Τα 150 εκ. ευρώ χορηγίας που προσφέρει το Ντουμπάι και η συμμετοχή μεγάλων πρωτευουσών της Γηραιάς ηπείρου όπως το Λονδίνο και το Παρίσι για τη δημιουργία ενός format που θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τις ομάδες από τα εθνικά πρωταθλήματα.
150 εκ.ευρώ χορηγίας με αντάλλαγμα την διεξαγωγή στο Εμιράτο δύο τουρνουά final 4 (2025, 2029) αλλά και τις πιθανότητες για την δημιουργία μιας ομάδας (μιας super team δηλαδή) με έδρα το Ντουμπάι που θα μπει αυτόματα στη διοργάνωση με wild card από την σεζόν 2024-25.
Γιατί όμως έχει καθυστερήσει η αποδοχή μίας τέτοιας ριζικής πρότασης; Προφανώς επειδή τα πράγματα δεν είναι τόσο όσο φαίνονται. Αλλά την ίδια στιγμή ποιος δε θα ήθελε μια τόσο μεγάλη χορηγία, νέους επενδυτές ή το logo της διοργάνωσης σε μεγάλες πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο και το Παρίσι;
Ρεπορτάζ της Mundo Deportivo για την υπόθεση, αποκάλυψε πριν από έναν μήνα ότι ουσιαστικά με την αποδοχή της πρότασης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι πάμε πλέον σε ένα μοντέλο 24 ομάδων ως το 2028, άρα σε ένα νέο format που θα επηρεάσει σε καταλυτικό βαθμό τα εθνικά πρωταθλήματα και θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με τη FIBA. Με περισσότερες διαβολοβδομάδες δεν θα υπάρχει χώρος για «παράθυρα» εθνικών ομάδων και δεν θα είναι απλό οι ομάδες που συμμετέχουν να συνεχίζουν να ασχολούνται σοβαρά και συστηματικά με τα λιγότερο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα τους.
Αυτό βέβαια δε θα επηρέαζε τη δική μας λίγκα αφού τα μεγέθη είναι ήδη χαώδως δυσανάλογα ανάμεσα στους αιωνίους και τις υπόλοιπες ομάδες, όμως σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Τουρκία όπου το ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός ανθίζουν, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκτός των άλλων υπάρχουν και οι εξωγενείς παράγοντες που δυσκολεύουν όλο αυτό το εγχείρημα. Ένα ταξίδι από την Ισπανία ως το Ντουμπάι με το αεροπλάνο για παράδειγμα διαρκεί γύρω στις οκτώ ώρες και θα βαρύνει επικίνδυνα το πρόγραμμα και την ταλαιπωρία των ομάδων που θα συμμετέχουν.
Ο Αμπντουλάχ Αλ Ναμποντάχ, ιδιοκτήτης της Ντουμπάι Μπάσκετ Κλαμπ και ένας εκ των πλουσιότερων ανδρών στο Ντουμπάι, αποτελεί τον μπροστάρη όλης αυτής της αποστολής. Δύο από τους εκπροσώπους του που κάνουν τις διαπραγματεύσεις είναι ο Βόσνιος Ντέγιαν Καμενιάσεβιτς και ο Σέρβος Τζόρτζε Τζόκοβιτς, αδελφός του διάσημου τενίστα, Νόβακ και έχουν την υποστήριξη του Σεΐχη των Η.Α.Ε.
Τέλος, σημειώνεται πως σε περίπτωση που το Ντουμπάι φτιάξει εν τέλει μια ομάδα για να συμμετάσχει στη νέα λίγκα της EuroLeague, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσθεώρατο μπάτζετ ύψους 40 εκατ ευρώ, χρήματα δηλαδή που αυτή τη στιγμή τα διαθέτουν μόνο ομάδες όπως Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης που έχουν κοινό ταμείο και προϋπολογισμό σε όλα τους τα τμήματα, πράγμα που δημιουργεί ήδη μία εκκωφαντική ανισορροπία στην οικονομική κατάσταση μεταξύ των ομάδων της EuroLeague…