Οργισμένοι οι επαγγελματίες της εστίασης, καθώς διατηρείται ο ΦΠΑ 13% σε take away - delivery. Νέες ανατιμήσεις στον ορίζοντα!

Κακά μαντάτα για την τιμή του καφέ στην Ελλάδα, αφού ακριβαίνει από 1η Ιουλίου στα καταστήματα εστίασης. Στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% στα μη σερβιριζόμενα ροφήματα και μη αλκοολούχα ποτά καθώς και στα κόμιστρα των ταξί επέλεξε να εστιάσει ο πρωθυπουργός, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα.

Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι «επειδή η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν είναι αυτή που θα θέλαμε», θεωρεί σημαντικό να είναι «το ταξί προσιτό στο μέσο πολίτη» και ότι το ίδιο ισχύει για τον καφέ take away.

H Ελλάδα συνεχίζει να διώχνει τα παιδιά της και μετά τα μνημόνια
H Ελλάδα συνεχίζει να διώχνει τα παιδιά της και μετά τα μνημόνια
Η άλλη μισή αλήθεια που δεν είπε είναι ότι από 1η Ιουλίου επανέρχεται ο ΦΠΑ 24% στον σερβιριζόμενο καφέ και στα υπόλοιπα ροφήματα, ενώ από την 1η Ιανουαρίου έχει επιστρέψει ο υψηλός ΦΠΑ και στα μη αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η επαναφορά του αυξημένου ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ-κακάο-τσάι-χαμομήλι εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 43 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, αντισταθμίζοντας εν μέρει το δημοσιονομικό κόστος από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε delivery και take away, το οποίο εκτιμάται στα 65 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Είναι λογικό να είναι παραπάνω ο ΦΠΑ σε αυτό τον τρόπο παροχής του προϊόντος, παρά στα ντελίβιρι και στα takeaway», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «κινήσεις που αποδεικνύουν την σταθερή οικονομική πολιτική της κυβέρνηση», με στόχο «τη μείωση των φόρων, την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας αλλά και την ενίσχυση των πιο ευάλωτων».

Πυρά εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνει: «Οι ζωές των πολιτών δε γίνεται να βελτιώνονται με έκτακτα επιδόματα βάσει των εκλογικών στατιστικών του Κ. Μητσοτάκη. Οι πολίτες αυτής της χώρας είναι υπερήφανοι. Θέλουν λύσεις, τώρα».

Ενώ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Καλώ τον Πρωθυπουργό να σταματήσει τις επικοινωνιακές παράτες, να μελετήσει τις κοστολογημένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, εκτεταμένους ελέγχους και θέσπιση της Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών».

Αντιδράσεις από την εστίαση

Στα κάγκελα είναι, όπως αναμενόταν οι επαγγελματίες της εστίασης, που ζητάνε με επιστολή τους στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά.

«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης, από το 2017», σημειώνει η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Όπως  υποστηρίζουν «ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στην μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%!». Ήδη επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι από 1η Ιουλίου ο σερβιριζόμενος καφές θα ακριβύνει τουλάχιστον 20-30 λεπτά, για παράδειγμα από 3,50 θα αυξηθεί στα 3,80 ευρώ (σχεδόν 9%).

 

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24