Με αφορμή την αποψινή παρουσίαση Μαρσέλο, η Αθλητική διαπλοκή ανοίγει τα αρχεία της και αναλύει με στοιχεία τα δεδομένα για τα μεγαλύτερα ονόματα που πέρασαν από το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Μία ομάδα είναι πρωτοπόρος και μία ήταν πάντα πεινασμένη. Ακόμα και στα καλά της χρόνια...

Με αφορμή τη μεταγραφή Μαρσέλο στον Ολυμπιακό, τη σημερινή του άφιξη στο αεροδρόμιο και την παρουσίασή του το βράδυ στο γήπεδο Καραϊσκάκη (20:45, είσοδος ελεύθερη), η Αθλητική διαπλοκή ανοίγει το φάκελο «Μεταγραφικές βόμβες στην Ελλάδα» και παρουσιάζει με ντοκουμέντα και στατιστικά, τις πιο μεγάλες μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Αναφερόμαστε φυσικά στα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που έγραψαν ιστορία σε μεγαθήρια του εξωτερικού και ήρθαν στη χώρα μας και όχι γενικά σε πετυχημένες μεταγραφές (τύπου Τζόρτζεβιτς ή Βαζέχα).

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980
ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ ΜΕ ΧΑΤΖΙ-ΣΤΟΙΤΣΚΟΦ-ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ, ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕ ΝΤΕΤΑΡΙ

Για δεκαετίες ολόκληρες, η Ελλάδα δεν αποτελούσε ούτε κατά διάνοια προορισμό για μεγάλα ονόματα παικτών του Ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η χώρα μας αντιμετωπιζόταν περισσότερο ως τριτοκοσμική τόσο ποδοσφαιρικά, όσο και γενικότερα.

Τη δεκαετία του 1980 ο Παναθηναϊκός του Βαρδινογιάννη προσπάθησε να το αλλάξει αυτό, αλλά απέτυχε. Βολιδοσκόπησε τον Ρουμάνο Γκεόρκι Χάτζι, υπήρξαν φήμες ότι… εξέταζε και την περίπτωση του Ντιέγκο Μαραντόνα, ενώ προσπάθησε και για τον Βούλγαρο Κρίστο Στόιτσκοφ που τελικά μεγαλούργησε στην Μπαρτσελόνα. Το αποτέλεσμα και στις τρεις περιπτώσεις ήταν μηδέν.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο πρωτοπόρος των… παραλίγο μεταγραφικών μπαμ!

Η Ελληνική ομάδα που αποδείχθηκε πρωτοπόρος στις μεταγραφικές βόμβες ήταν χωρίς καμία αμφιβολία ο Ολυμπιακός. Μέσω του Ολυμπιακού δυσθεώρητα όνειρα έγιναν πραγματικότητα και στη χώρα μας πάτησαν παίκτες που κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί…

Το καλοκαίρι του 1988 έγινε ο πρώτος μεγάλος μεταγραφικός σεισμός με τη μεταγραφή του Ούγγρου διεθνούς σούπερ σταρ Λάγιος Ντέταρι από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης σε ηλικία μόλις 25 ετών! Μία μεταγραφή που προκάλεσε πάταγο.

ΕΘΝΟΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 14-07-1988
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Ο Ντέταρι στον Ολυμπιακό
Τίτλοι: 1 κύπελλο Ελλάδας
Συμμετοχές: 67
Γκολ: 37
Ασίστ:

Παραχωρήθηκε στην Μπολόνια το 1990.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1990
ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ ΜΕ ΣΟΥΚΕΡ-ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ, ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΖΙΟΒΑΝΙ-ΖΑΧΟΒΙΤΣ-ΚΑΡΕΜΠΕ

Τη σεζόν 1995/96, ο Παναθηναϊκός, ευνοούμενος από το εύκολο σύστημα, αντιμετωπίζει την Λέγκια Βαρσοβίας στα προημιτελικά του Champions League και προκρίνεται στα ημιτελικά όπου τα όνειρα φρενάρονται από τον Άγιαξ. Η πορεία του δεν μετουσιώθηκε σε μεγάλη μεταγραφική κίνηση, παρότι και πάλι ο αστικός θρύλος λέει ότι εκείνη την εποχή εξετάστηκε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στα 36 του αλλά απορρίφθηκε λόγω… ιδιότροπου χαρακτήρα. Άλλο ένα παραλίγο μεταγραφικό μπαμ!

