Η χθεσινή μέρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας δεν ήταν απλώς μια ακόμα μέρα αθλητικής αντιπαράθεσης, αλλά μια επιπλέον τραγική παράσταση.

Η χθεσινή μέρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας δεν ήταν απλώς μια ακόμα μέρα αθλητικής αντιπαράθεσης. Ήταν μια τραγική παράσταση που έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πόσο βαθιά έχει φθαρεί η σχέση μας με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, όταν πρωταγωνιστής γίνεται ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ένας άνθρωπος που όχι μόνο ξεπέρασε κάθε όριο πολιτισμού, αλλά κατέδειξε μια νοοτροπία που δεν έχει θέση σε κανένα πολιτισμένο περιβάλλον.

Με τις αθλιότητες που εκστόμισε, τις προσβολές και τις ακραίες χειρονομίες του —ειδικά την απαράδεκτη και αδιανόητη απειλή για βία κατά της κόρης του Αγγελόπουλου— ο Γιαννακόπουλος έδειξε ότι δεν νοιάζεται ούτε για το μπάσκετ, ούτε για τον αθλητισμό γενικότερα, αλλά μόνο για την επιβολή και την ασυδοσία ενός ανθρώπου που νομίζει πως βρίσκεται πάνω από όλους και όλα. Το πιο θλιβερό όμως δεν είναι μόνο η συμπεριφορά του, αλλά η εύκολη διαφυγή του από τις συνέπειες.

Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός: «Ξερνάμε για το μπάσκετ που φτιάξατε»! (photo)
Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός: «Ξερνάμε για το μπάσκετ που φτιάξατε»! (photo)

Όταν έφτασε η ώρα της λογοδοσίας, αντί να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη, αντί να παραμείνει και να αναλάβει τις ευθύνες του, το μόνο που έκανε ήταν να τρέξει να γλιτώσει το αυτόφωρο, σαν λαγός ενα πράγμα που φοβάται μην γίνει θήραμα στον λύκο (όχι τον γκρίζο).

Η εικόνα αυτή δεν δείχνει απλώς έλλειψη σεβασμού, αλλά ξεκάθαρη υποτίμηση της κοινωνίας, του αθλητισμού και του κράτους δικαίου.

Και εδώ, δυστυχώς, έρχεται η μεγαλύτερη απογοήτευση. Η αστυνομία και οι κρατικοί μηχανισμοί — αυτοί που θα έπρεπε να είναι οι εγγυητές της τάξης και της νομιμότητας — απέδειξαν ότι είτε δεν έχουν τη βούληση είτε δεν έχουν την ικανότητα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η ανεπάρκεια και η αδράνεια τους σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, όπου ένας δημόσιος παράγοντας εκτοξεύει απειλές και υβρίζει, στέλνει το λάθος μήνυμα! Ότι η παραβατικότητα και η ανομία μπορούν να μένουν ατιμώρητες, ειδικά όταν ο παραβάτης έχει χρήματα και επιρροή.

Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για την κορυφή του παγόβουνου μιας συστημικής παθογένειας, όπου οι ισχυροί πιστεύουν ότι μπορούν να ενεργούν πέρα και πάνω από τους νόμους. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Η κοινωνία, ο αθλητισμός, και κυρίως οι θεσμοί πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν έχει θέση στον αθλητισμό. Όχι απλά επειδή θίγει τον ίδιο τον αγωνιστικό χώρο, αλλά επειδή με τη συμπεριφορά του ρυπαίνει ολόκληρη την κοινωνία.

Πρέπει να απομονωθεί άμεσα και καθολικά. Κοινωνικά, να γίνει persona non grata σε κάθε αθλητική και κοινωνική εκδήλωση. Αθλητικά, να του απαγορευτεί η συμμετοχή ή η επιρροή σε οποιονδήποτε αθλητικό φορέα ή διοργάνωση.

Και ταυτόχρονα, πρέπει να απαιτήσουμε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας. Η κυβέρνηση και η αστυνομία πρέπει να σταματήσουν να παίζουν τους θεατές σε αυτό το θρίλερ και να κάνουν τη δουλειά τους. Να επιβάλλουν τον νόμο με αυστηρότητα και χωρίς εξαιρέσεις, να προστατεύσουν την ακεραιότητα του αθλητισμού και να δείξουν ότι κανείς δεν είναι πάνω από το κράτος δικαίου.

Η χθεσινή ημέρα είναι ένα ηχηρό καμπανάκι. Η βία, η ασυδοσία και ο φανατισμός δεν έχουν καμία θέση στον αθλητισμό, στην κοινωνία, στην Ελλάδα του 2025. Αν δεν το καταλάβουμε τώρα, θα χάσουμε ό,τι έχει απομείνει από την αθλητική μας αξιοπρέπεια και το πολιτιστικό μας κεφάλαιο.

Ήρθε η ώρα να κλείσουμε οριστικά την πόρτα σε τέτοιες συμπεριφορές και να απαιτήσουμε την καθαρή και αδιάβλητη λειτουργία του αθλητισμού και της κοινωνίας μας. Αλλιώς, ο αθλητισμός δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά ένας βούρκος όπου επιβιώνουν οι πιο δυνατοί, όχι οι πιο δίκαιοι.

Μιχάλης Μαχαίρας

Γεννημένος στη χρυσή γενιά των 90’s, ένας άκρως ενεργητικός χαρακτήρας, με μια μπάλα του μπάσκετ στο χέρι, και στο άλλο το κασκόλ του ΘΡΥΛΟΥ, φορώντας φυσικά την ένδοξη «ερυθρόλευκη» με τον Έφηβο στο στήθος. Ήρωάς του ο τεράστιος Βραζιλιάνος μάγος «Ζιο», με τον οποίο είναι ερωτευμένος.

Παρακολουθεί χρόνια τον Ολυμπιακό, ο οποίος είναι ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος του πλανήτη, με τους πιο …τρελούς οπαδούς. Είναι η πρώτη σκέψη αφότου ξυπνήσει και η τελευταία πριν κοιμηθεί. Απ’ το μαιευτήριο, ακούγεται πως η πρώτη εμφάνιση έγινε με ένα στυλό και ένα χαρτί. Δεν ήταν τυχαίο… Μεγαλώνοντας, έπρεπε να σπουδάσει αυτό το αντικείμενο, και να το εξασκήσει, γράφοντας κυρίως για αθλητικά, αφού ο έρωτας με τον ΘΡΥΛΟ είχε καταλήξει σε …γάμο ζωής!

Στην πρώτη έκθεσή του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς! Σπούδασε στο Queen Margaret University of Edinburgh (BA In Media Productions/Journalism). Αρκετά πολυάσχολος, έχει ασχοληθεί με ραδιόφωνο και πληθώρα αθλητικών σαιτ και μπλόγκ (ως προς τη δημιουργία, αλλά και ως προς την αρθρογραφία), αθλητικών και μη, αφού η δημιουργία κειμένων και η αποτύπωση της σκέψης στο χαρτί, είναι η απόλυτη χαλάρωση και αποφόρτιση της ημέρας… Μιλάει λίγο, εκεί που πρέπει, γράφει πολύ.

Εάν δε δημιουργεί κείμενα, θα τον βρείτε στο πλησιέστερο γήπεδο μπάσκετ. Για τους πιστούς αναγνώστες και συνοδοιπόρους, η νέα του «ερυθρόλευκη στέγη» είναι το thrylos24.gr, γράφοντας για τον πρώτο του έρωτα και τον παντοτινό…

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24