Ανατρέξαμε σε έρευνες και απευθυνθήκαμε σε μία ψυχολόγο-σεξολόγο για να καταλάβουμε τι κάνουν τόσο λάθος οι άντρες σήμερα στο dating.

Δεν απαιτεί φοβερή γνώση, εκτενή παρατήρηση, επιστημονικά πειράματα ή ενδελεχή έρευνα για να καταλάβει κανείς ότι οι γυναίκες δεν περνούν καλά όταν σχετίζονται με τους άντρες. Αρκεί ένα απλό scroll στα social media, μια ερώτηση σε μια φίλη «παίζει τίποτα αυτόν τον καιρό;» ή απλά να κρυφακούσεις γυναίκες που μιλούν στο μετρό ή στο διπλανό τραπέζι στο καφέ. Τα πράγματα για τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις δεν είναι, ούτε και μοιάζουν ιδιαίτερα ευοίωνα, ενώ τα παράπονα για τις συμπεριφορές των ανδρών στις σχέσεις πληθαίνουν.

Ας βγούμε και λίγο εκτός συνόρων.

Όσα δεν ήξερες για την εντυπωσιακή Ζωή Κρονάκη: Η δικηγόρος που έγινε παρουσιάστρια, ο σύζυγος, το θαύμα της μητρότητας και η σχέση λατρείας με τον Ιορδανίδη
Όσα δεν ήξερες για την εντυπωσιακή Ζωή Κρονάκη: Η δικηγόρος που έγινε παρουσιάστρια, ο σύζυγος, το θαύμα της μητρότητας και η σχέση λατρείας με τον Ιορδανίδη

Οι έρευνες εκτιμούν ότι μέχρι το 2030, το 45% των γυναικών 25-44 ετών θα είναι single και άτεκνες και – κατά κοινή ομολογία – ο λόγος είναι η ακαταλληλότητα των δυνητικών τους συντρόφων. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center το 2023, το 63% των ανδρών κάτω των 30 στις ΗΠΑ είναι single – ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από το 51% του 2019.

Η τάση αυτή, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην Αμερική. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, έχει αναπτυχθεί το λεγόμενο «κίνημα των χορτοφάγων ανδρών» (herbivore men), με νεαρούς (60% των ανδρών έως 30 ετών δηλώνουν “herbivore”) να έχουν απαρνηθεί τον ρομαντισμό και τις σχέσεις, επιλέγοντας αντί γι’ αυτό την παρέα του anime και το delivery. Στη Νότια Κορέα, από την άλλη, το κίνημα “4B” ενθαρρύνει τις γυναίκες να γυρίσουν την πλάτη στους άνδρες, λέγοντας 4 «όχι»: όχι σεξ, όχι ραντεβού, όχι γάμος και όχι παιδί με άντρα – μια στάση που, όπως παραδέχονται αρκετές νέες, αντικατοπτρίζει τη διάθεσή τους απέναντι στις σύγχρονες σχέσεις.Οι άντρες λοιπόν, όπως παραδέχονται συχνά και οι ίδιοι ανερυθρίαστα, δεν διανύουν και την πιο αξιολάτρευτη φάση τους – αν τελικά μπορούσες κιόλας ποτέ να τους χαρακτηρίσεις έτσι.

Λάθος πρώτο στα παραπάνω, το «τσουβάλιασμα». Δεν είναι δηλαδή θεμιτό να χαρακτηρίζει ένα ολόκληρο κοινωνικό σύνολο ή μια γενιά, το αποτύπωμα που αφήνει μέσα μας η συμπεριφορά μερικών εκπροσώπων αυτού. Παρόλ’ αυτά, όταν ένας τύπος συμπεριφορών τείνει να υιοθετείται από μεγάλο μέρος μια κοινωνικής ομάδας, τότε μιλάμε για ένα κοινωνικό φαινόμενο και το πολύ κακό όνομα που ομολογουμένως έχουν τα τελευταία χρόνια οι άντρες στο dating και τις σχέσεις τους με τις γυναίκες, έχει πολύ ενδιαφέρον και αξίζει να συζητηθεί. Ναι, κι άλλο, κι όχι εν είδει κουτσομπολιού.

(Τι) κάνουν τόσο λάθος τελικά οι άντρες σήμερα;

Τα Dating Apps έχουν γίνει ο βασικός τρόπος νέων γνωριμιών. Το πρόβλημα εδώ έγκειται στο ότι πάνω από το 62% των χρηστών είναι άντρες, πράγμα που δημιουργεί υπερπροσφορά και σκληρό ανταγωνισμό. Οι γυναίκες, αντίθετα, κατακλύζονται από επιλογές, κάτι που τους δίνει την ευχέρεια να είναι πιο «αυστηρές» και να έχουν υψηλότερες προσδοκίες. Ζητούν άντρες που είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι, καλοί στην επικοινωνία και που μοιράζονται τις ίδιες αξίες, αλλά έχουν και μια καλή δουλειά και εξωτερική εμφάνιση. Αυτό σε πρώτη ανάγνωση, θα έπρεπε να δίνει στους άντρες κίνητρο να γίνουν καλύτεροι μέσα-έξω, να κάνουν ενδοσκόπηση, να επικοινωνούν περισσότερο ή να έρθουν σε επαφή με το συναίσθημά τους, αλλά όχι.