Αντίστοιχη κατάληξη είχε και το φλέρτ του Παναθηναϊκού με τον πρώτο σκόρερ του Μουντιάλ του 1998 Νταβόρ Σούκερ της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι φήμες οργίαζαν ότι ο Γ. Βαρδινογιάννης τον προσέγγισε, ενώ ο κόσμος του Παναθηναϊκού τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού όταν ήρθε για να παίξει ως αντίπαλος του Ολυμπιακού το 1997 με την Ρεάλ Μαδρίτης ζητώντας του να νικήσει τον Ολυμπιακό με τη Ρεάλ και να έρθει στον Παναθηναϊκό. Δεν έγινε ούτε το ένα, ούτε το άλλο…

Τη σεζόν 1998/99 ο Ολυμπιακός έφτασε στα προημιτελικά του Champions League και έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση στα ημιτελικά από την πανίσχυρη Γιουβέντους του Ζιντάν, ενώ την ίδια σεζόν κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα. Το όνομα του Ολυμπιακού αναβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο διεθνώς. Η πορεία εκείνη είχε μεταγραφικό αντίκρισμα σε αντίθεση με την πορεία του Παναθηναϊκού το 1996.

Έτσι το καλοκαίρι του 1999 ο Ολυμπιακός προκάλεσε διεθνή σεισμό αποκτώντας «πακέτο» δύο μεγάλους σούπερ σταρ, τον Βραζιλιάνο διεθνή Τζιοβάνι σε ηλικία 27 ετών από την Μπαρτσελόνα και τον Σλοβένο διεθνή Ζλάτκο Ζάχοβιτς σε ηλικία 28 ετών από την Πόρτο. Τα έσοδα από την πορεία στο Τσάμπιονς λιγκ και από την πώληση Γεωργάτου στην Ίντερ αξιοποιήθηκαν με τον πλέον θεαματικό τρόπο:

Ο Τζιοβάνι, φιναλίστ του Μουντιάλ πριν από έναν χρόνο με την εθνική Βραζιλίας, είχε κατακτήσει με την Μπαρτσελόνα 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 1 σούπερ καπ Ευρώπης, 2 πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 κύπελλο Ισπανίας και 1 σούπερ καπ Ισπανίας. Με τον Ολυμπιακό μεγαλούργησε και λατρεύτηκε όσο λίγοι από τον κόσμο της ομάδας.

Ο Τζιοβάνι στον Ολυμπιακό
Τίτλοι: 5 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο Ελλάδας
Συμμετοχές: 208
Γκολ: 97
Ασίστ: 32.

Από την άλλη πλευρά ο Ζάχοβιτς δεν ήρθε στην Ελλάδα με όλη του την καρδιά. Όνειρό του ήταν η Ισπανία. Όντας ιδιόρρυθμος, συγκρούστηκε με δύο προπονητές (Μπάγεβιτς, Μπιγκόν) και το καλοκαίρι του 2000 πουλήθηκε στην Βαλένθια έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να λείψουν και εκεί οι συγκρούσεις. Με τη Βαλένθια έφτασε στον τελικό του Champions League.

Ο Ζάχοβιτς στον Ολυμπιακό
Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα Ελλάδας
Συμμετοχές: 24
Γκολ: 9
Ασίστ: 3.

Το 1999, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να ψελλίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του (!) «παρών» στο παζάρι με τις «βόμβες» αποκτώντας ως δανεικό τον ποδοσφαιρικό υπερήλικα Χούλιο Σέζαρ σε ηλικία 36 ετών. Στην καριέρα του είχε κατακτήσει Τσάμπιονς λιγκ, διηπειρωτικό κύπελλο και πρωτάθλημα Γερμανίας με την Ντόρτμουντ, 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την Γιουβέντους και 1 κύπελλο Γαλλίας με την Μονπελιέ στα 80s. Ο ίδιος εμφανίστηκε με παραπανίσια κιλά και απογοήτευσε παίζοντας μόλις σε 3 επίσημους αγώνες!

