Με σέντρα πήρε και το ευρωπαϊκό

Η επιστροφή που είχε ο Ολυμπιακός στο Champions League ήρθε με πάθος και προσπάθεια, παρά το 0-0 με την Πάφο, και τώρα η σκέψη στρέφεται στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Γράφει ο Στέλιος Ποτηράκης...
Η μεγάλη είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν η επιστροφή του Ολυμπιακού εκεί όπου, όσο κι αν ενοχλεί κάποιους, πραγματικά ανήκει: στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είναι, άλλωστε, η πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εδώ και πολλά χρόνια. Είναι, επίσης, και η μοναδική ομάδα της χώρας μας με ευρωπαϊκό. Επειδή κάποιοι το ξεχνάνε… Δεν πειράζει, εδώ είμαστε εμείς να τους το θυμίζουμε.
Η συμμετοχή στη League Phase του Champions League δεν ήρθε ως δώρο στον Ολυμπιακό. Κατακτήθηκε με ιδρώτα, με υπέρβαση εμποδίων, με διορθώσεις λαθών και με καθημερινή ενδυνάμωση. Ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι έχει κάθε δικαίωμα να απολαμβάνει τη στιγμή, όπως και οι χιλιάδες φίλοι του που είδαν το σεντόνι να κουνιέται και πάλι στο «Γ. Καραϊσκάκης», σε ένα κατάμεστο γήπεδο γεμάτο παλμό, υπό τους ήχους του ύμνου του Champions League.
Ολυμπιακός | Επιστροφή στα αστέρια… στην ελίτ
Αναμφίβολα, η League Phase είναι μια δύσκολη δοκιμασία για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Αλλά, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, για άλλες ομάδες της χώρας μας δύσκολη αποδεικνύεται ακόμη και η… League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας. Και κάπου εδώ ας αφήσουμε τις συγκρίσεις.
Ναι, το τέλος του αγώνα άφησε μια πικρή γεύση. Όλοι ήθελαν η επιστροφή του Ολυμπιακού στη διοργάνωση να συνοδευτεί με νίκη, ειδικά απέναντι σε μια ομάδα πρωτάρα στο θεσμό, με πολύ μικρότερο μπάτζετ. Όμως, στο ποδόσφαιρο δεν παίζουν μπάτζετ. Και σίγουρα δεν παίζουν «αντιποδόσφαιρο» τα μπάτζετ.
Η Πάφος επέλεξε να παραταχθεί με λογική μικρομεσαίας ελληνικής ομάδας: έστησε πούλμαν μπροστά από την εστία της. Δικαίωμά της. Ο καθένας παίζει όπως θέλει και όπως μπορεί. Αυτό που δεν είναι δικαίωμα, όμως, στο επίπεδο του Champions League, είναι οι συνεχείς καθυστερήσεις, οι αμέτρητες πτώσεις παικτών στο χορτάρι, οι ανούσιες προσποιήσεις τραυματισμών. Υπήρξαν στιγμές που θύμιζαν περισσότερο κωμωδία ελληνικού πρωταθλήματος παρά ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η αλήθεια είναι πως ξαφνιάζεσαι όταν βλέπεις τέτοιες εικόνες σε αυτό το επίπεδο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ξεκίνησε, βέβαια, η γνωστή κουβέντα με τις… σέντρες. Λες και είναι εύκολο, όταν ο αντίπαλος αμύνεται με δέκα παίκτες (και από ένα σημείο και μετά εννέα) μπροστά από το τέρμα, να παίξεις κάθετο ποδόσφαιρο με άνεση, να τριπλάρεις κατά ριπάς και να μπαίνεις με την μπάλα στα δίχτυα. Όταν η άμυνα είναι ταμπουρωμένη, οι πλαγιοκοπήσεις και τα γεμίσματα είναι αναγκαία επιλογή. Περιμένεις ένα λάθος, μια αναμπουμπούλα, μια ευκαιρία.
Καμία ισοπέδωση
Ο Ολυμπιακός δουλεύει πάνω σε αυτό το ζήτημα, όπως όλες οι μεγάλες ομάδες που συναντούν συχνά κλειστές άμυνες. Άλλο, όμως, η τεχνική ανάλυση και άλλο οι αφορισμοί και η ισοπέδωση. Γιατί στο κάτω-κάτω, με μια σέντρα και ένα γέμισμα στη μεγάλη περιοχή ο Ολυμπιακός κατέκτησε και το ευρωπαϊκό του τρόπαιο. Και ας εμπιστευθούν επιτέλους κάποιοι το ποδόσφαιρο του Μεντιλίμπαρ. Με αυτό πριν κάτι μήνες ο Ολυμπιακός πήρε νταμπλ και μοίρασε τεσσάρες και εξάρες παντού.
Χρειάζεται υπομονή στο πλάνο και στήριξη στην ομάδα…
Τα υπόλοιπα είναι, κατά κανόνα, φαινόμενα των social media. Εκεί όπου ο καθένας προσπαθεί να τραβήξει λίγη προσοχή, αλλά και εκεί όπου διάφορα τρολ γράφουν δηλητηριώδη σχόλια κατά του Ολυμπιακού, έχοντας μηδέν φίλους και ανύπαρκτο αποτύπωμα. Στο γήπεδο, όμως, που ξέρει να κρίνει και να αναγνωρίζει την προσπάθεια, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: το «Γ. Καραϊσκάκης» χειροκρότησε την ομάδα του Μεντιλίμπαρ, ακόμη κι αν δεν ήταν στην καλύτερη βραδιά της. Γιατί προσπάθησε. Και γιατί όσοι είναι κοντά στην ομάδα γνωρίζουν ότι (βάσει προγράμματος) ο Ολυμπιακός δεν είναι ακόμη έτοιμος.
Και τώρα, η σκέψη στρέφεται στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Ένα παιχνίδι κομβικό, γεμάτο δυσκολίες. Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες: δεν θα είναι εύκολη αποστολή. Για πολλούς λόγους και με διάφορους τρόπους, το ματς αυτό θα είναι δύσκολο. Ο Ολυμπιακός δεν πάει βόλτα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Κουβαλάει και την κούραση από την προσπάθεια της Τετάρτης, δεν ψάχνει όμως για δικαιολογίες. Διαθέτει και ποιότητα και βάθος στο ρόστερ και αυτοπεποίθηση και πάει για να κάνει το καθήκον του.