Η Ψυχολόγος (BSc), Σεξολόγος (MSc),Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια, Αντωνιάδου Σοφία, σημειώνει: «Στην ψυχοθεραπευτική πρακτική μου, συναντώ ξανά και ξανά τον ίδιο «Έλληνα πατέρα» (δηλ. το πώς τα θεραπευόμενα άτομα περιγράφουν την πατρική φιγούρα που γνώρισαν μεγαλώνοντας). Με ελάχιστες ή καθόλου εξαιρέσεις, είναι ένας άντρας εργατικός, συχνά οξύθυμος, μα πάντα συναισθηματικά απόμακρος. Η όποια τρυφερότητα εκφράζεται κυρίως υλικά – μέσα από παροχές ή προσωπικές θυσίες – και σχεδόν ποτέ μέσα από διάλογο ή συναισθηματική επαφή. Ένα πρόσωπο τόσο κοινό που μοιάζει με καρικατούρα. Και αν αυτό το μοντέλο «λειτούργησε» σε μια κοινωνία που ο ρόλος του άντρα περιοριζόταν στο ρόλο του κουβαλητή, σήμερα μοιάζει να χάνει κάπως την αξία του.

Σήμερα οι ταυτοφυλικοί, ετεροσεξουαλικοί άντρες βρίσκονται σε ένα πρωτοφανές «κενό ταυτότητας». Από τη μια, περισσότερες γυναίκες διεκδικούν αυτονόητες σχεσιακές αξίες – περισσότερη συναισθηματική διαθεσιμότητα, ισοτιμία και επικοινωνία. Από την άλλη, το «ανδρικό φύλο»» εξακολουθεί να διαμορφώνεται μέσα σε κουλτούρες που προάγουν την ηγεμονική αρρενωπότητα (Hearn, 2004) – το πρότυπο δηλαδή του άνδρα που δεν εκφράζει αδυναμίες, ορίζει την αξία του μέσω της κυριαρχίας ή οικονομικής δύναμης και απορρίπτει κάθε στοιχείο τρυφερότητας ως «θηλυκό». Αυτό το χάσμα γεννά τη δυσπιστία: πολλές ταυτοφυλικές, ετεροφυλοφιλικές γυναίκες νιώθουν ότι οι άνδρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας σύγχρονης, ισότιμης σχέσης.

Η ψυχαναλυτική οπτική φωτίζει τη ρίζα: όταν η ευαλωτότητα στιγματίζεται στην παιδική ηλικία, ο ενήλικας άνδρας αδυνατεί να προσφέρει αυτό που ο Winnicott (1965) περιέγραψε ως «αρκετά καλή παρουσία» – δηλαδή σταθερότητα, αντοχή και ψυχική διαθεσιμότητα. Έτσι η «τοξική αρρενωπότητα» για την οποία τόσος λόγος γίνεται, δε βλάπτει μόνο τις γυναίκες αλλά αφήνει και τους ίδιους τους άνδρες συναισθηματικά ακρωτηριασμένους.»

Η τοξική αρρενωπότητα λοιπόν και τα πρότυπα και οι στάσεις που έχουν κωδικοποιηθεί ως «ανδρικά», δεν ενοχλούν ή καταπιέζουν μόνο τις γυναίκες, αλλά είναι τελικά προβληματικά και για τους ίδιους τους άντρες. Είναι η ίδια ανδρική κουλτούρα που βάζει ταμπέλες για να στιγματίσει και να αποθαρρύνει όλους όσοι δεν συμμορφώνονται με το παραδοσιακό, “αντρικό”, ανταγωνιστικό macho πρότυπο. Βλέπε για παράδειγμα τα παλιότερα “soft boys” ή τα πιο καινούργια “performative males” που ανεξάρτητα με το αν είναι “ρόλοι” με προσποιητές συμπεριφορές, ξεχώρισαν αμέσως από το τσουβάλι του «ανδρισμού» ως κατακριτέα, εν μέρει και επειδή φέρουν κάποια πιο “θηλυκά” χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές.

Το χάσμα των φύλων

O λόγος που η single γυναίκα είναι η κοινωνική ομάδα με τα υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας σήμερα, είναι γιατί αυτή έχει επιλέξει να διαμορφώσει τη ζωή της βασισμένη στην προσωπική ολοκλήρωση και όχι στην κοινωνική πίεση. Αυτό, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των μορφωμένων και οικονομικά ανεξάρτητων γυναικών και την τάση τους να γίνονται όλο και πιο φιλελεύθερες και προοδευτικές, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το γεγονός ότι στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, οι άντρες υστερούν σε επίπεδο εκπαίδευσης και καριέρας, ενώ παρατηρείται παγκοσμίως μεγάλη αύξηση αυτών που ασπάζονται την πιο συντηρητική/ακροδεξιά πλευρά. Δύο απόλυτα διαφορετικοί κόσμοι δηλαδή, που όσο κι αν θέλουμε να πιστέψουμε ότι τα ετερώνυμα έλκονται, δυστυχώς εν προκειμένω δεν συζητάμε για ηλεκτρικά φορτία, αλλά για σχέσεις που οδηγούνται με βεβαιότητα στην απογοήτευση, την καταστροφή και τελικά τη γένεση του ορου «ετεροπεσιμισμός».

Thrylos24.gr

To thrylos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Ολυμπιακού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του «ερυθρόλευκου» οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Thrylos24.gr, Το Νο.1 «ερυθρόλευκο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Ολυμπιακού.