Ο Χούλιο Σέζαρ στον Παναθηναϊκό
Τίτλοι:
Συμμετοχές: 4
Γκολ:
Ασίστ: 

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2000
Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΡΕΜΠΕ, Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΡΙΒΑΛΝΤΟ, Η ΤΡΙΠΛΗ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ 2007 ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

Η πρώτη ηχηρή κίνηση της νέας δεκαετίας ήταν του Παναθηναϊκού και ήταν η απόκτηση του Πορτογάλου Πάολο Σόουζα το 2000 σε ηλικία 30 ετών με προηγούμενες ομάδες Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Γιουβέντους, Ντόρτμουντ και Ίντερ (που τον παραχώρησε δανεικό στην Πάρμα). Με την Γιουβέντους είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς λιγκ του 1996. Σταμάτησε την καριέρα του στα 32 λόγω τραυματισμών.

Ο Πάολο Σόουζα στον Παναθηναϊκό
Τίτλοι:
Συμμετοχές: 32
Γκολ: 1
Ασίστ:

Το καλοκαίρι του 2001 ο Ολυμπιακός εντυπωσιάζει ξανά αποκτώντας τον Γάλλο μύθο Κριστιάν Καρεμπέ σε ηλικία 31 ετών. Είχε κατακτήσει τα πάντα με την εθνική Γαλλίας (Μουντιάλ, Euro, κύπελλο συνομοσπονδιών), δύο Τσάμπιονς λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης και ένα πρωτάθλημα Γαλλίας με τη Ναντ. Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε τρία χρόνια και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα. Είναι πολύτιμο στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός μέχρι σήμερα και είχε ενεργό ρόλο στη μεταγραφή Μαρσέλο.


Ο Κριστιάν Καρεμπέ με το Μουντιάλ και το Euro που κατέκτησε με τη Γαλλία.

Ο Καρεμπέ στον Ολυμπιακό
Τίτλοι: 2 πρωταθλήματα Ελλάδας
Συμμετοχές: 99
Γκολ: 4
Ασίστ: 6.

Καλοκαίρι 2003: Ο Ολυμπιακός κατακτά το έβδομο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Πρόκειται για ρεκόρ στο Ελληνικό ποδόσφαιρο που ισοφάρισε η ίδια ομάδα την περίοδο 2010-2017. Στη φιέστα στην πλατεία Δημαρχείου του Πειραιά, ο κόσμος της ομάδας ζητάει με συνθήματα τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ Ριβάλντο. Έναν χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2004, ο Βραζιλιάνος φοράει τα ερυθρόλευκα σε ηλικία 32 ετών και όλη η Ευρώπη μένει άφωνη!

Ο Ριβάλντο είχε κατακτήσει τα πάντα με την Βραζιλία (Μουντιάλ, Κόπα Αμέρικα, κύπελλο συνομοσπονδιών) και τρία χρόνια πριν είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς λιγκ και το Σούπερ καπ Ευρώπης με την Μίλαν. Είχε επίσης 2 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα, 1 κύπελλο Ιταλίας με την Μίλαν και 1 πρωτάθλημα Βραζιλίας με την Παλμέιρας, ενώ το 1999 είχε κατακτήσει την χρυσή μπάλα!

Ο Ριβάλντο στον Ολυμπιακό
Τίτλοι: 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα Ελλάδας
Συμμετοχές: 101
Γκολ: 34
Ασίστ: 23.

Το 2005 ο Παναθηναϊκός επεδίωξε να κινηθεί και αυτός σε ρυθμούς σάμπα με τη μεταγραφή του Βραζιλιάνου Φλάβιο Κονσεϊσάο σε ηλικία 31 ετών με καριέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης με την οποία κατέκτησε Τσάμπιονς λιγκ, σούπερ καπ Ευρώπης, διηπειρωτικό κύπελλο και 2 πρωταθλήματα Ισπανίας. Η μεταγραφή αποδείχθηκε φιάσκο με κακές εμφανίσεις και συχνούς τραυματισμούς.

