Ο Ολυμπιακός στο Emirates απέδειξε θάρρος, ποιότητα και ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια κάθε ευρωπαϊκό γίγαντα. Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος

Από το βράδυ της 29ης Μαΐου, εκείνη τη μαγική νύχτα της κατάκτησης του UEFA Europa Conference League, τίποτα δεν είναι ίδιο για τον Ολυμπιακό. Ήταν δεδομένο —και το έχουμε πει πολλές φορές— πως από τη στιγμή που κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο ελληνικής ομάδας, ο Θρύλος περνούσε σε άλλη πίστα. Ανεβαίνει επίπεδο, αλλάζει ρόλο, αλλάζει τρόπο που τον αντιμετωπίζει η Ευρώπη και –κυρίως– αλλάζει ο ίδιος μέσα στο γήπεδο.

Το πρώτο ξεκάθαρο δείγμα αυτής της νέας πραγματικότητας ήρθε πέρυσι, με την πολύ καλή ευρωπαϊκή του πορεία στο Europa League. Και επιβεβαιώθηκε ξανά, χθες το βράδυ μέσα στο «Emirates» στο κορυφαίο επίπεδο της League Phase του Champions League. Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση, ωριμότητα και ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα. Φόβισε την Άρσεναλ, δεν κατέβηκε για να…κάνει καθυστερήσεις αλλά για να παίξει το ποδόσφαιρό του απέναντι σε μια από τις διεκδικήτριες της Premier League και του Champions League.

Η Άρσεναλ αποθέωσε τον Ολυμπιακό: «Είναι ο πιο πετυχημένος σύλλογος»
Η Άρσεναλ αποθέωσε τον Ολυμπιακό: «Είναι ο πιο πετυχημένος σύλλογος»

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της πρόκλησης και του βαθμού δυσκολίας της αποστολής στο Λονδίνο, αρκεί να σκεφτεί ότι η Άρσεναλ είναι αυτή τη στιγμή η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Premier League. Διαθέτει βάθος και ποιότητα που ελάχιστοι σύλλογοι μπορούν να αντιπαρατάξουν, με παίκτες των 80 εκατομμυρίων ο καθένας να έρχονται από τον πάγκο (Ράις, Σακά) σαν… πολυτελείς αλλαγές. Παρ’ όλα αυτά, ο Ολυμπιακός δεν κρύφτηκε.

Την πίεσε ψηλά μέσα στην έδρα της, την ανάγκασε σε λάθη και έδειξε παράλληλα ότι η απόστασή του από τον εν Ελλάδι διώκτες του, έχει αυξηθεί κατά πολύ. Οι νταμπλούχοι επιβεβαίωσαν ότι εναι ομάδα που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις σε αυτό το επίπεδο, απέναντι σε τέτοια μεγέθη. Μιλάμε δηλαδή για μια ομάδα ακριβή όσο…μια χώρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Olympiacos FC (@olympiacosfc)

Ο σεβασμός των Άγγλων που κερδίζεται στο γήπεδο

Αν κάτι ξεχώρισε μετά το τέλος της αναμέτρησης, ήταν ο σεβασμός των ίδιων των ανθρώπων της Άρσεναλ. Ο Μικέλ Αρτέτα στάθηκε στην «εκπληκτική ατμόσφαιρα» που δημιούργησαν οι φίλοι του Ολυμπιακού στο Emirates, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά από αντίπαλο προπονητή σε αυτό το επίπεδο αλλά και στο πόσο δύσκολος αντίπαλος ήταν ο Ολυμπιακός τον οποίο συνεχάρη για το παιχνίδι του.

