«Τραυματική εμπειρία η Eurovision, αποκρουστική η Μαρίνα Σάττι»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η ισραηλινή συμμετοχή, δεκάδες οργανώσεις, καλλιτέχνες και πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη ζήτησαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision, κατηγορώντας την κυβέρνησή του για εγκλήματα πολέμου.
Η Eurovision του 2024 στη Σουηδία δεν θα μείνει στην ιστορία για τα φώτα της σκηνής ή για την καινοτομία της παραγωγής. Θα μείνει, κυρίως, ως η χρονιά που η μουσική λύγισε από το βάρος της γεωπολιτικής. Και στο επίκεντρο αυτού του μεταβαλλόμενου κλίματος βρέθηκε η 20χρονη τραγουδίστρια του Ισραήλ, Έντεν Γκολάν, η οποία κατήγγειλε δημόσια πως βίωσε μια «τραυματική εμπειρία», μιλώντας ανοιχτά για απειλές θανάτου, απομόνωση και «εχθρική συμπεριφορά» από άλλους συμμετέχοντες – μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα εκπρόσωπος Μαρίνα Σάττι.
Το παρασκήνιο: από τη Γάζα στη Μάλμε
Η περσινή Eurovision διεξήχθη υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η ισραηλινή συμμετοχή, δεκάδες οργανώσεις, καλλιτέχνες και πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη ζήτησαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ, κατηγορώντας την κυβέρνησή του για εγκλήματα πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), παρά τις πιέσεις, αρνήθηκε να αποκλείσει τη χώρα, με τη δικαιολογία πως ο διαγωνισμός δεν είναι πολιτικός.
Το τίμημα της πολιτικής παρουσίας σε έναν “μη πολιτικό” θεσμό
Η Έντεν Γκολάν δεν είναι πολιτικός. Είναι μια 20χρονη τραγουδίστρια με καταγωγή από τη Ρωσία, που μεγάλωσε στο Τελ Αβίβ και επιλέχθηκε από το KAN (τη δημόσια ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ) για να εκπροσωπήσει τη χώρα σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού. Κι όμως, βρέθηκε να σηκώνει – θέλοντας και μη – το βάρος μιας εθνικής πολιτικής που αμφισβητείται έντονα διεθνώς. Η συμμετοχή της τραγουδιόταν σαν ερωτική μπαλάντα, όμως οι στίχοι της αρχικής εκδοχής (“October Rain”) παραπέμπαν ευθέως στη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τελικά, κατόπιν πιέσεων της EBU, οι στίχοι άλλαξαν και το τραγούδι μετονομάστηκε σε «Hurricane».