Ο Φλάβιο Κονσεϊσάο στον Παναθηναϊκό
Τίτλοι:
Συμμετοχές: 21
Γκολ: 1
Τίτλοι: 5.

Φτάνουμε στο 2007 και ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί τρία πολύ δυνατά «μπαμ», αποκτώντας τον Αργεντινό Λουτσιάνο Γκαλέτι από την Ατλέτικο Μαδρίτης σε ηλικία 27 ετών, τον Ισπανό αμυντικό Ραούλ Μπράβο από την Ρεάλ Μαδρίτης (με την οποία είχε κατακτήσει Τσάμπιονς λιγκ, Σούπερ καπ Ευρώπης, πρωτάθλημα και κύπελλο Ισπανίας) σε ηλικία 26 ετών και τον Σέρβο πρώην στράικερ της Γιουβέντους Ντάρκο Κοβάσεβιτς σε ηλικία 34 ετών (ελεύθερος), αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την πώληση Καστίγιο στην Σαχτάρ Ντόνετσκ έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ. Οι μεταγραφές κρίθηκαν επιτυχημένες.

Ο Γκαλέτι στον Ολυμπιακό
Τίτλοι: 2 πρωταθλήματα Ελλάδας, 2 κύπελλα Ελλάδας, 1 Σούπερ καπ Ελλάδας
Συμμετοχές: 93
Γκολ: 26
Ασίστ: 30.

Ο Ραούλ Μπράβο στον Ολυμπιακό
Τίτλοι: 3 πρωταθλήματα Ελλάδας, 1 κύπελλο Ελλάδας
Συμμετοχές: 85
Γκολ:
Ασίστ: 5

Ο Κοβάσεβιτς στον Ολυμπιακό
Τίτλοι: 2 πρωταθλήματα Ελλάδας, 2 κύπελλα Ελλάδας, 1 Σούπερ καπ Ελλάδας
Συμμετοχές: 61
Γκολ: 21
Ασίστ: 4.

Η δεκαετία θα κλείσει δυναμικά για τον Παναθηναϊκό της πολυμετοχικότητας που έζησε δύο ηχηρές μεταγραφές μεγάλων ονομάτων. Το 2008 απέκτησε τον πρώην σταρ της Άρσεναλ Ζιλμπέρτο Σίλβα σε ηλικία 32 ετών. Με την εθνική Βραζιλίας είχε κατακτήσει το μουντιάλ του 2002 και με την Άρσεναλ 1 πρωτάθλημα και 2 κύπελλα Αγγλίας. Το 2009 απέκτησε τον Γάλλο Τζιμπρίλ Σισέ σε ηλικία 28 ετών, ο οποίος είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς λιγκ με την Λίβερπουλ τρία χρόνια νωρίτερα.

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα στον Παναθηναϊκό
Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα Ελλάδας, 1 κύπελλο Ελλάδας
Συμμετοχές: 119
Γκολ: 6
Ασίστ: 8.

Ο Τζιμπρίλ Σισέ στον Παναθηναϊκό
Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα Ελλάδας, 1 κύπελλο Ελλάδας
Συμμετοχές: 89
Γκολ: 55
Ασίστ: 16.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2010
Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΒΟΜΒΕΣ

Το 2010 ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό και χτίζει τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική δυναστεία όλων των εποχών παίζοντας μπάλα μόνος του. Οι μεταγραφικές βόμβες ήταν στην… ετήσια διάταξη.

Το πρώτο «μπαμ» έγινε το καλοκαίρι του 2010, όταν αποκτήθηκε σε ηλικία 28 ετών από τη Λίβερπουλ ο Ισπανός Αλμπέρτο Ριέρα.

Ο Ριέρα στον Ολυμπιακό
Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα Ελλάδας.
Συμμετοχές: 28
Γκολ: 6
Ασίστ: 11.

Το 2013 αποκτήθηκε σε ηλικία 32 ετών ο Αργεντινός Χαβιέρ Σαβιόλα με μεγάλη καριέρα σε Μπαρτσελόνα, Ίντερ και Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας κατακτήσει πρωταθλήματα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Αργεντινή, αλλά και κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ο Σαβιόλα στον Ολυμπιακό
Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα Ελλάδας.
Συμμετοχές: 35
Γκολ: 14
Ασίστ: 4.

