Streaming από τα Lidl, σκηνοθεσία από το πανηγύρι της γειτονιάς

Αν ο ήχος ήταν μεταγραφή, θα είχε κοπεί στα εργομετρικά… Η ΑΕΚ αποφάσισε να παρουσιάσει τον νέο της προπονητή, Μάρκο Νίκολιτς, με ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση. Και αυτό που κατάφερε ήταν να μετατρέψει ένα τυπικό press event σε ένα τεχνικό Βατερλό που θα διδάσκεται στο μέλλον ως παράδειγμα προς αποφυγή. Στην εποχή της ψηφιακής εικόνας, του streaming υψηλής ευκρίνειας και της τεχνολογίας… με το πάτημα ενός κουμπιού, η ΑΕΚ κατάφερε να παράξει ένα αποτέλεσμα που θύμιζε βιντεοκασέτα του ’97.

Η εικόνα θόλωνε, τα πλάνα έτρεμαν, οι λήψεις ήταν άναρχες και ερασιτεχνικές, σαν να τραβούσε το βίντεο περαστικός από το απέναντι μπαλκόνι. Κάθε προσπάθεια σκηνοθετικής συνοχής απέτυχε παταγωδώς, με την κάμερα να αλλάζει πλάνα χωρίς λογική, να μη βρίσκει τον ομιλητή όταν αυτός μιλάει και να αποτυγχάνει ακόμα και στα βασικά: να εστιάσει, να καδράρει, να σταθεροποιηθεί.

Ολυμπιακός Μεταγραφές – Αποκλειστικό: Στα «ραντάρ» ο Σεν Μαξιμέν!
Ολυμπιακός Μεταγραφές – Αποκλειστικό: Στα «ραντάρ» ο Σεν Μαξιμέν!

Όμως το πραγματικό φιάσκο δεν ήταν η εικόνα. Ήταν ο ήχος. Ή για την ακρίβεια, η παντελής απουσία του ήχου, ιδίως όταν πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Μάριος Ηλιόπουλος. Ο ήχος κόβεται, επιστρέφει σποραδικά, μετά ξανακόβεται. Ένα ηχητικό «μπες-βγες» που έκανε τον θεατή να νιώθει λες και παρακολουθεί μυστική τελετή σε live μετάδοση για όσους έχουν… κάρτα φίλου στη «Μάνα ΑΕΚ». Οι υπόλοιποι, απλώς έβλεπαν στόματα να κινούνται στο κενό.

Κι όταν ξεκίνησε να μιλάει ο ίδιος ο Μάρκο Νίκολιτς, τα πράγματα όχι απλώς δεν βελτιώθηκαν, αλλά πήραν εντελώς κωμικοτραγική τροπή: η κάμερα δεν γύρισε ποτέ να τον δείξει την ώρα που μιλούσε, το πλάνο έμεινε αλλού, η εικόνα θόλωσε ξανά, και η εμπειρία εξελίχθηκε σε μια αμήχανη φάρσα – χωρίς σενάριο, χωρίς ηχητικό, χωρίς… προορισμό.

Μέσα σε αυτό το χάος, τα σχόλια των φιλάθλων και αυτών της ίδιας της ΑΕΚ έβραζαν από απογοήτευση, ειρωνεία και τρολάρισμα. Απελπισμένοι προσπαθούσαν να καταλάβουν αν το πρόβλημα ήταν η σύνδεσή τους ή αν πράγματι έβλεπαν τη μετάδοση μιας ομάδας που θέλει να λογίζεται ως επαγγελματική.

Και κάπου εδώ τελειώνει και το «όνειρο» της σοβαρότητας. Διότι, όσο κι αν προσπαθεί κάποιος να την υποδυθεί, δεν μπορείς να αποπνέεις κύρος, όταν δεν μπορείς ούτε μια livestream παρουσίαση να ολοκληρώσεις με αξιοπρέπεια. Στον 21ο αιώνα, με όλα τα εργαλεία διαθέσιμα, με τις ομάδες να επενδύουν στην εικόνα τους, η ΑΕΚ κατάφερε να δείξει το ακριβώς αντίθετο: ότι τίποτα δεν λειτουργεί σωστά, ούτε στην εικόνα, ούτε στην οργάνωση, ούτε στην επικοινωνία.

Όχι, δεν πρόκειται για «ένα τεχνικό πρόβλημα». Πρόκειται για ένα συμβολικό ναυάγιο που αποτυπώνει όσα δεν λέγονται ευθέως: όταν δεν μπορείς να στηρίξεις ούτε μια παρουσίαση, πώς να στηρίξεις ένα ποδοσφαιρικό πρότζεκτ;

Η ΑΕΚ, με το livestream της ντροπής, κατάφερε το απίθανο: να δώσει την πιο αταίριαστη πρώτη εντύπωση στον νέο της προπονητή και να καταγράψει ακόμη ένα αυτογκόλ στην επικοινωνιακή της διαχείριση. Ένα βίντεο που θα ήθελε να δείχνει σοβαρότητα, αλλά τελικά έδειξε μόνο ασυνεννοησία και απογοήτευση.

Φώτης Ρουμελιώτης

Από την ημέρα που γεννήθηκα θυμάμαι ο Ολυμπιακός να παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ζωή μου. Από τα μαθητικά μου χρόνια μέχρι και όταν τελείωσα τις σπουδές μου είχα ταυτιστεί με το Καραϊσκάκη και αργότερα το ΟΑΚΑ με τον Θρύλο να μου δίνει το στίγμα του επαγγελματικού μου προσανατολισμού. ‘Έτσι κατάφερα να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα και να παρακολουθήσω τον Θρύλο μας σε όλα τα αθλήματα σχεδόν σε όλα τα γήπεδα του κόσμου.
 
Ζώντας τα δύσκολα και τα εύκολα στο ρεπορτάζ ο Ολυμπιακός έγινε πραγματικά μέλος της κουλτούρας μου και της καθημερινότητας μου. Σε αυτήν την πορεία ξεκίνησα από την εφημερίδα «Ρεκόρ» «sportime» «Φίλαθλο» στην συνέχεια στο Δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά «Κανάλι ένα» 90.4 με ατελείωτες ώρες εκπομπών και μεταδόσεων του Θρύλου. Τέλος ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία ήταν το «tv magic» που εξελίχτηκε σε «sport tv» και τώρα «action24».
Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24