρείται και σε όσους έχουν γυναίκες συγγενείς με καρκίνο μαστού, λόγω κοινών γονιδιακών μεταλλάξεων (π.χ. BRCA1/2).
6. Δεν δίνει πρώιμα συμπτώματα
Στα αρχικά του στάδια, ο καρκίνος του προστάτη είναι συνήθως ασυμπτωματικός. Όταν εξελιχθεί, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- Συχνουρία ή δυσκολία στην ούρηση
- Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
- Πόνο κατά την εκσπερμάτιση
- Αίσθημα πίεσης στην πύελο ή τον πρωκτό
- Στυτική δυσλειτουργία
7. Αναπτύσσεται αργά, αλλά απαιτεί έλεγχο
Σε πολλές περιπτώσεις, ο καρκίνος του προστάτη εξελίσσεται αργά, χωρίς να επηρεάζει άμεσα τη ζωή του ασθενούς. Γι’ αυτό και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι κρίσιμος για έγκαιρη διάγνωση.
8. Το PSA πρέπει να ελέγχεται ανάλογα με τον κίνδυνο
Η μέτρηση του PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) στο αίμα είναι ο βασικός τρόπος πρώιμου εντοπισμού. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες:
- Άνδρες χωρίς οικογενειακό ιστορικό: έλεγχος από τα 50
- Με συγγενή πρώτου βαθμού: από τα 45
- Με δύο ή περισσότερους συγγενείς πρώτου βαθμού: από τα 40
- Η μέτρηση PSA συνοδεύεται από δακτυλική εξέταση προστάτη και, αν χρειαστεί, από βιοψία.
Περισσότερες πληροφορίες για τον προληπτικό έλεγχο PSA μπορείτε να βρείτε στην επίσημη και ενημερωμένη ιστοσελίδα του Χειρουργού Ουρολόγου Δρ. Καραβιτάκη.
9. Η πρόγνωση είναι εξαιρετική όταν εντοπιστεί νωρίς
Όταν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, ο καρκίνος του προστάτη είναι ιάσιμος σε ποσοστό άνω του 99%. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο επιθετικές μορφές, που χρειάζονται άμεση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.
10. Η «ενεργός παρακολούθηση» είναι επιλογή για χαμηλού κινδύνου περιπτώσεις
Σε περιπτώσεις με χαμηλό ρίσκο, όπου ο όγκος είναι μικρός και δεν εξαπλώνεται, προτιμάται συχνά η ενεργός παρακολούθηση (Active Surveillance). Σε αυτή τη στρατηγική:
- Γίνεται τακτική μέτρηση PSA
- Επαναλαμβάνεται η δακτυλική εξέταση
- Ενδέχεται να επαναληφθεί και η βιοψία
Σύμφωνα με έρευνες, έως και 66% των ανδρών που επιλέγουν αυτό το μοντέλο διαχείρισης δεν χρειάζονται ποτέ θεραπεία εντός της πρώτης δεκαετίας από τη διάγνωση.
Συμπερασματικά
Ο καρκίνος του προστάτη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με φόβο, αλλά με γνώση και πρόληψη. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Για κάθε άνδρα άνω των 50 (ή και νωρίτερα σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό), ο προληπτικός έλεγχος PSA είναι απαραίτητος.
Μάθετε περισσότερα για τον καρκίνου του προστάτη ή κλείστε ραντεβού για προληπτικό έλεγχο στην ιστοσελίδα του Χειρουργού Ουρολόγου Δρ. Μάρκου Καραβιτάκη.