Το 2014 αποκτήθηκε σε ηλικία 35 ετών από τη Μονακό ο πρωτοκλασάτος αμυντικός Έρικ Αμπιντάλ που διέπρεψε στην Μπαρτσελόνα με την οποία κατέκτησε 2 Τσάμπιονς λιγκ, 2 παγκόσμια κύπελλα συλλόγων και 2 σούπερ καπ Ευρώπης, καθώς και 4 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και 2 σούπερ καπ Ισπανίας, ενώ είχε κατακτήσει και 3 πρωταθλήματα Γαλλίας με τη Λιόν.

Ο Αμπιντάλ στον Ολυμπιακό
Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα Ελλάδας.
Συμμετοχές: 15
Γκολ:
Ασίστ: 

Το 2015 αποκτήθηκε σε ηλικία 35 ετών ο Αργεντινός Εστέμπαν Καμπιάσο με μεγάλη καριέρα στην Ίντερ με την οποία κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 4 σούπερ καπ Ιταλίας με αποκορύφωμα το τρεμπλ του 2010 (Τσάμπιονς λιγκ και νταμπλ). Με τον Ολυμπιακό πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα και είχε 49 συμμετοχές και 7 γκολ.

Ο Καμπιάσο στον Ολυμπιακό
Τίτλοι: 2 πρωταθλήματα Ελλάδας.
Συμμετοχές: 49
Γκολ: 7
Ασίστ: 3.

Ο Παναθηναϊκός επιδίωξε να εμφανιστεί στο προσκήνιο των μεγάλων μεταγραφών το 2015 αποκτώντας τον πρώην σταρ της Τσέλσι Μίκαελ Εσιέν σε ηλικία 33 ετών. Με την Τσέλσι είχε κατακτήσει 1 Τσάμπιονς λιγκ, 3 πρωταθλήματα Αγγλίας, 4 κύπελλα Αγγλίας και 1 λιγκ καπ Αγγλίας, ενώ παλαιότερα, με την Λιόν είχε κατακτήσει 2 πρωταθλήματα Γαλλίας. Στον Παναθηναϊκό απογοήτευσε με κακές εμφανίσεις και συχνούς τραυματισμούς, θυμίζοντας την περίπτωση Κονσεϊσάο.

Ο Εσσιέν στον Παναθηναϊκό
Τίτλοι:
Συμμετοχές: 15
Γκολ: 1
Ασίστ:

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2020
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΟΜΒΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 2020 και φέτος πραγματοποιήθηκε η πλέον ηχηρή μεταγραφική βόμβα της εποχής Μαρινάκη, αλλά και στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου μαζί με εκείνη του Ριβάλντο.

Αναφερόμαστε στην απόκτηση του πρώην αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης και της εθνικής Βραζιλίας Μαρσέλο σε ηλικία 33 ετών. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή-μύθο και ένα από τα κορυφαία αριστερά μπακ όλων των εποχών, πρώην αρχηγός του πιο πετυχημένου κλαμπ της ιστορίας και της πιο πετυχημένης εθνικής ομάδας της ιστορίας. Από πλευράς τίτλων είναι ο σημαντικότερος παίκτης που ήρθε ποτέ στην Ελλάδα, καθώς έχει κατακτήσει τα εξής τρόπαια:

  • 5 Champions League
  • 3 σούπερ καπ Ευρώπης
  • 4 παγκόσμια κύπελλα συλλόγων
  • 6 πρωταθλήματα Ισπανίας
  • 2 κύπελλα Ισπανίας
  • 5 σούπερ καπ Ισπανίας
  • 1 κύπελλο συνομοσπονδιών με την εθνική Βραζιλίας.