Ο Θουμπιμέντι παραδέχθηκε ότι «υπέφεραν» στο δεύτερο ημίχρονο από το πρέσινγκ και την επιμονή των Πειραιωτών, ενώ ο Μαρτινέλι μίλησε με ειλικρίνεια για την ποιότητα της ελληνικής ομάδας και το πόσο δύσκολο τους έκανε το ματς. Όλα αυτά δείχνουν πού έχει φτάσει πλέον ο Ολυμπιακός.
Όταν ποδοσφαιριστές και προπονητές ομάδων τέτοιου διαμετρήματος μιλούν με σεβασμό, σημαίνει πως αναγνωρίζουν ότι απέναντί τους είχαν έναν πραγματικά υπολογίσιμο αντίπαλο.

Η εικόνα που γεμίζει υπερηφάνεια

Δεν ήταν το αποτέλεσμα που ήθελαν οι «ερυθρόλευκοι», αλλά η εικόνα τους ήταν αυτή που θέλει να βλέπει ο κόσμος. Μια ομάδα θαρραλέα, με πλάνο και προσωπικότητα, που δεν δίστασε ούτε στιγμή να παίξει στα ίσα έναν πρωταγωνιστή της Premier League. Γι’ αυτό και η αποθέωση από τους 4.000 οπαδούς στο φινάλε δεν ήταν τυπική, αλλά ουσιαστική. Ήταν η αναγνώριση ότι αυτή η ομάδα τους έκανε περήφανους γιατί αγωνίστηκε ως Ολυμπιακός, ως ομάδα που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο.

Ο Ολυμπιακός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και είναι βέβαιο ότι τέτοιες εμφανίσεις, θα ζήσει ξανά μεγάλες βραδιές και θα πετύχει τους ψηλούς στόχους που έχει και φέτος, όπως κάθε σεζόν..

Το πρόγραμμα «βουνό» συνεχίζεται!

Η ζωή όμως συνεχίζεται, και το πρόγραμμα δεν επιτρέπει… ανάσες. Την Κυριακή ακολουθεί ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, σε ένα σημείο όπου το πρωτάθλημα μπαίνει σε φάση που αρχίζει να ξεκαθαρίζει τους πραγματικούς διεκδικητές.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι αφού μια νέα απώλεια απέναντι στον Ολυμπιακό δεν θα σήμαινε μόνο βαθμολογική καθίζηση, αλλά και θα βάθαινε τη γκρίνια και την εσωστρέφεια, σε μια περίοδο όπου ήδη υπάρχει πίεση.

Από την άλλη, για τον Θρύλο αυτό το παιχνίδι αποτελεί άλλη μία ευκαιρία να επιβεβαιώσει την ανωτερότητά του εντός συνόρων. Ο Μεντιλίμπαρ, ήδη από το βράδυ έδωσε το σύνθημα για τη συνέχεια. Η ομάδα πατάει καλά, έχει ρυθμό και αυτοπεποίθηση και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο ενόψει ενός τόσο απαιτητικού ματς.

Αντώνης Κόκκινος

Άρρωστος με το ποδόσφαιρο από μικρός και με τον αθλητισμό γενικότερα. Οι πρώτες λέξεις που έμαθε να λέει, ήταν μαμά, μπαμπά και Ολυμπιακός. Θυμάται από πιτσιρικάς να στέκεται μπροστά σε μια τηλεόραση να δει τον Θρύλο. Η αρρώστια του με τον Ζιοβάνι αθεράπευτη, βλέπει ξανά και ξανά τα βιντεάκια του μάγου.

Έχει σπουδάσει στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ (ΚΑΡ) και έχει περάσει από εφημερίδες και sites, με την μεγαλύτερη τιμή για αυτόν να είναι η «Ελευθεροτυπία», που την αποκαλεί το… μεγάλο σχολείο για τον ίδιο. Από το 2014 κάνει αναλύσεις αγώνων σε στοιχηματικά sites, όπου διατηρεί και την προσωπική του στήλη.

Θα τον βρείτε επίσης στο ραδιόφωνο αλλά κάποιες φορές και στην τηλεόραση. Η τρέλα του με τον Ολυμπιακό τεράστια και μέσα από το Thrylos24.gr, θα καταθέτει την άποψη του για την μεγάλη του αγάπη.