Αν λάβουμε υπόψη μας τη δυσκολία της εποχής σε οικονομικό επίπεδο, καθώς και ότι δεν βρισκόμαστε στο 2000, αλλά και πόσο έχουν ξεφύγει τα λεφτά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η μεταγραφή Μαρσέλο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη διάσταση.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες Ελληνικές ομάδες, η βόμβα της ΑΕΚ ήταν ο Ριβάλντο στα 36 του. Αξιοσημείωτο είναι ότι εφημερίδες προσκείμενες στην ΑΕΚ παρουσίασαν τον Ριβάλντο ως συνταξιούχο όταν ήρθε το 2004 στον Ολυμπιακό, αλλά τρία χρόνια αργότερα, στα 35 προς 36 του, όταν πήρε μεταγραφή στην Ένωση ενθουσιάστηκαν και δεν μίλησαν ούτε για ένσημα, ούτε για σύνταξη…

Ο Ριβάλντο στην ΑΕΚ
Τίτλοι:
Συμμετοχές: 44
Γκολ: 15
Ασιστ: 15.

Στον ΠΑΟΚ το μεγαλύτερο «μπαμ» ήταν αναμφισβήτητα η μεταγραφή του Βούλγαρου Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ στε ηλικία 34 ετών. Η μέχρι τότε καριέρα του περιλάμβανε 3 συμμετοχές σε τελικό Champions Legue (1 με την Λεβερκούζεν και 2 με την Μάντσεστερ Γ.), 1 παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, 2 πρωταθλήματα Αγγλίας, 1 λιγκ καπ Αγγλίας και 2 Community Shield με την Μάντσεστερ Γ., 1 λιγκ καπ Αγγλίας με την Τότεναμ και 1 κύπελλο Βουλγαρίας με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

Η παρουσία του στον ΠΑΟΚ κρίθηκε αποτυχημένη:

Ο Μπερμπάτοφ στον ΠΑΟΚ
Τίτλοι:
Συμμετοχές: 25
Γκολ: 5
Ασίστ:

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων, ο Ολυμπιακός έχει πετύχει τις περισσότερες αριθμητικά και τις σημαντικότερες ποιοτικά μεταγραφικές βόμβες, έχοντας μάλιστα δαπανήσει και τα περισσότερα χρήματα.

Οι μεγαλύτερες βόμβες που πυροδότησε ο Ολυμπιακός ήταν 13:
(Ντέταρι, Τζιοβάνι, Ζάχοβιτς, Καρεμπέ, Ριβάλντο, Γκαλέτι, Ρ. Μπράβο, Κοβάσεβιτς, Ριέρα, Σαβιόλα, Αμπιντάλ, Καμπιάσο, Μαρσέλο).

Αντίστοιχα, οι βόμβες που πυροδότησε ο Παναθηναϊκός ήταν 6:
(Χ. Σέζαρ, Π. Σόουζα, Κονσεϊσάο, Ζ. Σίλβα, Σισέ, Εσσιέν).

Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού οι μισές βόμβες ήταν… τζούφιες, καθώς οι τρεις παίκτες (Χούλιο Σέζαρ, Κονσεισάο, Εσιέν) απέτυχαν παταγωδώς, ενώ στην περίπτωση του Ολυμπιακού από τους 12 παίκτες που αγωνίστηκαν μέχρι σήμερα, αποτυχημένες κρίθηκαν οι μεταγραφές του Ζάχοβιτς (λόγω χαρακτήρα και όχι λόγω ποιότητας και εικόνας στο γήπεδο), Αμπιντάλ (λόγω προβλημάτων υγείας) και του Ριέρα, δηλαδή 3/13!

Το συμπέρασμα είναι ότι διαχρονικά διαχρονικά ο Ολυμπιακός προσέλκυε τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κάτι που αποδεικνύει ότι είναι ο διαχρονικός πρέσβης του Ελληνικού ποδοσφαίρου στο εξωτερικό και αποτελεί μαγνήτη και πόλο έλξης για τους μεγαλύτερους σταρ. Από την άλλη πλευρά, οι πολύ πιο φτωχές κινήσεις του Παναθηναϊκού (αριθμητικά και ποιοτικά) καταδεικνύουν ότι το τριφύλλι πάντα υστερούσε σε αυτόν τον τομέα, ακόμα και στα χρόνια που υποτίθεται ότι ζούσε τις ένδοξες ημέρες της ιστορίας του…

Αθλητική Διαπλοκή

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24